COOPER INC

Οι εξαιρετικοί COOPER INC κυκλοφόρησαν το παρθενικό τους άλμπουμ πριν από λίγους μήνες και κατάφεραν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να κάνουν σημαντική αίσθηση στο χώρο του melodic hard rock. Το “Pulling the Trigger” περιέχει πανέμορφα τραγούδια και τα μέλη του συγκροτήματος Christian Tolle (κιθάρα), Hans in ‘t Zant (ντραμς) και John “Jaycee”Cuijpers (φωνή) μίλησαν στο rockway.gr και μας αποκάλυψαν σημαντικά πράματα για τη διαδρομή και τα σχέδια των COOPER INC.

Είστε μουσικοί, με μεγάλη εμπειρία στον κόσμο του hard rock. Τι σας έκανε να δημιουργήσετε ένα νέο συγκρότημα; Hans: Ο John και εγώ γνωριζόμασταν από τους Parris (ένα συγκρότημα-φόρος τιμής στους Thin Lizzy). Το 2004 αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε/ δημιουργήσουμε ένα συγκρότημα με τη δική μας μουσική. Αρχικά ηχογραφήσαμε ένα demo CD με πέντε κομμάτια, με την αρχική σύνθεση των Cooper Inc..
Christian: Το 2005 I έφτιαχνα το δεύτερο προσωπικό μου album (Christian Tolle Project – The Real Thing) και έψαχνα για έναν τραγουδιστή. Γνώρισα τον John μέσω του Leon Pennings, που ήταν ο πρώτος κιθαρίστας στους Cooper Inc. και ο John ανέλαβε να κάνει τα κύρια φωνητικά στο CD μου. Λίγο καιρό αφού βγήκε το CD μου, ο Leon άφησε τους Cooper Inc., εξαιτίας διαφορετικών προτεραιοτήτων: παντρεύτηκε και μετακόμισε σε διαφορετικό μέρος της χώρας. Τότε οι Cooper Inc. κι εγώ ενώσαμε τις δυνάμεις μας και αποφασίσαμε να κινηθούμε μαζί από εδώ και στο εξής.  

Υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, σχετικά με το πώς όλοι από εσάς καταλήξατε να αποτελείτε τους COOPER INC;
Christian: Υποθέτω ότι μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια μακρά συζήτηση σε ένα ιταλικό εστιατόριο, σχετικά με το τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό το συγκρότημα. Εγώ ζω στη Γερμανία, ο Hans και ο John είναι Ολλανδοί, και πρέπει να συμφωνούμε στα βασικά, αλλιώς το συγκρότημα δεν θα άντεχε τόσο πολύ.
John: Συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε τη μουσική που θέλουμε να κάνουμε, και όχι σύμφωνα με τη μόδα ή τις τάσεις, που μπορεί να φαίνονται υποσχόμενες – μόνο τη μουσική που αγαπάμε. Έτσι, δημιουργήσαμε μια παιδική χαρά για φίλους, όπου μπορούμε να υλοποιήσουμε το όραμά μας για καλή ροκ μουσική.

Πώς αποφασίσατε να δώσετε στο συγκρότημα το όνομα Cooper Inc., έχει κάποια συγκεκριμένη σημασία;
John:
Το αρχικό όνομα του συγκροτήματος ήταν Cooper. Το επίθετο του John είναι Cuijpers, που στα αγγλικά μεταφράζεται σε Cooper. Κάποια άλλα συγκροτήματα στην Ολλανδία διεκδίκησαν αυτό το όνομα για δικό τους. Εμείς προσθέσαμε το

cooper inc1

«Inc.», προκειμένου να αποφύγουμε οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις.

Πώς θα περιγράφατε το πρώτο σας album;
Christian: Οι Cooper Inc. έχουν να κάνουν με μελωδίες και ενέργεια! Είμαι χαρούμενος με το αποτέλεσμα, καθώς πραγματικά πιστεύω ότι μπορείς να ακούσεις πολύ καλά το γεμάτο ενέργεια παίξιμο στο “Pulling The Trigger”. Όλοι γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε με επιρροές των δεκαετιών του ’70 και του ’80, και, φυσικά, αυτό αντικατοπτρίζεται και στη δική μας μουσική. Ο σκοπός μας, ωστόσο, είναι να γράφουμε τραγούδια που είναι πιασάρικα, έχουν ρυθμό και δείχνουν το πάθος μας για τη μουσική.

