MY DYING BRIDE: “A Mortal Binding”

ALBUM

Είδος: Doom/death metal
Εταιρεία: Nuclear Blast
Ημ. κυκλοφορίας: 19 Απριλίου 2024

Για μένα μουσικά, ο ψυχικός πόνος, η μελαγχολία, η αποτυχία της ανθρώπινης ύπαρξης έχουν όνομα. My Dying Bride.

Από το 1993 όταν με πρωτοάγγιξε το Sear Me MCMXCIII”, από τον δίσκο μνημείο “Turn loose the swans”, οι τύποι από το Bradford με έχουν κάνει να ανατριχιάσω πάμπολλες φορές.

Ένα άκουσμα που μπορεί να μετριάσει την απέραντη χαρά και να σε επαναφέρει από τους αιθέρες, στό έδαφος της απέραντης θλίψης. Ένα άκουσμα που το job title του είναι σύντροφος στεναχώριας. Όταν δακρύζεις για κάτι που έχασες, είναι εκεί. Όταν πονάς για κάτι που δεν απέκτησες, πάλι εκεί είναι. Με εκείνο το βιολί που σου σκίζει τις φλέβες.

Και πόσο παράδοξο, ο τιτάνιος κοινωνός της καταχνιάς, Aaron Stainthorpe, να ζήσει το υπέρτατο παράδειγμα αποκαρδιωτικού πόνου, ενός πατέρα που παρακολουθεί το παιδί του να πολεμάει το μεγαλύτερο τέρας που έχει αντιμετωπίσει το είδος μας. Η ευτυχία της έκβασης μάς έκανε όλους να χαμογελάσουμε (χίλια χρόνια να ζουν τα παιδιά μας) και εκείνον να νιώσει λίγο περισσότερο αυτά που γράφει. Η ένταση της εμπειρίας αποτυπώθηκε στο “Ghost of Orion” του 2020, album που συντήρησε τον μύθο τους που κουβαλάει έπη, σαν τα “The Angel and the dark river”, “The dreadful hours” και “The map of of all our failures”.

Τέσσερα χρόνια μετά το ΕΡ “Macabre Cabaret”, οι MDB επιστρέψουν για να ποτίσουν τα διψασμένα για απελπισία χείλη μας.

Το δέκατο τέταρτο ολοκληρωμένο τους πόνημα (με κάθε κυριολεξία αυτή τη φορά), “A Mortal Binding” είναι βουτηγμένο στον trademarked ήχο των Άγγλων και ο σκοπός του είναι να μας σηκώσει την πέτσα και να μας βοηθήσει να εκφράσουμε τον πόνο της ύπαρξης

Η αρχή με το “Her Dominion” είναι πιο άγρια από τα πρόσφατα συνηθισμένα και ο Aaron σκληραίνει τη φωνή του, και όσο και αν εκείνη ακούγεται κάπως κουρασμένη, η είσοδος του γοητευτικού βιολιού του Shaun McGowan, ισορροπεί και πάλι τα πράγματα. Στη συνέχεια έρχεται το single “Thornwyck Hymn” με τον Aaron να χρησιμοποιεί τη φωνή του πιο καθαρή από ποτέ, προσφέροντας μια μαγική απλότητα, ενώ το βιολί και η κιθάρα θα σολάρουν ρομαντικά. Ακολουθεί το επίσης single “The 2nd of Three Bells” που αποτελεί την πρώτη μεγάλη στιγμή του album και εμφανίζεται η γνωστή μαύρη λυρικότητα τους με τον Aaron να “θυμώνει” και πάλι.

Με το “Unthroned Creed”, οι MDB δείχνουν πιο τσατισμένοι, ξεφεύγοντας από το κλασσικό επιταφιακό τους ήχο, αφήνοντας παράλληλα μια ηλιαχτίδα να ακουμπήσει τον ζόφο, που στιχουργικά ούτως ή άλλως επικρατεί, με το “The apocalyptist” να δυναμώνει την ένταση, στο ίσως πιο death κομμάτι του “A mortal binding” που με κάνει να σκέφτομαι πως οι MDB προσπαθούν να ανακατέψουν την τράπουλα των αναμνήσεων τους και να επανευφεύρουν τους εαυτούς τους.

Το “A starving heart” είναι ένα ακόμη ύμνος που κάνει την ψυχή μου να φτερουγίζει και να μου θυμίζει τα χρόνια που τα τραγούδια τους με μεγάλωναν, με τον δίσκο να κλείνει με παρόμοιο τρόπο στο “Crushed embers” και να με στέλνει να συναρμολογηθώ ξανά μετά από μια ακόμη σπαραξικάρδια ακρόαση.

Η παραγωγή φέρει τα γνώριμα συστατικά και δίνει βαρύτητα στη δημιουργία αυτής της παγερής νεκροταφικής ατμόσφαιρας, που καταστά το παρόν ένα ακόμη βήμα ανάμεσα στα μνήματα. Αν και το album αυτό, θα δυσκολευτεί να σκαρφαλώσει ανάμεσα στις πολλές ποιοτικότερες δουλειές τους, ο γλυκός θάνατος που εκπέμπουν οι μελωδίες τους, ακόμη και οι λιγότερο εμπνευσμένες, με αναγκάζει να τους αγαπώ παράφορα και να τους ακολουθώ όπως τα παιδιά τον αυλητή στο γνωστό παραμύθι.

Η περίφημη ατμόσφαιρα, η δεμένη ενορχήστρωση και η λυρικότητα της φωνής όταν φορά το μαύρο πέπλο, είναι στοιχεία που συνεχίζουν να κυλούν στα μουσικά αυλάκια της μπάντας, και καταστούν το “A mortal binding” μια ακόμη σοβαρή δήλωση.

Το 14ο τους βήμα λοιπόν, ενώ μοιάζει να είναι μεταβατικό και να προμηνύει κάτι πιο επιβλητικό για το μέλλον, είναι τόσο αναγκαίο τόσο για εκείνους, όσο και για εκείνους που τους αγαπούν.

Θα ακούω το παρόν, ονειρευόμενος το μέλλον που ξέρω ότι μπορουν οι Βρετανοί να υφάνουν. Το αγαπημένο ήδη “A starving heart” αποδεικνύει πως ο χρόνος μου δεν θα πάει χαμένος.

Συγκεντρώσου και συ λοιπόν, στο εξώφυλλο και το βλέμμα σου μόνο του θα κοιτάξει μέσα στην κλειδαρότρυπα και θα δει ό, τι σου ψυθιρίσουν οι ερωδιοί.

“In this profanity…”

Official site: https://mydyingbride.net/
Facebook: https://www.facebook.com/MyDyingBrideOfficial/

254

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.