NYOS: “Waterfall Cave Fantasy, Forever”

ALBUM

Είδος: Noise rock, instrumental post rock
Εταιρεία: Pelagic Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Οκτωβρίου 2023

Ο όρος ‘’μουσική για ασανσέρ’’ είναι ένας που συχνά χρησιμοποιείται για να χλευάσει ένα μουσικό έργο που φαινομενικά δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.

Το rockway.gr όμως δεν είναι άντρο τέτοιων οπισθοδρομικών προσεγγίσεων στην τέχνη της μουσικής. Σε κάθε είδος και ρεύμα υπάρχει τουλάχιστον ένα αξιόλογο χαρακτηριστικό, είτε αυτό είναι ο συνδυασμός μελωδίας και εκκεντρικότητας στην jazz και στο prog rock, είτε το φαινομενικό catchyness της pop των 00s, είτε το σταδιακό χτίσιμο της έντασης στο post rock. Αρκετά album είναι κομμένα και ραμμένα για συγκεκριμένη διάθεση και ώρα. Έτσι και η νέα δουλειά των NYOS είναι άκρως εκκεντρική, ριζοσπαστική, χαοτική, όμως ταυτόχρονα περιέχει πολλά στοιχεία που μπορεί κανείς να αγαπήσει. Στο promo του δίσκου οι δύο Φινλανδοί φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιημένοι, και δικαιολογημένα βάσει του αποτελέσματος.

Το ‘Waterfall Cave Fantasy, Forever’ λοιπόν είναι ένα κράμα math rock, noise, και punk αισθητικής. Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά που μπορεί να αρέσουν σε fans avant-garde σχημάτων όπως είναι οι Imperial Triumphant (χωρίς το black metal), αλλά και σε ακροατές free jazz. Το wall of sound που δημιουργείται ανά στιγμές, ειδικά όταν κάνει την εμφάνιση του και το distortion, μπορεί να χαρακτηριστεί και ‘post rock’. Υπάρχει επανάληψη στις μελωδίες, πολυρυθμικά τύμπανα, και αρκετές dissonant στιγμές. Η ενέργεια που εκπέμπεται είναι συνεχής, και η δυναμική που έχει ο δίσκος επιτυγχάνεται περισσότερο με εναλλαγές στην ένταση και στρώσεις ήχου, και λιγότερο μέσω συμβατικών τεχνικών. Η επανάληψη των ιδεών δημιουργεί ένα υπνωτικό μοτίβο, και έτσι το συγκεκριμένο έργο κερδίζει την προσοχή του ακροατή σταδιακά.

Από την στιγμή που ο δίσκος εξαρτάται αρκετά από τα layers ήχων στις συνθέσεις, και όχι σε transitions, φωνητικά, solos, τότε πρέπει να έχει γίνει αρκετή δουλειά στην παραγωγή και στο τι συνοδεύει τον κορμό των συνθέσεων, και είναι πραγματικά πανέμορφη προσπάθεια, με εξαιρετική παραγωγή. Πέρα από τα προαναφερθέντα στοιχεία, υπάρχουν synths, που συχνά-πυκνά απογειώνουν ορισμένα κομμάτια, όπως το αποκορύφωμα του δίσκου, ‘Pillow Fight’, το οποίο έχει αρκετά indie ατμόσφαιρα, και είναι ο ορισμός του καλού noise rock. Τα όμορφα σημεία του δίσκου, έχουν ακόμη μεγαλύτερη ουσία, όταν υπάρχουν και τα άσχημα για να προσφέρουν αντίθεση. Να σημειωθεί επίσης ότι ο τύμπανα είναι στο όριο του σεμιναρίου. Πέρα από την τεχνική κατάρτιση του κυρίου, είναι αξιοθαύμαστο και το groove που έχει. Πολλές φορές δίνεται η εντύπωση ότι τα τύμπανα έχουν τον ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον δίσκο. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν το album ένα που γίνεται καλύτερο με κάθε ακρόαση.

Στα 38 λεπτά που διαρκεί, η 5η κυκλοφορία των NYOS μπορεί να απωθήσει ορισμένους ακροατές, και δικαιολογημένα. Δομικά είναι ένα noise jam, και είναι αρκετά επαναλαμβανόμενο ανά διαστήματα. Ωστόσο, όντας ένας δίσκος με μοναδική ταυτότητα, μουσικό χαρακτήρα, και πολλές όμορφες στιγμές, αν και εφόσον του δοθεί η ευκαιρία, μπορεί ιδανικά να αποτελέσει ένα από τα soundtrack της αστικής ζωής για το φθινόπωρο του 2023, και όχι μόνο. Εξαρτάται καθαρά από το τι επιζητά ο κάθε ακροατής την δεδομένη χρονική περίοδο.

Bandcamp: https://nyos.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/nyosband/
Instagram: https://www.instagram.com/nyosband/?hl=en

551

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.