AIR RAID: “Fatal Encounter”

ALBUM

Είδος: Heavy metal
Εταιρεία: High Roller Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Φεβρουαρίου 2023

Τούτη εδώ η πεντάδα από το Γκέτεμποργκ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ήχο που συνδέθηκε με το όνομα της πόλης τους. Αντ’ αυτού, παίζουν παλιακό, μελωδικό heavy metal και τοποθετούνται στους κόλπους του New Wave of (Traditional) Swedish Heavy Metal. Και τι άλλο θα μπορούσαν να παίζουν; Οποία έκπληξη! Δεν βλέπετε το ‘80s logo και το retro εξώφυλλο, με την ηλεκτρική κιθάρα, σαν άλλο μαχητικό σκάφος, να έχει κλειδώσει τον στόχο της και να βάλλει εναντίον του κατά ριπάς;

Δεν είναι ακριβώς νέα μπάντα, καθώς έχουν πίσω τους μια γεμάτη δεκαετία και τρεις δίσκους, όμως όλα δείχνουν ότι φέτος θα καπαρώσουν μια θέση σε πολύ περισσότερες δισκοθήκες, φυσικές και ψηφιακές. Και δικαίως, αφού το “Fatal Encounter” είναι album που ισορροπεί τη vintage νοσταλγία (και την αίσθηση του déjà vu που συνήθως τη συνοδεύει) με έμπνευση, εκτελεστική δεινότητα και μεράκι.

Στα 37 λεπτά διάρκειας του δίσκου, οι Air Raid έχουν χωρέσει εφτά τραγούδια πατροπαράδοτου, καλπάζοντος, ατσάλινου και πολύ μελωδικού heavy metal, ένα νεοκλασικίζον κιθαριστικό ιντερλούδιο (“Sinfonia”) και μία διασκευή στο “Pegasus Fantasy” των Ιαπώνων Make-Up, που είχε χρησιμοποιηθεί στο anime “Saint Seiya”.

Από τα πρώτα πράγματα που τραβούν την προσοχή είναι η δεξιοτεχνική κιθαριστική δουλειά του διδύμου Mild-Johansson, που έλκει την καταγωγή της από τους περίφημους guitar heroes των ‘80s που επιμετάλλωσαν τις διδαχές του Blackmore και προτίμησαν τον Iommi της μετα-Ozzy περιόδου. Στα lead θέματα και σε κάποια solos αναδύεται κάτι από τον John Norum και τον Jake E. Lee., ενώ τα riffs τιμούν τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την αμερικανική heavy παράδοση. Μεγάλο ατού αποτελεί η ζεστή και γεμάτη ενέργεια χροιά του πολύ ικανού Fredrik Werner, ενός τραγουδιστή της Martin γενεαλογίας, ο οποίος συχνά καταφέρνει να ακούγεται σαν υβρίδιο Jeff Scott Soto και Blackie Lawless.

Στο “Fatal Encounter” θα βρείτε ατόφιο ‘80s heavy metal, ιδέες που παραπέμπουν στα πρώτα στάδια γονιμοποίησης του power metal, αλλά και μια τόση δα glam / melodic rock κλίση, έτσι για την πουτανιά. Οι μπάντες που θα σας έρθουν στο μυαλό δεν θα έχουν τελειωμό, όπως τελειωμό δεν θα έχει και διάθεσή σας να επιστρέφετε στο album. Η μουσική των Air Raid είναι φτιαγμένη για να απολαμβάνεται πρωτίστως σε live συνθήκες. Μα αν πρέπει να βγει μέσα από ηχεία και ακουστικά, αυτό επιβάλλεται να γίνει με την ένταση στα τέρματα. Προκαλεί ανάταση, γεννά διασκέδαση, βγάζει χαμόγελο, σε τραβάει να τραγουδήσεις και να πιάσεις αόρατες κιθάρες και μπαγκέτες. Τελική ετημυγορία: killer!

Facebook: https://www.facebook.com/AirRaidOfficial 
Instagram: https://www.instagram.com/air_raid_official/ 
Bandcamp: https://airraidofficial.bandcamp.com/album/fatal-encounter-2 

379

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.