Mark Evans, Γιώργος Βάνας (22/10/13) BAT CITY

Με διάφορες σκέψεις να τριβελίζουν στο μυαλό μου οδήγησα στο ιδανικό για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως αυτή του Mark Evans (Heavens Edge) με το ακουστικό show του, στο rock club Bat City.

Προηγήθηκε κουβέντα με λίαν αγαπητό φίλο, χρόνια στο κουρμπέτι και λάτρη του μελωδικού ιδιώματος- επώνυμου λάτρη μελωδικοροκά και χρόνια dj στα rock club της πρωτεύουσας, με απόψεις όπως “τίθεται υπό σκέψη εάν θα πήγαινα σε ακουστικό show ενός ανθρώπου που έχει τραγουδήσει τρία καλά τραγούδια σε όλη του την ζωή και μας τον παρουσιάζουν ως θεό”… ή “άφησε με να απέχω πια από αυτή την σκυλολαϊκοφάση”… “πριν με κάνουν να αντιπαθήσω την μουσική που τόσο αγαπώ”.

Έφτασα λοιπόν νωρίς-νωρίς όπως συνηθίζω, αφενός για να πιάσω “στασίδι” και αφετέρου για να παρατηρώ το χώρο και τους ανθρώπους…

Απογοήτευση πρώτη: μέχρι τις 22:00 που ειπώθηκε ότι θα ξεκινούσε το event, ήταν δεν ήταν καμία 40αριά θαμώνες στο μαγαζί. Επόμενη… ανέβηκε στο stage όχι ο Μark Evans, αλλά ο συμπαθής Γιώργος Βάνας, γνωστός από την συμμετοχή του στο Dream Show, που ήταν από αυτές που πραγματικά προκάλεσαν αίσθηση τότε.

Ιδιαίτερος, αντισυμβατικός και φύσει και θέσει ροκ ο Γιώργος Βάνας ξεχώρισε από το πρώτο κιόλας live του δημοφιλέστατου τότε reality talent show του Alpha. Υπήρξε μάλιστα κι ένα από τα μεγάλα φαβορί του πρώτου κύκλου του παιχνιδιού και κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα ήταν και ο μεγάλος νικητής του, καθώς αποφάσισε μόνος του να αποχωρήσει από το show, καθώς δεν του ταίριαξε τελικά ως διαδικασία.

Από τότε έχουν περάσει 7 χρόνια αλλά ο Γιώργος Βάνας πιστός στις πεποιθήσεις και στον τρόπο ζωής του ροκάρει ακόμα. Οι αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση του είναι εμφανείς, το στιλ του όμως ίδιο. Ευτυχώς και οι επιλογές του εξαιρετικές καθώς παρουσίασε ένα ακουστικό set με γνωστές hard rock/hair metal επιτυχίες όπως τα: Every Rose Has Its Thorn – Poison, Don’t Know What You’ve Got – Cinderella, When The Children Cry – White Lion, When I Look Into Your Eyes – Firehouse, More Than Words – Extreme κ.α, κρατώντας ζεστό το ακροατήριο για 40 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το κυρίως μενού.

Απλά, 2 ακουστικά set list την ίδια βραδιά, ακόμη και για τα δικά μου καλοπροαίρετα γούστα, ήταν υπερβολικά! Τουλάχιστον ο Γιώργος ήταν σε πολύ καλή φόρμα και άριστη rock attitude!

Και λίγο πριν τις 11 ο, γεννημένος στη Philadephia, Mark Evans εμφανίστηκε υπό τους αλαλαγμούς των περίπου 100 φανατισμένων οπαδών, όχι μόνο του μελωδικού χώρου (άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια σε τέτοιες συναυλίες βλέπω τους ίδιους γνωστούς κι αγαπημένους), αλλά και δικών του οπαδών! Χρόνια είναι αλήθεια περιμέναμε να δούμε τους HEAVEN’ S EDGE που ίδρυσε ο ίδιος με τον με τον Reggie Wu (κιθάρα/ πλήκτρα)!

