SepticFlesh, Dark Funeral, Heavier Than God (07/01/12) FUZZ CLUB

Μετά τη κυκλοφορία του απόλυτου SepticFlesh δίσκου τον περασμένο Απρίλιο, η ανυπομονησία των Ελλήνων οπαδών του συγκροτήματος για μια ακόμα live εμφάνιση έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Παρόλα αυτά, εννέα μήνες αργότερα και με πακέτο με τους Dark Funeral δεν είδαμε να συμβαίνει το αναμενόμενο: το sold out, κάτι που έγινε εμφανές το βράδυ του Σαββάτου στο Fuzz όπου μπορούσες να μετακινηθείς απ’ άκρη σε άκρη του venue με ιδιαίτερη άνεση. Αν αναλογιστούμε και το χαμηλό αντίτιμο του εισιτηρίου, μάλλον τα άνωθι είναι ανησυχητικά.

Στην κατά τα άλλα εξαιρετική βραδιά είδαμε αρχικά τους Έλληνες Heavier Than God σε μια εμφάνιση με αρκετά καθαρό ήχο και μεγάλη ένταση, κάτι που ικανοποίησε τους παρευρισκομένους. Η λιγότερο από μισής ώρας παραμονή τους απάνω στη σκηνή θα μπορούσε να κρατήσει λίγο περισσότερο αφού φάνηκαν άξιοι κι επίσης ακολούθησαν καθυστερήσεις ανάμεσα στις μπάντες μόνο και μόνο για να τηρηθεί το πρόγραμμα. Ίσως με λιγότερο black και περισσότερο heavy και death διάθεση, οι Heavier Than God δεν έδωσαν σε κανέναν την εντύπωση πως δεν κολλάνε στο lineup του event όντας απλοί, δυναμικοί και με πολύ όμορφα riffs.

septic flesh live athens heavierThanGod

Heavier Than God setlist:
HxTxG
Kiss the Monkey
While You Where Screaming
Children of the Grave
Doomed and Confused
Icons of Superstition
In the Name of the Loather, the Scum & the Holy Goat

septic flesh live athens DarkFuneral

Ύστερα, οι Dark Funeral ανέλαβαν να συνεχίσουν το live. Αν βρούμε από τώρα κάτι το αρνητικό της εμφάνισης τους ήταν ο ήχος ο οποίος έκανε ένα μικρό διάλειμμα. Το soundcheck μάλλον πήγε περίπατο αφήνοντας τις κιθάρες να ακούγονται ενιαίες, κάτι που στη τελική δεν ενόχλησε το πολυάριθμο κοινό που ίσως και να τους ήθελε για headliners. Αυτό με τη σειρά του δεν άλλαξε το γεγονός ότι θα βλέπαμε τους Σουηδούς για κάτι περισσότερο από μια ώρα αλλά και να έχουμε encore. Στο μπροστινό σημείο της αρένας κυριαρχούσε ένας διαρκείς παροξυσμός με κάθε κομμάτι των Dark Funeral να ξεκινάει κάτω από ατελείωτα wall of death. Η μπάντα από τη μεριά της παρουσίασε μια πολύ “μαζεμένη” εικόνα χωρίς πολλά πολλά δίχως ευτυχώς να χάσει την ενέργεια της.

septic flesh live athens DarkFuneral

Καθώς αποχώρησαν απ’ τη σκηνή, το μισό venue καλούσε τους Σουηδούς να επιστρέψουν στη σκηνή ενώ το άλλο μισό φώναζε το όνομα των headliners. Οι Dark Funeral επέστρεψαν λοιπόν λίγα λεπτά αργότερα υπό τις “Septic-Flesh” ιαχές χωρίς να δείχνουν ότι έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Τελείωσαν λίγο αργότερα με το “My Funeral” και άφησαν τη σκηνή.

septic flesh live athens DarkFuneral

Dark Funeral setlist:
Stigmata
666 Voices Inside
Enriched By Evil
Goddess of Sodomy
Arrival of Satan’s Empire
Open the Gates
The Birth of the Vampiir
Atrum Regina
King Antichrist
Shadows Over Transylvania
Heart of Ice
The Secrets of the Black Arts
Hail Murder
My Funeral

septic flesh live athens

Όταν μετά από το intro του “The Vampire from Nazareth” οι SepticFlesh ξεκίνησαν το set τους, το σκηνικό του club άλλαξε κατακόρυφα. Ο κόσμος, ο οποίος δεν γέμισε ποτέ τον χώρο, προσέγγισε όσο μπορούσε τη σκηνή κι ακολουθούσε τους στίχους όλων των κομματιών φωνάζοντας περιστασιακά τα ονόματα των μελών του group. Το συγκρότημα ανταποκρίνονταν άριστα με άριστη κινητικότητα απάνω στο σανίδι αλλά και ιδιαίτερη επικοινωνία. Ο ήχος ήταν αρκετά καλός και διευκόλυνε έτσι κομμάτια με προηχογραφημένα μέρη ορχήστρας, κυρίως απ’ τα “Communion” και “The Great Mass”. Η προτίμηση του κόσμο για αυτά τα δύο albums ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια του live με τις ερμηνείες των “Anubis”, “Pyramid God” και “Five Pointed Star” να κλέβουν τη παράσταση.

septic flesh live athens

Ακούσαμε και κομμάτια απ’ τα “Summerian Daemons” και “Revolution DNA”, δίσκους που έχουν αγαπηθεί πολύ τόσο στην εγχώρια σκηνή όσο και στη παγκόσμια. Κομμάτια όπως “Sangreal” ή “Apocalypse” έλειψαν αλλά αυτό δεν απογοήτευσε αφού στη μιάμιση ώρα της εμφάνισης των Septic Flesh, οι τελευταίοι κάλυψαν τις προσδοκίες μας με το παραπάνω. Καταπληκτικός ο Sotiris Vayenas στα clean vocals των κομματιών, φανταστικός ο Seth ως η κύρια μορφή της μπάντας, ο αγαπημένος του κοινού Fotis Benardo ήταν σε άριστη φόρμα ενώ ο Christos Antoniou υπνώτισε το κοινό με τα riffs του.

septic flesh live athens

Η εμφάνιση αυτή των SepticFlesh σίγουρα χαράχτηκε στη μνήμη πολλών οπαδών τους που ήδη περιμένουν τη στιγμή που θα τους απολαύσουν ξανά live. Μέχρι τότε ξέρουμε σίγουρα ότι θα μεσολαβήσει ακόμη ένας δίσκος – αριστούργημα και θα περιμένουμε για ακόμα μια καταπληκτική εμφάνιση.

septic flesh live athens

SepticFlesh setlist:
The Vampire from Nazareth
Communion
Chaostar
the Great Mass
the Virtues of the Beast
Unbeliever
Pyramid God
Lovecraft’s Death
Oceans of Grey
we, the Gods
Summerian Daemons
Persepolis
DNA
Esoptron
Anubis
Five Pointed Star

Κείμενο: Παναγιώτης Πετρόπουλος
Photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

433