FREDLÖS: “Fredlös”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Folk/ Doom Metal
Εταιρία: Threeman
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2023

Το όνομα τους σημαίνει “εκτός νόμου” και το ομώνυμο ντεμπούτο των Fredlös αφηγείται ιστορίες δύσκολων περιόδων για τον σουηδικό λαό, πριν γίνουν μια από τις “πρότυπες” ευρωπαϊκές κοινωνίες, από τη σκοπιά όμως του απλού ανθρώπου. Αυτό που ίσως να κάνει αρκετούς να σηκώσουν το φρύδι τους είναι η συμμετοχή του πάλαι ποτέ κιθαρίστα των Entombed, Alex Hellid, που επιστρέφει στη δισκογραφία με ένα τελείως διαφορετικό εγχείρημα.

Προσπαθώντας να περιγράψω τι συμβαίνει στη μία ώρα διάρκειας του πρώτου album των Σουηδών “outlaws”, θα πως πως γίνεται μια προσπάθεια να συνδυαστεί το doom με παραδοσιακούς σουηδικούς ήχους, που εκπροσωπούνται κυρίως από τον ιδιότυπο ήχο της nyckelharpa και την εξαιρετική φωνή της Liv Hope, που εναλλάσσεται που και που με πιο βαριές και αγριεμένες των συμπαικτών της (θυμίζουν αρκετά την επική περίοδο των Bathory θα έλεγα).

Ιστορίες πόνου, κοινωνικού ξεσηκωμού και αδικίας, δοσμένων στη σουηδική γλώσσα, γεγονός που ίσως αποθαρρύνει κάποιους, αλλά ίσως η βαρύτητα της κιθάρας και η γενικά θλιμμένη ατμόσφαιρα κρατήσει κάποιους εξ αυτών, που θα παρακολουθήσουν τα τρία lyric videos, τα οποία παραδίδονται με αγγλική μετάφραση, ούτως ώστε όλοι να πάρουν μια γεύση του τι πραγματεύεται το “Fredlös”.
Αν και ο εγκέφαλος μου δεν μπορεί ξεκάθαρα να δώσει κάποια παραδείγματα αυτού, νιώθω πως έχω ακούσει στο παρελθόν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες, πράγμα που ίσως να αφαιρεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Η παραγωγή δίνει μεγάλη έμφαση στα φωνητικά της καλλίφωνης κυρίας και μοιάζει να είναι κάπως μπουκωμένη εκεί που όλα τα όργανα μαζί προσπαθούν να συνυπάρξουν και τα πλήκτρα που είναι σημαντικά για την ύφανση της όλης αισθητικής, ακούγονται κάπως παραγκωνισμένα.

Το εξώφυλλο δε, μας παραπέμπει στον Μεσαίωνα και την καύση μαγισσών, αλλά είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτού που οι Fredlös αναλύουν εν τέλει, στο ωριαίο τους album. Η διάρκεια χορταστική, ενώ και οι μουσικές ιδέες που ακούγονται δεν είναι άσχημες και ούτε επαναλαμβανόμενες, με αποτέλεσμα τα μειονεκτήματα του δίσκου να μην σε οδηγούν στο να σταματήσεις την ακρόαση.

Λίγο όμως, η σουηδική γλώσσα που δύσκολα θα κάνει κάποιον μη ομιλών την να ταυτιστεί και λίγο τα κυρίως μεγάλης διάρκειας τραγούδια, θα αναγκάσουν ένα μέρος του ακροατηρίου στον κορεσμό.

Εν κατακλείδι, μια παράτολμη, αλλά παράλληλα ενδιαφέρουσα προσπάθεια, που για τους κατοίκους της χώρας τους έχει και ιστορική σημασία, λόγω του είδους της ταξικής αναφοράς των στίχων, όμως για εμάς τους υπόλοιπους είναι ένα απαιτητικό κέρασμα που πιθανόν να μην ταιριάζει στους γευστικούς μας κάλυκες.

Όπως και να έχει, κύριε Hellid, καλώς μας ήρθατε και πάλι.

Facebook: https://www.facebook.com/fredlosband/
Instagram: https://www.instagram.com/fredlosband/

282

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2094 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.