Με την ιδιαίτερη ικανότητα που διέθεταν να γράφουν ανθεμικά τραγούδια συνδυάζοντας μεγάλα κιθαριστικά riff με εμπορικά hooks, δεν ήταν πολύ πριν από το demo τους προσελκύσει την Columbia Records και οδηγήσει σε υπογραφή συμβολαίου. Ο φημισμένος παραγωγός Neil Kernon ήταν στο τιμόνι για το ομότιτλο ντεμπούτο που κατάφερε να σπάσει την κορυφή του Billboard 200 ανεβαίνοντας στο νούμερο 141!

To βίντεο που κυκλοφόρησε για το single “Skin to Skin” έκανε αίσθηση και οι HEAVEN S EDGE έκαναν sold out σε πολλά τοπικά clubs αλλά όταν ένα δεύτερο single είχε αποφασισθεί, ξαφνικά σταμάτησε η συνεργασία με την Columbia. Μια πρόσκληση από την MTM το 1998 οδήγησε στην κυκλοφορία αυτού του υλικού μαζί με κάποιες νέες ηχογραφήσεις δημιουργώντας το έξοχο “Some other place-Some other time”! Μετά λοιπόν τη διάλυση των ΗEAVEN’S EDGE το 1994 ο Mark Evans συνεργάζεται εκ νέου με τον Larry Baud των RED DAWN δημιουργώντας τους THE PACK δυστυχώς χωρίς να ηχογραφήσουν κάτι.

Έκτοτε ο Mark Evans πραγματοποιεί ακουστικές εμφανίσεις μόνος του ή σαν ντουέτο και εμφανίσεις ηλεκτρικές με την δική του μπάντα τους OUTLOUD σε τοπικά clubs στην Philadephia! Επίσης την τελευταία 5ετια έγινε η πολυαναμενόμενη επανασύνδεση των HEAVENS EDGE για σποραδικές live εμφανίσεις… Δε γνωρίζω, εάν έχει τύχει λοιπόν ανάλογης αποθεωτικής υποδοχής σε άλλο μέρος του κόσμου, αλλά αυτή στην Αθήνα σίγουρα θα τη θυμάται για μία ζωή!

Πέρα από τις διαρκείς ιαχές των οπαδών, κάθε τραγούδι το είπε συνοδεία 30 οπαδών που γνώριζαν όλους τους στίχους και απέδειξαν στην πράξη το singalong, όμως και οι υπόλοιποι γνώστες κάθε σύνθεσης ανάγκασαν τον καλλιτέχνη να δηλώνει εντυπωσιασμένος και εμπνεόμενος από την ατμόσφαιρα σε κάθε τραγούδι! Η φωνή του σε άριστη κατάσταση και εάν εξαιρέσω ένα 15λεπτο καθυστέρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων, μας αποζημίωσε με ένα απολαυστικό show, καθώς και με την απλότητα και την ακούραστη διάθεση του για φωτογραφίες και υπογραφές με όλους και σε όλα!

Συμπεράσματα: 1ον) είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο είδος το ακουστικό show και εάν δεν το γουστάρεις πραγματικά δεν το αντέχεις… 2ον) έχουν δίκιο όσοι μας αποκαλούν καψουροσκυλάδες της rock τους αορμελωδικοροκάδες… Τέτοια ατμόσφαιρα μόνο σε “πολιτιστικά κέντρα με λουλουδοπόλεμο” συναντάς!

Επόμενο ραντεβού: το “Eric Martin acoustic show” με τους φίλτατους Θεσσαλονικείς που έδωσαν βροντερό παρών για μία ακόμη φορά, καθώς και σε όλους τους πιστούς αφοσιωμένους του μελωδικού χώρου που αψήφησαν το ακατάλληλο της μέρας, το προχωρημένο της ώρας (ρε μάγκες , δουλεύουμε την επόμενη και πηγαίνουμε ξάγρυπνοι στην “υπηρεσία”) και την κρίση την οικονομική καθώς ο “μπυρίτης” έρευσε άφθονος!

Ευχαριστίες και στον φίλτατο dj του Bat City Κ. Κυρούση που συνέβαλε στην αρτιότητα του ρεπορτάζ!

Mark Evans setlist
Rock Steady
Some Other Place, Some Other Time
Is That All You Want
Find Another Way
Skin to Skin
Daddy’s Little Girl 
Bad Reputation
Jacky
Just Another Fire
Hold on to Tonight

photos: Βασιλική Παναγοπούλου

524