PANDER: “Break The Oath”

ALBUM

Είδος: Stoner Doom
Εταιρία: Argonauta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Ιανουαρίου 2023

Οι Pander είναι μια Stoner Doom μπάντα από την Ολλανδία και για πάνω από 10 χρόνια ταλαιπωρούν τους ενισχυτές τους. Στις 20 Ιανουαρίου 2023 κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους δίσκο, “Break The Oath” μέσω της Argonauta Records.

Οι Pander δημιουργήθηκαν το 2011 και μόλις ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τον τίτλο “GO”, μια άγουρη προσπάθεια να μπουν στην κοινότητα του stoner rock. Το συγκρότημα κατάφερε να κυκλοφορήσει τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο το 2015 με τον τίτλο “Fierce Self”, το οποίο φλέρταρε περισσότερο με το metal παρά με το βασισμένο στο riff stoner rock. To συγκρότημα δεν έχανε ευκαιρία για live και ήταν συνεχώς στον δρόμο, όμως 2017 έφυγε ένα μέλος και έμειναν 3, με αποτέλεσμα ο ήχος τους να αλλάξει αρκετά και να περάσει στις πιο χαρακτηριστικές φόρμες του stoner doom με όγκο στον ήχο και αργόσυρτα riff.

H τριάδα πλέον μπήκε στο studio να ηχογραφήσει το “Break The Oath”, το οποίο είναι ένα “παραδοσιακό” stoner doom album, αλλά ρίχνει κλεφτές ματιές στο πιο up-tempo παρελθόν του σχήματος. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στους Pander ήταν οι ξεκάθαρες αναφορές στο psychedelic\space rock, αλλά και η θεματολογία των στίχων. Δεν έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα συγκρότημα το οποίο εξιστορεί στιγμές με πολλά ναρκωτικά, ταξίδια στην έρημο και bad trips, αλλά η θεματολογία τους κινείται γύρω από την ανθρωπότητα και την θέση της στο σύμπαν. Για αυτόν τον λόγο, οι Pander θα αρέσουν στους fan των πιο ψυχεδελικών σχημάτων του χώρου όπως Karma to Burn και early Monster Magnet.

Οι Pander κινούνται στα όρια του stoner doom και η αλήθεια είναι ότι αν δεν αυτό-προσδιορίζονταν έτσι, θα δυσκολευόμουν να βάλω ταμπέλα στο είδος που παίζουν. Το “Break The Oath” έχει πολλές διακυμάνσεις στο ύφος και στις δυναμικές του και το συγκρότημα προσπαθεί να εναλλάσσει τις μελωδίες όπως μας έχουν συνηθίσει και οι Mastodon. Το “Break The Oath” είναι ένα ευχάριστο άκουσμα και με κάνει να έχω τις κεραίες μου στραμμένες προς το σχήμα, αλλά δεν με έφερε στο σημείο να πω ότι βρήκα ένα “Διαμάντι Στη Λάσπη”.

Facebook: https://www.facebook.com/panderrock/
Bandcamp: https://panderroar.bandcamp.com/releases

275

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 124 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.