HORRENDOUS: “Ontological Mysterium”

ALBUM

Είδος: Progressive Death Metal
Εταιρεία: Season Of Mist
Ημ. Κυκλοφορίας: 18 Αυγούστου 2023

Οι Horrendous, από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, δημιουργήθηκαν κάπου το 2009 και το “Ontological Mysterium” αποτελεί αισίως την πέμπτη ολοκληρωμένη τους κυκλοφορία. Μια μπάντα η οποία σίγουρα δεν αποτελεί όνομα της πρώτης γραμμής, ξεκίνησαν πάνω σε πιο κλασικές old school death metal φόρμες, αλλά σιγά-σιγά άρχισαν να το αφήνουν πίσω τους αυτό και να εισαγάγουν όλο και περισσότερα prog και τεχνικά στοιχεία στον ήχο του, με αποκορύφωμα πλέον αυτόν εδώ τον δίσκο.

Αν με ρωτάτε, καλά έκαναν. Γιατί δεν νομίζω ότι πείθανε γενικά στην αρχή. Ούτε καν τους εαυτούς τους ενδεχομένως. Αισθάνομαι ότι νιώθουν πιο άνετα έτσι.

Χωρίς λοιπόν να χάνει σε δύναμη ή σε ορμή, το “Ontological Mysterium” είναι ένα πολύ καλός, τίμιος και άξιος αναφοράς δίσκος progressive/tech death metal, με συνάμα αρκετές black επιρροές εδώ κι εκεί (σίγουρα σε αυτό ρόλο παίζει και οι ενασχόληση τριών εκ των μελών της μπάντας με τους The Silver, ένα post-black metal project τους). Καθώς ακούς τον δίσκος, έρχονται στο μυαλό σαφέστατα οι ύστεροι Death, οι Cynic, οι Atheist και οι Pestilence, αλλά μαζί με πινελιές και από Dissection ή Hypocrisy.

Ο ήχος δεν είναι ο κλασικός βαρύς και μπάσος death metal ήχος, αλλά αυτός ο πιο καθαρός και στρωμένος, σχετικά πρίμος του στυλ “The Sound of Perseverance”. Ισχύει το ίδιο και για να φωνητικά που εναλλάσσονται μεταξύ growl και τσιρίδας. Η κιθαριστική δουλειά είναι πολυεπίπεδη, σφιχτή και καλά δουλεμένη, αποφεύγοντας πομπώδης υπερβολές, ενώ που και που σκάνε κάτι ενδιαφέρονται jazzίστικα α λα Voivod. Οι δυο κιθαρίστες πιέζουν συνεχώς τους εαυτούς τους για το κάτι παραπάνω και μάλλον το πετυχαίνουν.

Επίσης, αξίζει να δώσουμε σημαντικό credit στον drummer Jamie Knox, ο οποίος έχει κάνει απίστευτη δουλειά με τα τύμπανα. Γεμάτα, γρήγορα, με breaks και γεμίσματα που εμφανίζονται από το πουθενά, είναι το κομμάτι που δίνει στον δίσκο τον επιθετικό του χαρακτήρα και διατηρεί τις ισορροπίες, κρατώντας τον στα 37 και κάτι λεπτά (αν ήταν μεγαλύτερος, θα άρχιζε να χάνει).

Πολύ δυνατές στιγμές τα “Chrysopoeia”, “Cult of Shaad’oah”, “The Death Knell Ringeth” αλλά και το ορχηστρικό ιντερλούδιο “Aurora Neoterica”, χωρίς όμως να σημαίνει ότι ο δίσκος περιέχεις fillers. Κάθε άλλο, η συνοχή του είναι αδιαμφησβήτητη και αξιέπαινη.

Το “Ontological Mysterium” είναι ένας πολύ καλός δίσκος στο είδος του και κάνει τον ακροατή να αισθάνεται ευχαρίστηση όταν τον ακούσει. Γιατί οι Horrendous, αν και αρκετά progressive, δεν προσπαθούν να μας τρίψουν στα μούτρα το πόσο τεχνικοί είναι και τι άρρωστα θέματα μπορούν να παίξουν, αλλά μας προσφέρουν καλογραμμένο extreme metal με πολύ καλή χημεία. Μπορεί να μην έχασα και τον ύπνο μου με την κυκλοφορία του δίσκου αυτού, αλλά τον σέβομαι απόλυτα και τον προτείνω.

Facebook: https://www.facebook.com/HorrendousDeathMetal
Bandcamp: https://horrendous.bandcamp.com/

354

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.