Πόσο δύσκολη ήταν η διαδικασία του να γράψετε και να ηχογραφήσετε τα τραγούδια; Αισθάνεστε ότι έχετε στερέψει από έμπνευση και δημιουργικότητα;
Christian: Αν έχουμε στερέψει; Όχι, με τίποτα. Ήδη ξεκινήσαμε να γράφουμε για το επόμενό μας CD. Όμως, η ολοκλήρωση μιας παραγωγής, σαφώς και μας προκαλεί μια μεγάλη αίσθηση ανακούφισης. Είναι σαν να γεννάς κάτι, το οποίο κουβαλούσες για αρκετό καιρό. Εργαστήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω σε αυτό το CD. Έτσι, όταν ολοκληρώθηκε, αισθανθήκαμε σαν να ανασάναμε.

Μας αρέσουν πολύ τα τραγούδια, όπως “Who Gives You The Right”, “Rock My World” και “Déjà vu”. Σύμφωνα μ’ εσάς, τι κάνει τα συγκεκριμένα τραγούδια τόσο μοναδικά, ώστε να τα αγαπάμε τόσο πολύ;
Hans: Επέλεξες καλά παραδείγματα, για αυτό που λέγαμε νωρίτερα, το συνδυασμό των μελωδιών κι ενός γεμάτου ενέργεια παιξίματος.

Συνεργαστήκατε με τους Vinny Burns και Doug Aldrich. Πείτε μας πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία.
Christian: Ο Doug played έπαιξε σε ένα τραγούδι που λέγεται «Rain». Είχα ηχογραφήσει αρχικά αυτό το τραγούδι, για το δεύτερο προσωπικό μου album και πήγα στο L.A., για να κάνω κάποιες ηχογραφήσεις. Ηχογράφησα μαζί του στο σπίτι, όπου διαθέτει studio. Έτσι, το συγκεκριμένο τραγούδι είχε ήδη κυκλοφορήσει παλιότερα, αλλά, καθώς θεωρήσαμε ότι είναι πολύ καλό, προχωρήσαμε σε μια νέα εκτέλεσή του, αρκετά διαφορετική αυτήν την φορά. Κρατήσαμε, όμως, το φανταστικό solo του Doug. Ο Doug είναι ένας πολύ καλός τύπος και δεν μπορεί κάποιος να πει αρκετά καλά λόγια για αυτόν.
Τον Vinny τον συνάντησα μαζί μα κάποιους άλλους τύπους στο μουσικό πανηγύρι της Φρανκφούρτης πριν από έναν χρόνο. Ενδιαφέρεται πολύ για τις κιθάρες, όπως κι εγώ. Γίναμε φίλοι και κρατήσαμε επαφή από τότε. Επομένως, ήταν λογικό να του ζητήσω να συμμετέχει στην επόμενή μας ηχογράφηση και ο ίδιος δέχτηκε ευχαρίστως να παίξει. Ηχογράφησε τα solos στο ομότιτλό τραγούδι, στο studio του σπιτιού του στην Αγγλία.

Πείτε μας γιατί αποφασίσατε να έχετε τον Michael Voss ως παραγωγό του album σας.
Hans: Ήμουν ο ντράμερ και στους Vengeance και είχα δουλέψει με τον Michael σε τρεις παραγωγές. Μια μέρα του έπαιξα τα demos μας και το CD του Christian, και τον ρώτησα αν θα ενδιαφερόταν να γίνει ο παραγωγός μας. Του άρεσε αυτό που άκουσε, συναντηθήκαμε όλοι μαζί και ανέλαβε την παραγωγή με μεγάλη ευχαρίστηση.
Christian: Η συνεργασία με τον Michael ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Είναι πολύ, πολύ συγκεντρωμένος και πρόσθεσε μεγάλη αξία στα τραγούδια, με μικρές ιδέες, εδώ κι εκεί, έχοντας πάντα το συνολικό αποτέλεσμα, τη συνολική εικόνα κατά νου.
John: Διαθέτει κάποιες μαγικές ικανότητες, καθώς μπορεί να σε ωθήσει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Και έχει τόσο μεγάλη εμπειρία, που του δίνει μεγάλη γνώση και σιγουριά.

Ποιες είναι οι επιρροές σας; Πείτε μου, τα αγαπημένα συγκροτήματα του καθενός.
Christian: Ως κιθαρίστες, θα έλεγα οι Steve Lukather, David Gilmour και Eddie Van Halen. Όσον αφορά σε ροκ συγκροτήματα, οι TOTO, Journey, Van Halen, Whitesnake. Αλλά, βασικά, ακούω πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, οπότε αυτή η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται και συνεχίζεται …
Hans: Οι Deep Purple, Thin Lizzy, Rush, Van Halen, Marillion, Toto, Journey, Queen, Y&T. Rory Gallagher, Whitesnake, Gary Moore, Robben Ford, Karizma, Dave weckl Band, Los Lobotomys, Frank Zappa, Tower of Power, Rainbow…μπορείς να κρατάς λογαριασμό; J
John: Οι Journey, Whitesnake και Van Halen, για να αναφέρω κάποιους ενδεικτικά.

