CELÉNE: “Forlorn Paradise”

ALBUM

Είδος: Melodic Black Metal / Post / Doom Metal
Δισκογραφική: Sleaszy Rider SRL
Ημ. Κυκλοφορίας: 7 Ιουλίου 2023

Πέντε χρόνια πέρασαν από το πολύ όμορφο full length τους “Reves de Novembre d’ Or” και οι Πατρινοί Celéne επανέρχονται με το νέο LP “Forlorn Paradise” το οποίο έχει μάλλον διπλή αποστολή. Και να παρουσιάσει τη δυναμική της μπάντας εν έτει 2023 αλλά και να δώσει τις κατευθύνσεις που θα επακολουθήσουν. Κι αυτό γιατί μάλλον η συνθετική ρότα δείχνει να έχει αλλάξει κάποιες μοίρες σε σχέση με το παρελθόν τους.

Οι Celéne συνεχίζουν να επιχειρούν στον ατμοσφαιρικό μελωδικό black χώρο και τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα παραμένουν σχετικά ίδια. Απλά η μπάντα δείχνει την αγάπη της πλέον προς σχήματα όπως οι θεούληδες Harakiri For The Sky, με μερικές Anathema-τισμένες ιδέες και post “αρώματα” από μπάντες όπως οι επίσης θεούληδες Δανοί Møl. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει βέβαια ίχνος κοπιαρίσματος ή επιτήδευσης, ο βαθμός προσωπικότητας στη μουσική των Celéne είναι υψηλότατος.

Εξαιρετική κιθαριστική δουλειά, παθιασμένο growling και βαριά καθαρά φωνητικά σε στιγμές από τον βασικό συνθέτη Διονύση Μαράτο, ποικίλο ρυθμικό υπόβαθρο που παλινδρομεί από το black blast στο doom και πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Αναστασίας Κυρίτση η οποία έχει ωριμάσει και δεν ακούγεται σαν “γατάκι” (όχι ότι ήταν άσχημη στα Liv Kristine-ικά φωνητικά της αλλά η προσέγγισή της είναι διαφορετική). Θαυμάσιο λαρύγγι, προσγειωμένο και ουσιαστικό που απέχει από υψιφωνίες και σοπρανισμούς.

Και τα τέσσερα κομμάτια είναι πάρα πολύ καλά, διαθέτουν αυτοτέλεια και εν τέλει ποικιλία στην ροή, χωρίς επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αν και μεγάλα σε διάρκεια, δεν κουράζουν σε κανένα σημείο. Γενικώς τα “Paradise”, “Gray Skylines”, “Angina Pectoris” και “Shape of your Face in the Clouds” (φοβερό blast part στη μέση) αποτελούνται από υλικό υψηλής στόφας και κοιτούν στα μάτια κάθε αντίστοιχη παραγωγή.

Το “Forlorn Paradise” δικαιολογεί απόλυτα την επιστροφή των Celéne. Καλοπαιγμένο, επαγγελματικό όσο και αχαοτικό black metal, ατμοσφαιρικό (αν και χωρίς ίχνος πληκτροφόρου background), ένας γεννήτορας εικόνων που είναι ίσως το πιο κρίσιμο μέγεθος σε αυτό το υβρίδιο. Αν μπορούσα να το συμπυκνώσω σε μια φράση θα έλεγα “καλλιτεχνικό μετααποκαλυπτικό αποτύπωμα”. Σαν απολογισμός μιας παρελθοντικής καταστροφής όπου καλείσαι να θέσεις ένα αυτοδίκαιο πρόσημο, αποδοχή ενοχής ή θρίαμβο αθωότητας. Πολύ καλή, άκρως γοητευτική δουλειά (και τα θερμά μου συγχαρητήρια για το απολαυστικό artwork).

Facebook: https://www.facebook.com/Celenebandofficial/

505

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.