TRANS- SIBERIAN ORCHESTRA: "Night Castle"

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που ακούει metal (οποιοδήποτε είδος) και να μην έχει ασχοληθεί με τους Savatage. Μιλάμε για μια μπάντα που έχει αφήσει ξεχωριστό στίγμα με σχεδόν κάθε της κυκλοφορία, και παρόλες στις αντιξοότητες (θάνατος του CrissOliva– κιθάρα) κατάφεραν και παρέμειναν ζωντανοί.

Όσο μπορούσαν τουλάχιστον, καθώς οι καιροί αλλάζουν και η αγάπη του JonOliva (αδερφός του Criss- πλήκτρα, φωνητικά) για την κλασσική μουσική βρήκε καταφύγιο στους TransSiberianOrchestra, ένα project που έφτιαξε ο ίδιος μαζί με τον παραγωγό PaulONeil, αφήνοντας στην άκρη τους Savatage και τον πιο σκληρό ήχο τους. Στην αρχή οι TransSiberianέβγαλαν δύο album με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο, παραπέμποντας άμεσα σε rock μιούζικαλ λόγω της θεατρικότητας των κομματιών. Οι συναυλίες διαδέχονταν η μία την άλλη και πλέον το συγκρότημα έχει φτάσει στο σημείο να περιοδεύει ακατάπαυστα στην Αμερική, την περίοδο των Χριστουγέννων, παρουσιάζοντας το υλικό της. Στο ενδιάμεσο κυκλοφόρησαν άλλοι δύο δίσκοι, ο ένας αφιερωμένος στον Beethoven(“BeethovensLastNight”) και ο άλλος πάλι στο εορταστικό κλίμα των πρώτων (“TheLostChristmasEve”). Η Πέμπτη κυκλοφορία του συγκροτήματος δεν τους βρίσκει να έχουν αλλάξει μουσικά, με τις εναλλαγές των τραγουδιστών, τις πολυφωνίες, τις ορχήστρες και τις χορωδίες να δίνουν και εδώ το παρών. Το περιεχόμενο αναμενόμενο για όποιον έχει ακούσει κάποιο από τα παλαιότερα cd της μπάντας, και συνάμα αρκετά ενδιαφέρον για όσους δεν έχουν μπει στον κόπο να ασχοληθούν μαζί τους μέχρι στιγμής. Βέβαια το γεγονός πως το NightCastleείναι διπλό cdεπηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, μιας και κουράζει. Άλλωστε είναι απελπιστικά δύσκολο να βγάλεις έναν τόσο μεγάλης διάρκειας δίσκο και να βρίσκονται όλες οι συνθέσεις στα ίδια επίπεδα. Κάπου, μοιραία, θα γίνει το λάθος. Τα highlights του NightCastle θα έλεγα πως είναι οι rock ενορχηστρώσεις γνωστών κλασσικών μουσικών κομματιών, όπως σε κάθε album τους άλλωστε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το υπόλοιπο δεν αξίζει. Απλώς απευθύνεται σε κοινό που αρέσκεται στο να ακούει μουσικοσυνθέτες όπως AndrewLloydWebberκτλ, σε μια πιο rock εκδοχή τους. Η αλήθεια είναι πως ενώ στην αρχή το όλο μουσικό concept των TransSiberian ήταν καλοδεχούμενο, η σχεδόν πλήρης ενασχόληση του Jon και του Paul με το σχήμα επέφερε γκρίνια στο στρατόπεδο των Sava- fans, με την πάροδο του χρόνου. Και πώς να μην προκαλεί, όταν οι TransSiberianOrchestra διατηρούνται στην ουσία επειδή αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων όσων συμμετέχουν σε αυτό, παραμελώντας οτιδήποτε είχε να κάνει με τους Savatage“NightCastle, η ιστορία πάει σε άλλο επίπεδο, καθώς στο διπλό αυτό cd συναντιόνται διάφορα κομμάτια από τους προαναφερθέντες, σε νέα εκτέλεση. Δεν αμφισβητώ το ωραίο ηχητικό αποτέλεσμα των προσωπικών συνθέσεων των TransSiberian, ασχέτως εάν καμιά φορά κουράζουν. Αντιτίθεμαι απλώς στη λογική του να επανηχογραφείς το PreludetoMadness, το MozartandMadness (στο NightCastle έχουν μετονομαστεί σε Themountain και MozartandMemories αντίστοιχα) και το Believe (ως bonustrack), προκειμένου να γεμίσεις έναν ήδη μεγάλο σε διάρκεια δίσκο.


467

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.