CYHRA: “The Vertigo Trigger”

ALBUM

Είδος: Melodic Groove Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 18 Αυγούστου 2023

Σχετικά νέα μπάντα οι Σουηδοί Chyra αν και τα μέλη που την απαρτίζουν κάθε άλλο παρά παιδαρέλια είναι. Μια σύναξη από μουσικούς που έχουν κάνει σπουδαία καριέρα όπως ο Jesper Strömblad στους In Flames (εδώ έχει αναλάβει το μπάσο), ο Jake E. των Amaranthe και ο Alex Landenburg (γυρολόγος drummer σε πάρα πολλές μπάντες, μέχρι και στους Mekong Delta έπαιξε, κάτι που λέει πολλά για την τεχνική του κατάρτιση).

Τρίτο (και κρίσιμο) album λοιπόν για τους Chyra που δείχνουν να επανακάμπτουν εν μέρει σε σχέση με το πολύ μέτριο προ τετραετίας “No Halos in Hell”. Και λέω εν μέρει γιατί το νέο “The Vertigo Trigger” παρουσιάζει μια μπάντα με προοπτικές αλλά από την άλλη, δεν δίνουν σαφή προσανατολισμό για τον χαρακτήρα τους. Κατά βάση οι Σουηδοί ανήκουν στο heavy / power groove metal, με πολύ μοντέρνα παραγωγή, αν και συνθετικώς οι αφετηρίες τους δείχνουν να είναι τα τιμημένα 80’s. Από την άλλη όμως το υλικό δεν είναι ομοιογενές και συχνά-πυκνά πολλά κομμάτια παραπέμπουν στο σύγχρονο pop metal όπως το συναντούμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θεωρώ πως στο “The Vertigo Trigger” τα μέλη επιχείρησαν να περάσουν ο καθένας τους τις επιρροές τους μέσα στα κομμάτια.

Το “The Vertigo Trigger” δεν είναι κακό album. To riffing των Marcus Sunesson και Euge Valovirta ( τα solos του οποίου είναι ίσως το πιο αδιάλακτο ατού του δίσκου) είναι τεχνικό, και ρυθμικώς υπάρχει σχετική ποικιλία ανάμεσα στα στακάτα, headbanging σημεία και σε κάποιες melodic death εξάρσεις που είναι ενδιαφέρουσες. Στα φωνητικά τώρα… καλό λαρύγγι o Jake αλλά θυμίζει γενικώς εκατοντάδες τραγουδιστές που αναλώνονται στις “νεολαίες”, “αγριεμένες” μπάντες (Asking Alexandria και συναφείς). Βέβαια αυτό το μέγεθος ανήκει στη σφαίρα του υποκειμενικού. Πάντως είναι καλός τραγουδιστής και επαρκείς για το μουσικό φόντο.

Μου άρεσαν αρκετά κομμάτια όπως το μελωδικό power “Ready To Rumble”, τα ’80s metal “1. 000.000 Fahrenheit” και “Fear Of Missing Out” (με Pretty Maids αισθητική), τα In Flames-like “If I” και “Ashlight” (ειδικά τα solos είναι καρφί ενεπνευσμένα από την μεσαία περίοδο τους) και το αρκετά καλό, eurovision metal “Life Is A Hurricane”. Η παραγωγή παρά την πλαστικότητα και την big sound φύση της εν γένει είναι πολύ καλή, ακούγεται ευχάριστα.

Τελικώς, αξιόλογη προσπάθεια, χωρίς καινοτομίες αλλά και χωρίς να φτάνει τα επίπεδα του “αριστουργηματικού”. Εκ του ασφαλούς τραγουδοποιΐα που θα συγκινήσει τους πιτσιρικάδες ακροατές. Και ίσως και κάποια γερόντια που αποτολμούν κάποια βήματα ακουστικής “εξέλιξης”. Καλύτερο από τον προκάτοχό του σίγουρα αλλά όχι και κάτι τόσο αξιομνημόνευτο.

Facebook: https://www.facebook.com/CyHraofficial/
Official website: https://cyhra.com/

368

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.