RITUAL KING: “Ritual King”

ALBUM

ΕΙΔΟΣ: Stoner metal/Rock
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ: Ripple Music
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 21/2/2020

Με τα μεγάλα ονόματα του παρελθόντος να βρίσκονται ηλικιακά προς το τέλος τους, όλοι εμείς που ασχολούμαστε συστηματικά με το χώρο του metal ψάχνουμε να βρούμε τα νέα groups που θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον. Οι Ritual King, φαίνεται ότι είναι ένα από αυτά τα groups και το νέο τους album “Ritual King” είναι η κατάλληλη απόδειξη.

Οι Άγγλοι stoner-άδες, δημιουργήθηκαν μόλις το 2016 αλλά πέραν δύο EPs μέχρι τώρα, δεν είχαν καταφέρει να κυκλοφορήσουν την πρώτη τους full length δουλειά. Το 2020, είναι ένα έτος ορόσημο γι’ αυτούς, αφού το ομώνυμο ντεμπούτο τους “Ritual King” είδε το φως της δημοσιότητας και ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το δρόμο προς την καθιέρωση.

Η μπάντα, σεβόμενη και τιμώντας τις επιρροές της, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέσα στο ντεμπούτο της όλα εκείνα τα στοιχεία με τα οποία οι μεγάλες δόξες του είδους μεγαλούργησαν τα προηγούμενα χρόνια. Το “Ritual King”, χαρακτηρίζεται από τις ευφυέστατες συνθέσεις του, τα γεμάτα stoner-ίλα riffs του και τα μακροσκελή solos του, τα οποία θυμίζουν heavy metal-ικά solos του παρελθόντος. Θα έλεγα επίσης ότι η διάρκεια των κομματιών του δίσκου, δε θυμίζει και τόσο stoner album, αλλά πιο πολύ φέρνει σε μία doom κυκλοφορία. Ίσως η πιο διασκεδαστική ατμόσφαιρα που “ποτίζει” το σύνολο του δίσκου, είναι αυτή που το ξεχωρίζει από τέτοιες συγκρίσεις.

Το “Ritual King”, θα έλεγε κανείς ότι χωρίζεται σε δύο μέρη. Και αυτό γίνεται αντιληπτό, όταν ακούγοντας το album και φτάνεις περίπου στη μέση, καταλαβαίνεις ότι ο ήχος διαφοροποιείται, γίνεται πιο stoner και φτάνει έως το heavy. Ξεκινώντας με το “Valleys”, σε πιο psychedelic φόρμες, εκτείνεται έως και το “Headspace” και το “602”, που λειτουργεί ως προπομπός της πιο heavy/stoner πλευράς του δίσκου, με τα “Dead Roads” και “Restrain” να έχουν αυτόν το ρόλο, ενώ το “Black Hills” γίνεται πιο heavy. Όλα αυτά, δείχνουν αν μη τι άλλο ότι οι δυνατότητες και οι ικανότητες των Ritual King είναι τεράστιες και η μπάντα φαίνεται ότι το δουλεύει αυτό.

Το “Ritual King”, δεν είναι ένα ακόμη stoner metal album. Μπορεί να βρίθει από τις ηχητικές επιρροές των δημιουργών του που ξεκινούν από τους Kyuss, τους Fu Manchu και φτάνουν έως και τους “space lords” Monster Magnet και γιατί όχι και στους δικούς μας Nightstalker, οι Άγγλοι stoners όμως έχουν καταφέρει να προσδώσουν μία δική τους ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο δίσκο, που το ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη stoner κυκλοφορία. Μία πιο “ανάλαφρη”, όχι τόσο dark ατμόσφαιρα, που φαντάζει ως το σήμα κατατεθέν των Ritual King. Βέβαια, ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει αν η μπάντα θα καταφέρει να προβάλει το ύφος της ή θα χαθεί στο mainstream κύμα.

Οι Ritual King, καταφέρνουν με το ομώνυμο ντεμπούτο τους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των οπαδών του είδους, και όχι μόνο. Οι δυνατότητες της μπάντας τεράστιες, φτάνει μόνο να δουλέψουν και να εξελιχθούν, για να μη χαθούν στη γενική μετριότητα. Η μπάντα φαίνεται να διαθέτει ένα δικό της ξεχωριστό stoner στυλ, που μοιάζει ικανό να την καθιερώσει στη συνείδηση του κοινού. Το “Ritual King”, είναι ό,τι καλύτερο σε ντεμπούτο ενός νέου group και ένας δίσκος που οι Άγγλοι καλά θα κάνουν να επενδύσουν για το μέλλον. Σίγουρα από τα albums, που θα ξεχωρίσουν στο χώρο τους.

Facebook page: https://www.facebook.com/ritualking/

553

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.