Τα περισσότερα συγκροτήματα στις μέρες μας, δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμα να γράψουν τραγούδια με καλές μελωδίες. Πιστεύετε στη δύναμη μιας καλής μελωδίας;
John: Απόλυτα. Για μας, είναι το κλειδί για ένα καλό τραγούδι.
Hans: Συμφωνώ 100%!

Παίξατε σε κάποιες συναυλίες με τους ΤΟΤΟ. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις συναυλίες αυτές, και ποια τα συναισθήματα του να μοιράζεστε τη σκηνή με ένα τέτοιο, μεγάλο συγκρότημα;
Christian: Γνωρίζω τον Steve Lukather για περισσότερα από 15 χρόνια. Δούλευα πολύ ως δημοσιογράφος επί της μουσικής στη δεκαετία του ’90 και έτσι είχα συναντήσει σχεδόν όλους όσους κυριαρχούσαν στη μουσική σκηνή. Τελικά ο Luke κι εγώ γίναμε φίλοι και ο ίδιος έπαιξε και στα δύο album μου. Όταν οι Toto ανακοίνωσαν το 2004 μια συναυλία στο Leverkusen της Γερμανίας, από όπου κατάγομαι, τους ρώτησα αν μπορούσαμε να παίξουμε μαζί τους ως support. Μου απάντησαν αμέσως θετικά και ανανέωσαν την προσφορά αυτή, κάποια χρόνια μετά. Ήταν μια φανταστική εμπειρία, επειδή το να παίζω μαζί και να μοιράζομαι τη σκηνή με την κύρια μουσική μου επιρροή, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ και για το οποίο θα είμαι πάντα ευγνώμων. Και επιπλέον, όλοι τους, τα παιδιά, οι manager, οι μουσικοί τους, ήταν πραγματικοί κύριοι. Μας φέρθηκαν σαν να είμαστε οικογένεια.
Hans: Ήταν μια υπέροχη εμπειρία μάθησης, να τους βλέπεις καθημερινά να δουλεύουν, και μάλιστα από κοντά. Επίσης, ως συγκρότημα support, το να μαθαίνεις να έρχεσαι σε επαφή με τόσο μεγάλο κοινό (των Toto) και να κάνεις καινούριους φίλους, ήταν κι αυτό συναρπαστικό.
John: Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Αυτοί οι τύποι ήταν τόσο προσγειωμένοι και τόσο καλοί συνεργάτες. Θα θυμάμαι με τρυφερότητα αυτήν την περιπέτεια για το υπόλοιπο της ζωής μου!

cooper_inc_3_tnΈχετε προγραμματίσει συναυλίες στο κοντινό μέλλον τώρα σύντομα;
Hans:
Ναι, θα παίξουμε στις 3 του Δεκέμβρη στο Kerkrade στην Ολλανδία, μαζί με τους Jorn και την επόμενη ημέρα στο Verviers στο Βέλγιο, μαζί με τους Reece. Επίσης, προγραμματίζουμε περισσότερες συναυλίες μέσα στο 2010. Να κοιτάτε τη σελίδα μας www.cooperinc.music.com, για ανακοινώσεις συναυλιών, ειδήσεις και βιντεοκλίπ.

Στείλτε ένα μήνυμα στους Έλληνες φαν σας και στους Έλληνες φαν του hard rock fans γενικά.
John: Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία, να συστηθούμε στους Έλληνες φαν του ροκ. Τσεκάρετε τη μουσική μας και διαδώστε το μήνυμα. Ίσως μια μέρα θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε στην χώρα σας και να δώσουμε κάποιες συναυλίες.
Hans: Έχω έρθει στην Ελλάδα: στην Κέρκυρα. Έμαθα υποβρύχια κατάδυση γύρω από αυτό το πανέμορφό νησί, και εντυπωσιακή ιστορία (για όλη την χώρα σας). Γνωρίζω ότι είναι αδύνατο για όλους εσάς, αγόρια και κορίτσια, να πάρετε ένα αεροπλάνο και να πεταχτείτε σε κάποια συναυλία σας, αλλά πόσο cool θα ήταν, αν μπορούσαμε να έρθουμε και να σας σερβίρουμε κάποιο ωραίο σαγανάκι made by Cooper Inc. Saganaki; Ενδιαφέρεστε; Πείτε μας, να ξέρουμε, εντάξει;


259