INSOMNIUM: “Anno 1696”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Εταιρία: Century Media
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Φεβρουαρίου 2023

Μία από τις σημαντικότερες και επιδραστικότερες μπάντες του melodic death metal, οι Insomnium, κυκλοφόρησαν στις 24 Φεβρουαρίου τον δίσκο “Anno 1696” μέσω της Century Media.

Oι Insomnium κυκλοφόρησαν ένα ακόμη concept album, το οποίο πραγματεύεται μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της Φινλανδικής ιστορίας και όχι μόνο. Στα τέλη του 1600, στην Ευρώπη το Malleus Maleficarum είχε εδραιωθεί και το κυνήγι μαγισσών ήταν πλέον καθημερινότητα. Η Φινλανδία δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση και η τεράστια κρίση λοιμού που μάστιζε τη χώρα έφερε στα άκρα και τη μάχη μεταξύ παγανιστών και χριστιανών. Υπολογίζεται ότι το 1696 , λόγω του λοιμού χάθηκε το 30% του πληθυσμού της Φινλανδίας και η Ιερά Εξέταση κατηγορούσε τους παγανιστές και τις “μάγισσες” για αυτήν την καταστροφή, οδηγώντας σε παράνοια και απαγχονισμούς εκατοντάδων γυναικών. Το “Anno 1696” εξιστορεί την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό της εποχής και προσπαθεί να εκφράσει το σκοτάδι της. Ένα πολύ ενδιαφέρον concept, το οποίο συμπληρώνεται και από το πολύ ιδιαίτερο εξώφυλλο.

H προηγούμενη κυκλοφορία των Insomnium, “Heart Like Grave”, αν και έλαβε πολύ θετικές κριτικές, το γεγονός ότι ήταν πιο μελωδική από τις προηγούμενες δουλειές τους, προκάλεσε γκρίνια στο στρατόπεδο των οπαδών του σχήματος, οπότε τα μέλη του συγκροτήματος και ειδικότερα ο τραγουδιστής Niilo Sevanen, δήλωναν συνεχώς σε συνεντεύξεις ότι το “Anno 1696” είναι η επιστροφή των Insomnium στο heavy και σκοτεινό παρελθόν τους. Η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις είναι ξεκάθαρη. Όχι! Το “Anno 1696” δεν είναι επιστροφή στο παρελθόν των Insomnium. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν αυτό τα σχήματα. Υπάρχει βέβαια και το κομμάτι του marketing και της προώθησης, που πρέπει κάπως να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανυπομονησίας στους οπαδούς, αλλά με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν τον τρόπο που εξελίσσονται ως καλλιτέχνες και άνθρωποι. Δεν μπορείς να ξαναγράψεις ένα album που έγραψες στα 25 σου γιατί δεν θα ξαναγίνεις ποτέ 25.

To “Anno 1696” έχει τις γνωστές φόρμες και το ύφος των Insomnium, αλλά όπως είναι λογικό για ένα συγκρότημα που θέλει να εξελίσσεται, έχουν επιμείνει στο κομμάτι μελωδίας και τα πιο καθαρά φωνητικά. Σε αυτό τους το βήμα δεν ήταν μόνοι, καθώς στο κομμάτι “White Christ” βρίσκουμε τον Σάκη Τόλη και στο “Godforsaken” την Φινλανδή τραγουδίστρια Johanna Kurkela. Η γενικότερη προσέγγιση των Insomnium είναι λιγότερη επιθετική και βασίζεται στην υποστήριξη του concept, κάτι το οποίο με ικανοποιεί απόλυτα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι gatekeepers του ήχου ίσως στεναχωρηθούν, αλλά εγώ μιας και δεν είμαι φανατικός οπαδός του συγκεκριμένου ήχου, το είδα με μία πιο αντικειμενική ματιά και αναγνώρισα αρκετά βήματα εξέλιξης στο melodic death metal των Insomnium.

Σε αυτό το σημείο έχουμε άλλη μία ξεκάθαρη παραδοχή. Η απάντηση στο αν οι Insomnium έχουν περιθώρια βελτίωσης στον ήχο τους είναι…ναι! Αλλά αυτό είναι κομμάτι της συζήτησης για την τεχνική του album και κατά πόσο είναι ένα κλασσικό Death Metal album ή όχι. Προσωπικά χάρηκα που άκουσα ένα album βασισμένο σε ένα concept και όχι μια προσπάθεια gatekeeping.

Facebook: https://www.facebook.com/insomniumofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/insomniumofficial/
Official Site: https://www.insomnium.net/

351

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 128 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.