81db: “A Blind Man's Dream”

Από την ποικιλόμορφη κοιλάδα του progressive πολλοί δεν βγήκαν αρτιμελής.

Οι ελληνοιταλοί, 81db, με τον ευρωπαϊκό τους αέρα και το τρανταχτό ταλέντο τους παίζει να βγήκαν και με κάνα έξτρα αυτί, δάχτυλο, πλοκάμι κλπ…! Με prog-alternative-ο-μεταλιές μας επιτίθενται για 3η φορά οι 81db, με το “A Blind Man’s Dream” το οποίο κυκλοφορεί εντός ημερών από την Bakerteam Records. Πολλοί από εσάς πρέπει να τους γνωρίζετε, το προηγούμενο album τους, “Impressions” άφησε το στίγμα του και η παραγωγή του έγινε από την κάτοχο Grammy, Sylvia Massy (Tool, System Of A Down).

Σε αυτό το δίσκο θα ακούσετε ένα μείγμα από κλασσική rock μέχρι folk, δυνατά riff και φυσικά progressive ρυθμούς πανταχού παρόντες. Για το αναγκαίο extra θα σας πεταχτεί και το παραδοσιακό μας μπουζούκι. Θα σας παρακαλέσω να συγκρατήσετε τους εαυτούς και να μην πετάξετε γαρούφαλα, πετσέτες, πιάτα, τη λουλουδού κλπ. Έχω μια φοβία ότι θα αρχίσει να μπαίνει και το μπουζούκι πολύ στα μουσικά πιάτα στο μέλλον, σαν τη μουστάρδα ένα πράμα, αλλά τι να την κάνεις τη μουστάρδα αν δεν έχει λουκάνικο…?!

Αυτό το ερώτημα θα σας απασχολήσει για το επόμενο μισάωρο, οπότε μπορείτε να κάνετε διάλειμμα.

Συνεχίζοντας, να σας ενημερώσω ότι το στιχουργικό κομμάτι του δίσκου είναι εμπνευσμένο από την ταινία “One Flew Over The Cuckoo’s Nest”, του Milos Forman. Ταινία του 1975, Jack Nicholson, Louise Fletcher, στα ελληνικά ίσως την γνωρίζετε ως “Στη Φωλιά του Κούκου” (να αρχίσουμε να βάζουμε και fun fact area στις κριτικές ρε παιδιά!).

Είτε είστε fan του progressive, είτε είστε fan του alternative, αυτό το album θα το αγαπήσετε στεγνά. Αν θέλετε να ακούτε πολύπλοκη μουσική με μια δόση τελειομανίας, αλλά ταυτόχρονα να σας ψυχαγωγεί ευχάριστα τότε πάλι αυτός ο δίσκος είναι αποκλειστικά για εσάς. Ελπίζω να βιώσετε και εσείς το σπάνιο φαινόμενο του να ανυπομονείς για το επόμενο κομμάτι, για εμένα ήταν πραγματικά η kinder έκπληξη των δίσκων. Και για να μην παρεξηγούμαστε, όχι μην περιμένετε το μπουζούκι όπως το γνωρίζετε αγαπητοί Ελληνάρες (έχετε πάντα την εναλλακτική να πεταχτείτε μέχρι το Frangelico…), όταν το player σας φτάσει στα κομμάτια “Sirens” και “Manicomium” και μπείτε στο επικό μέρος του “A Blind Man’s Dream”, θα καταλάβετε.

Άλλο ένα μουσικό έργο που απαγορεύω σε προκατειλημμένους και όλα τα σχετικά, και προτείνω ανεπιφύλακτα σε ανθρώπους με οργιάζουσα φαντασία, που γουστάρουν αυθορμητισμό στη μουσική τους. Θα ακούσετε πολλά διαφορετικά style, πολλές διαφορετικές διαθέσεις, παίζει μεγάλο ρόλο η οπτική σας γωνία και η υποκειμενική σας κρίση, πάρτε μέρος χωρίς ενδοιασμούς σε αυτή την πρόκληση, ονόματι 81db και λύστε τους γρίφους σας. Μόνο προσέξτε μην χαθείτε στο…”όνειρο” (και μην πάρετε καραμέλες από ανθρώπους με πουά γραβάτες).

456