CRO-MAGS: “In The Beginning”

ALBUM

Είδος: Hardcore
Δισκογραφική: Arising Empire/ Mission Two Entertainment
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Ιουνίου 2020

Οι Cro-Mags είναι από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της αμερικάνικης (και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας) hardcore σκηνής και η ιδιαιτέρως μεταλική προσέγγιση στις συνθέσεις τους, τους κατέταξε στους πρωτοπόρους της crossover σκηνής (αν θέλετε περαιτέρω πληροφορίες για το crossover, διαβάστε το ALEXANDROS ANESIADIS: “Crossover: The Edge where Hardcore, Punk and Metal Collide”).

Οι Αμερικανοί σιώπησαν για 20 χρόνια και αφού πέρασαν από στις στήλες του δικαστικού ρεπορτάζ, τελικά τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος Cro-Mags κέρδισε ο Harley Flanagan, ιδρυτής και μπασίστας τους.
Ήταν 2000 όταν κυκλοφόρησε το πέμπτο τους album, “Revenge” και έκτοτε, οι Cro-Mags έχουν περάσει στη σφαίρα του cult και το όνομα τους συζητιέται σε κάθε πηγαδάκι που έχει θέμα το hardcore. Δυο δεκαετίες αργότερα, με τη βοήθεια των Arising Empire (ουσιαστικά θυγατρική της Nuclear Blast)/ Mission Two Entertainment, αφού έπεσαν στην λακκούβα του Covid και αυτοί, βγαίνουν δυνατότεροι και κυκλοφορούν το “In The Beginning”, που σαν τίτλος φαίνεται να κάνει ένα reset στην ιστορία της μπάντας.

Τα αργόσυρτα riffs που τόσο πολύ τους καθιέρωσαν και οι γκρουβάτες οδοστρωτικές μελωδίες τους που κληροδοτήθηκαν στο thrash metal, είναι το βασικό συστατικό του δίσκου, που αν και δεν είναι το σημαντικότερο βήμα στην δισκογραφία τους, είναι αρκετά χορταστικό και δυναμικό.

Ο Flanagan προσέλαβε τους κιθαρίστες Rocky George, Gabby Abularach, οι οποίοι διανθίζουν όμορφα το υλικό με μικρά ανθεκτικά solos, και τον τυμπανιστή Garry Sullivan που ακούγεται σαν να είναι ραμμένος πάνω στα κομμάτια, ολοκληρώνοντας ένα εξαιρετικά δεμένο σύνολο μουσικών που εξυψώνει τα θυμωμένα τραγούδια του “In The Beginning”.

Η παραγωγή έχει εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση, σε σχέση με εκείνη του “Revenge” το 2000, κοιτώντας λίγο περισσότερο προς τη μεριά του thrash metal (θα μπορούσε να κοσμεί κάποιον δίσκο Sacred Reich), αλλά παραμένει ελκυστική και ίσως να διευρύνει τώρα το target group των Cro-Mags. Η φωνή του Harley έχει βαρύνει και έτσι, η μεταλική παραγωγή την αγκαλιάζει με περισσή στοργή, καθιστώντας το έκτο album των Cro-Mags μια πολύ καλή και προσεκτική κυκλοφορία (αν και κάποια κομμάτια μοιάζουν το ένα με το άλλο).

Οι hardcore-άδες είναι αναγκασμένοι να το αποκτήσουν και οι υπόλοιποι που δεν τους θεωρούν αρκετά σκληρούς (δεν ξέρω πως γίνεται αυτό), θα αναθεωρήσουν και θα δώσουν ευκαιρία στο εαυτό τους να ακούσει και άλλα τους album, πέρα από το “Age of Quarrel”.

Υ.Γ. Σημειώνω εδώ και τη συμμετοχή του εμβληματικού Phil Campbell στο “From The Grave”.

Official Site: https://www.realcromags.com/
Facebook: https://www.facebook.com/realcromags/
Twitter: https://twitter.com/realcromags
Instagram: https://www.instagram.com/realcromags
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5WCrzTQZ6S6EgebqI57Ilg

475

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2095 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.