ΤHE AFTER MATHS: “Hotel Hilbert”

To παράδοξο με το “ξενοδοχείο του Hilbert” (διακεκριμένου γερμανού μαθηματικού, θεμελιωτή των μετα-μαθηματικών), αφορά ένα ξενοδοχείο με άπειρο το πλήθος δωματίων τα οποία όλα είναι κατειλημμένα. Δημιουργείται το εξής παράδοξο: το ξενοδοχείο είναι γεμάτο κι όμως αν έρθει ένας νέος επισκέπτης υπάρχουν κενές θέσεις. Γιατί;

Σκοπός της παρούσας κριτικής δεν είναι η επίλυση – εξήγηση παραδόξων των μαθηματικών και της φιλοσοφίας, αλλά οι The After Maths, μέσω της ντεμπούτο δουλειάς τους “Hotel Hilbert”, μας παρασύρουν μέσω μιας Blues – rock ψυχεδελικής περιπλάνησης, να δούμε πίσω από τα μυστικά που κρύβουν τα 10 καλοδουλεμένα και εμπνευσμένα tracks τους και να τα ερμηνεύσουμε κατά το δοκούν.    

Μπορεί ο ήχος τους να κινείται αυστηρά σε blues – rock νόρμες με επαναλαμβανόμενα fuzz και rock ‘n’ roll στοιχεία, όμως οι ψυχεδελική τους προοπτική, οι διάσπαρτες ανατολίτικες «σφήνες», δημιουργούν μια πρωτόγνωρη αίσθηση ότι το πεπερασμένο παλινδρομεί με το άπειρο, συμπλέουν και διαχωρίζονται.

Τα φωνητικά της Decy Bell αποτελούν την πρώτη ηχητική μας έκπληξη, αφού η ιδιομορφία της φωνής της, οι εξαιρετικές της ερμηνείες και η άρτια τεχνική της συνθέτουν το προφίλ μιας μοναδικής περσόνας για τα εγχώρια και όχι μόνο δεδομένα. Η σκυτάλη περνά ασυζητητί στο κιθαριστικό κομμάτι που συνθετικά καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στο όλο εγχείρημα, με ευφάνταστα riff, εξαιρετικά γεμίσματα και μοναδικές solo στιγμές και πειραματισμούς, δίνοντας το στίγμα του σχήματος κι αποκρυσταλλώνοντας ηχητικά τις ωραίες ιδέες της μπάντας. Τα εύσημα στον John Kourenta.

Αν θέλαμε να εντοπίσουμε ένα μείον στο “Hotel Hilbert”, είναι η χρήση των κρουστών (drums), που ναι μεν επιδιώκουν να αποδώσουν μια live (-retro) αίσθηση στο album με το συγκεκριμένο παίξιμο, όμως ως σύνολο φαντάζει άχαρο και κουραστικό («πιατινο-κρουσία» στο μέγιστο).

Ξεχωρίζω χωρίς πολλά πολλά, τα “How to fix perfection”, “Dusk blues”, “Your head on a plate”, “Hotel Hilbert”, τα οποία θα κοσμήσουν την playlist μου για το επόμενο διάστημα. Το λιγότερο;; Κολλητικά.

To “Hotel Hilbert” είναι μια από τις εγχώριες κυκλοφορίες που έχει ως βασικό σκοπό να κάνει τον ακροατή να περάσει καλά, να κουνήσει το ρυθμικά τον αυχένα του, να γελάσει, να πιει με ευχαρίστηση τα ποτά του, να φλερτάρει και να γκρουβάρει. Καλοδουλεμένο και εμπνευσμένο· συνίσταται ανεπιφύλακτα.

Όσο για τους The After Maths; Ήρθαν για να μας απασχολήσουν! 

1019

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.