UDO: “Steelhammer- Live From Moscow”

Θα ξεκινήσω δίνοντας τα σέβη μου στη τεράστια αυτή φυσιογνωμία του Heavy Metal. Ότι και να πούμε θα είναι λίγο οπότε ας αφήσουμε στην άκρη τα εισαγωγικά αφού είναι περιττά.

Ο UDO επιστρέφει το 2014 μέ ενα live album που ηχογραφήθηκε στη Μόσχα στις 28 Σεπτέμβρη του 2013 σε έναν τόπο που λατρεύει και τον λατρεύουν. Θυμηθείτε και την πρώτη ζωντανή ηχογράφηση της μπάντας το 2001 στην ίδια χώρα.

Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί και δεύτερο live album μέσα σε δύο χρόνια (είχε προηγηθεί το Live in Sofia το 2012). Πρώτον δεν χρειάζεται να ρωτήσει και κανέναν. Δεύτερον, θέλει να μας παρουσιάσει τους δύο νέους κιθαρίστες της μπάντας οι οποίοι κάνουν πολύ καλή δουλειά φέρνοντας φρέσκο αέρα όντας παράλληλα περισσότερο old school από τους προκατόχους τους.

Τρίτο και βασικότερο, το setlist έχει κομμάτια που δεν τα είχαμε ακούσει σχεδόν ποτέ live (τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια). Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Azrael, No Limits, Go back to Hell και Future Land καθώς και τους κλασικούς ύμνους όπως Mean Machine, Burning Heart και Metal Machine.

Από Accept θα βρούμε μόνο το Metal Heart. Σοφή κίνηση από τον Udo. Έχει τόσους ύμνους στη solo καριέρα του που και 3πλό album να έβγαζε δεν θα ήταν αρκετό. Βάλτε και τη πρόσφατη δισκάρα που κυκλοφόρησε (Steelhammer) και γίναμε.

Η μπάντα σε δαιμονιώδη φόρμα δίνει τα ρέστα της με τους δύο νεόυς κιθαρίστες να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ακούστε τα solo και θα καταλάβετε. Με εκπληκτική άνεση και τσαμπουκά δείχνουν σαν να βρίσκονται χρόνια στο πλάι του. O ίδιος ο Udo, αγέραστος, μας ταξιδεύει ακόμα μια φορά στο πλανήτη του Heavy Metal, πρώτη θέση με όλες τις ανέσεις. Το λαρύγγι του ανθρώπου δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Η ποιότητα της ηχογράφησης είναι πολύ καλή. Από τις καλύτερες που έχω ακούσει θα έλεγα. Μοναδικό ψεγάδι το θάψιμο που έχει φάει το κοινό. Στο live σίγουρα πέφτουν κορμιά και αυτό δεν αποτυπώνεται στη κυκλοφορία.

Must buy για τους οπαδούς αλλά και για όσους λένε ότι ακούνε Heavy Fuckin’ Metal.

ΥΓ Το album θα κυκλοφορήσει και σε DVD, αλλά για τους αμετανόητους και σε 3πλό βινύλιο στα χρώματα της μητέρας Ρωσίας.  

549