KNOWING2FLY: “Here On My Feet”

Τα τέσσερα τσογλάνια που απαρτίζουν τους Knowing2fly, μπορούν να είναι ήσυχα. Το full length που δημιούργησαν, δείχνει μια μπάντα που ήρθε για να μείνει. Αν με το παρθενικό, αυτοτιτλοφορημένο EP τους, προδιέθεταν να τους θεωρήσεις ως μια φερέλπιδα πρόταση καλής και σύγχρονης ανεξάρτητης metal/ crossover μουσικής, με το “Here On My Feet” θα εντυπωσιάσουν.

Το μείγμα που ετοίμασαν οι Μιλανέζοι είναι πεντανόστιμο. Φαντάσου έναν συγκερασμό “μεταμφιεσμένων” heavy riff κάτω από έναν μανδύα punk rock, με alternative τζούρες, σαν τσατισμένους Pearl Jam που θέλουν να μοιάσουν στους Θεούληδες Volbeat, με πάρα πολλά prοg ουσιαστικά στοιχεία στην ανάπτυξη των τραγουδιών με την άποψη των Faith No More, τρομερά ευφυής ιδέες στους ρυθμούς, ένα αγλάισμα συνουσίας μεταξύ grooveness και σκεπτόμενης οργής.

Και οι 13 συνθέσεις του album είναι άκρως ενδιαφέρουσες, σε κερδίζουν από την πρώτη αυτιά, έχουν ουσία μέσα τους και όλα τα απαραίτητα συστατικά για να αγαπήσεις την έκφρασή τους. Από τα, σαφώς με street punk άποψη, “3.2”, “Drag Me to Hell Pt. II”και “Burn This Rock”, στις εντελώς intellectual στιγμές προόδου των “Point Of No Return”, “My Demons” και “You Are Your Only Bystander” κι από εκεί στην charleston jazz παράνοια του “Unhitch”, ένα Zappa-ικό παραλήρημα που γυρνάει ξαφνικά σε ένα καταπληκτικό ρυθμικό αριστουργηματάκι.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι μελαγχολικές, ήσυχες στιγμές του δίσκου. Ποτισμένα στη μελωδία και στον unklapsomounic πόνο τα “Sun Reader”, “Spectacular Twin Diadems”, “Drag Me to Hell Pt. I” και το επιλογικό “Unwise” με το φοβερά πιασάρικο κεντρικό αγριεμένο θέμα, στέκουν σαν αυτόνομες κι αυτοτελείς ιστορίες, στιγμές που διανθίζουν την συνολική (και έξυπνα στημένη) ροή του “Here On My Feet”.

Τα φωνητικά του lead κιθαρίστα και τραγουδιστή Alessandro Crippa (o οποίος επίσης έχει παίξει και τα εξαιρετικά θέματα πιάνου που συνοδεύουν αριστοτεχνικά κυρίως τα αργά κομμάτια, αλλά κάνει αισθητή την παρουσία του σχεδόν σε όλες τις συνθέσεις) είναι επαρκή, θυμίζουν μια καλύτερη εκδοχή του τραγουδιστή των Rage Against The Machine, με ποικιλία και εναλλαγές στην έκφρασή του και πάρα πολύ καλή είναι η παραγωγή που αναδεικνύει τα πανέμορφα riff του Crippa και του Andrea Botti που τον συνοδεύει στις κιθάρες, ενώ έχει καθοριστική συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα το αρτίστικο και εντελώς τεχνικό παίξιμο των δυο μελών που αποτελούν το ρυθμικό μέρος, του Stefano Baracchi (drums) και Riccardo Ruggiero (μπάσο).

Το “Here On My Feet” είναι ένας απολαυστικός και ουσιαστικά αταμπέλωτος modern metal/ rock δίσκος, δεν έχει συγκεκριμένο κοινό που απευθύνεται γιατί απλά το μόνο που αρκεί είναι να λειτουργούν σωστά τ’ αυτιά σου. Είναι ενθουσιώδες, παθιασμένο, μελωδικό, σκεπτόμενο, οργισμένο και συναρπαστικό. Πιθανολογώ ότι ανέβασαν τον πήχη στο στυλ τους, σε δυσθεώρητο ύψος, πράγμα αναμενόμενο πλέον, μιας και το prog element έχει εμφυτευθεί για τα καλά στη σύγχρονη metal αγορά και ο παράγοντας “συνθέσεις” είναι πλέον ικανή και αναγκαία συνθήκη σταδιοδρομίας για μια μπάντα (και πολύ καλώς συμβαίνει αυτό το σημείο των καιρών, αν με ρωτάς…) και σε αυτό το θέμα οι Knowing2fly, με μια λέξη, σπέρνουν.

Ρίξ’ τους την αυτιά σου κι αν έχεις αντίρρηση, έλα να το συζητήσουμε βρε αδερφέ… Και φέρε και κανένα μπουκάλι κονιάκ όπως έρχεσαι, κρύο κάνει, δεν είναι καιρός για μπύρες…

451

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1161 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.