INSOMNIUM

TRIBUTE

Αυτό το άκρως φεστιβαλικό καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε για δεύτερη φορά στην Αθήνα την υπερμπάντα που ακούσει στο όνομα Insomnium.

Οι Φινλανδοί έχουν καταφέρει να διατηρούν μια απίστευτη ποιότητα σε κάθε νέο δίσκο τους, 9 στο σύνολο, και να ακούγονται τόσο πολύ φρέσκοι και σύγχρονοι που αδυνατείς να πιστέψεις ότι πέρασαν 25 χρόνια από την ίδρυση τους. To melodic death metal τους εξελίσσεται συνεχώς και πλέον αδυνατεί να τους ορίσει σαν “μουσική ταμπέλα”.

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους στην πλατεία Νερού στα πλαίσια του Release Athens Festival (Δελτίο Τύπου), πάμε να δούμε 3 σημαντικά στοιχεία της δισκογραφίας τους που πρέπει να γνωρίζεις πριν τους δεις:

-Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μπάντες έτσι και με τους Insomnium, το “μεγάλο μπαμ” καθυστερεί λίγο να το αντιληφθεί ο metal πλανήτης. Έτσι γι’ αυτούς ήταν ο τρίτος δίσκος “Above the Weeping World”, κυκλοφόρησε το 2006, που τους έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη με περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Αρκετά σκοτεινός και μελωδικός δίσκος, με riff που δημιουργούν ένα συμπαγές μελαγχολικό χαλί για τα επιβλητικά φωνητικά του frontman Niilo Sevänen.

Μη χάσεις τα:
• “Change of Heart” με τα στριφογυριστά riff και ένα μικρό folk πέρασμα.
• “Mortal Share” με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μελωδικά riff τους, που δεν σταματάς να το βάζεις στο repeat.

-Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μιλήσεις μόνο για 3 δίσκους των Insomnium και ειδικά να βγάλεις εκτός το πολυβραβευμένο “Winter’s Gate” (review). Θα το κάνω όμως γιατί μιλάμε για ένα αριστούργημα 40’ που αποτελείται από μια ιστορία και είναι στην πραγματικότητα ένα ενιαίο κομμάτι το οποίο δεν ακούγεται πλέον στις εμφανίσεις τους. Λογικό γιατί δεν θα έπαιζαν τίποτα άλλο. Οπότε πάμε στον δίσκο του 2019 “Heart Like a Grave” (review) που επηρεάστηκαν και έβαλαν με τον δικό τους τρόπο περισσότερα black metal στοιχεία παντρεμένα με μια goth ατμόσφαιρα. Παγωμένος όσο και το εξώφυλλό του, σε μεταφέρει σε μια σκοτεινή άβυσσο που δύσκολα γλιτώνεις.

Μη χάσεις τα:
• “Valediction” με τις καταιγιστικές κιθάρες, τα καθαρά φωνητικά και ένα πιασάρικο ρεφρέν που θα τραγουδάμε μέχρι το επόμενο πρωί.
• “Pale Morning Star” εδώ θα νιώσεις το παγωμένο άγγιγμα του black metal μπλεγμένο με γλυκές μελωδίες.

-Πάμε τώρα στον τελευταίο δίσκο τους που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με τον Niilo το “Anno 1696” (review) είναι ο πιο κινηματογραφικός και progressive δίσκος τους, καθώς βασική τους έμπνευση είναι τα soundtrack ταινιών και video games. Είναι ένας concept δίσκος που η ιστορία του βασίστηκε σε ένα μύθο λυκανθρώπου από το βιβλίο, της επίσης Φινλανδής, Aino Kallas με τίτλο “Sudenmorsian”.

Μη χάσεις τα:
• “White Christ” με συμμετοχή του δικού μας Σάκη Τόλη.
• “Godforsaken” όπου ακούμε για πρώτη φορα γυναικεία φωνητικά σε τραγούδι τους με τη συμμετοχή της Johanna Kurkela.

Αν λοιπόν, δεν έχετε ακόμη προμηθευτεί εισιτήριο για αυτή τη μαγική μέρα, μπορείτε να αποκτήσετε προνομιακά πακέτα Διήμερων ή τριήμερων εισιτηρίων, συνδυάζοντας την ημέρα των Nightwish, In Flames, Insomnium με τους Helloween ή/και τους Amon Amarth.

ΔΙΗΜΕΡΟ / Nightwish, In Flames, Insomnium (7/6/23, Πλατεία Νερού) + Helloween, Jinjer & more tba (17/6/23, Πλατεία Νερού), προς 85€ (κέρδος 15€)

ΔΙΗΜΕΡΟ / Nightwish, In Flames, Insomnium (7/6/23, Πλατεία Νερού) + Amon Amarth, Kreator, Heaven Shall Burn, Bleed From Within (28/6/23, Πλατεία Νερού), προς 80€ (κέρδος 10€)

ΔΙΗΜΕΡΟ / Helloween, Jinjer & more tba (17/6/23, Πλατεία Νερού) + Amon Amarth, Kreator, Heaven Shall Burn, Bleed From Within (28/6/23, Πλατεία Νερού), προς 80€ (κέρδος 10€)

ΤΡΙΗΜΕΡΟ / Nightwish, In Flames, Insomnium (7/6/23, Πλατεία Νερού) + Helloween, Jinjer & more tba (17/6/23, Πλατεία Νερού) + Amon Amarth, Kreator, Heaven Shall Burn, Bleed From Within (28/6/23, Πλατεία Νερού), προς 110€ (κέρδος 30€)

Διάθεση εισιτηρίων:
 Τηλεφωνικά στο 11876
Online στα releaseathens.gr / viva.gr
Φυσικά σημεία: Καταστήματα  Nova, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης
 
Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο releaseathens.gr

354

Avatar photo
About Νίκος Δρακόπουλος 16 Articles
Βαφτισμένος στον σκληρό ήχο μέσα στα riffs των AC/DC και των Judas Priest, συνεχίζει ακάθεκτος να ανακαλύπτει νέες μουσικές αγάπες και να χτυπιέται στις πρώτες σειρές κάθε είδους συναυλίας. Η φωτογραφία ανανέωσε την αγάπη για τις live εμφανίσεις δίνοντας την ευκαιρία να απαθανατίσει μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του rock/metal και όχι μόνο. Σε "άλλα" ενδιαφέροντα θα έβαζε στα top 5: Nα παίζει μουσική, να ακούει μουσική, να ρολάρει με πατίνια, να εκπαιδεύεται δια βίου, να ταξιδεύει.