SIGIRIYA: “Darkness Died Today”

Πίσω στο 2001, οι Ουαλοί μαστουρο-doomsters Acrimony ψιλοκλάνουν από το άπειρο χόρτο που έχουν καπνίσει και τα στρέμματα ύποπτων μανιταριών που έχουν φάει όλα τα προηγούμενα χρόνια κι αποφασίζουν να το διαλύσουν μπας κι έρθουν λίγο στα ίσα τους.

Οκτώ χρόνια μετά και χωρίς να τηλεφωνήσουν στον κιθαρίστα Lee Davis, οι Dorian Walters (φωνή), Stu O’Hara (κιθάρα), Paul Bidmead (a.k.a. Mead – μπάσο) και Darren Ivey (τύμπανα) φορμάρουν τους Sigiriya και κυκλοφορούν το “Return to Earth” το οποίο συνεχίζει κατά κάποιον τρόπο το τριπάρισμα των Acrimony, παρουσιάζει όμως και μερικές πιο doom-rockin’ στιγμές.

2014 και οι Sigiriya, χωρίς των Walters αλλά με τον πολύ καλό Matt “Pipes” Williams, κυκλοφορούν το “Darkness Died Today” κι όντως πλέον το υλικό ακούγεται πιο φωτεινό και νηφάλιο απ’ ότι στο παρελθόν.

Αρχικά η μπάντα δείχνει να δούλεψε πάρα πολύ στον ήχο της τα τελευταία χρόνια, αφού αυτός αν και απόλυτα πηχτός, βαρύς και βρώμικος, είναι ταυτόχρονα ζωντανός και ζεστός, πολύ πιο προσεγμένος από εκείνον του “Return to Earth”.

Επιπλέον, το σχήμα φαίνεται να έχει ανακαλύψει πλήρως ένα νέο πρόσωπο που περισσότερο ροκάρει φωνακλάδικα πίνοντας μπυρόνια στα μπαρ, παρά βαδίζει ατσούμπαλα και νωχελικά σε κάποιο μαγεμένο δάσος. Όλα τα κομμάτια του δίσκου ακούγονται αρτιμελή και ουσιώδη χωρίς να περισσεύει riff και παρόλο που η ψυχή τους είναι ουαλική, η επιφάνειά τους είναι περασμένη με βερνίκι αμερικάνικου attitude. Τραγούδια όπως τα “Return to Earth” που δανείζεται τον τίτλο του απ’ το πρώτο άλμπουμ της μπάντας, “Godspeeder”, “Tribe of the Old Oak” και “Obelisk” θα σας βάλουν εύκολα στο κλίμα του δίσκου, ο οποίος όμως ακούγεται ολόκληρος το ίδιο ευχάριστα και χωρίς κοιλιές.

Τέλος, ο Williams έχει δέσει αρμονικά με όλη αυτή τη νέα προσέγγιση των Sigiriya και παρόλο που δεν είναι τόσο τεχνικός τραγουδιστής όσο ο Chris Cornell, διαθέτει κάτι απ’ το χρώμα της χροιάς του τελευταίου.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να σας πω περισσότερα, όσοι είστε φίλοι του ιδιώματος θα προσκυνήσετε αφού δεν κυκλοφορούν συχνά τόσο καλές δουλειές σαν το “Darkness Died Today”. Άντε να το απολαύσουμε κι από κοντά!

607