THE LΩVECRAFT SEXTET: “Miserere”

ALBUM

Είδος: Dark ambient
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Οκτωβρίου 2022

Τον πολυπράγμονα και αεικίνητο μουσικό και DJ κύριο Jason Köhnen θα τον έχετε σίγουρα ακου-στά. Όλο και κάτι θα σας λένε τα ονόματα διαφόρων μουσικών acts όπως Bong-Ra, The Kilimanja-ro Darkjazz Ensemble, Celestial Reason ή Mansur. Ενδέχεται, όμως, να μη γνωρίζετε και πολύ καλά ένα ακόμα από τα projects του Köhnen, αυτό των The Lωvecraft Sextet.

Φέτος, κυκλοφορούν καινούργιο album, το “Miserere”. Ένα ενιαίο έργο, διαιρεμένο σε έξι πράξεις, το οποίο, χάριν συντομίας, θα συγκατέλεγα στο υποείδος της dark ambient. Παράλληλα, ωστόσο, η νέα δουλειά των The Lωvecraft Sextet είναι εμποτισμένη με μια drone αύρα, έχει έντονα κινηματο-γραφικό (soundtrack-ικό, αν προτιμάτε) χαρακτήρα και προσιδιάζει σε τελετουργική μουσική.

Το “sextet” μέρος στο όνομα του project, καθώς και η χρήση σαξοφώνου θέλουν να αποτελέσουν ευθείες παραπομπές στην jazz, αλλά διαφωνώ ότι αυτό έχει πραγματικό αντίκρισμα στις συνθέσεις του “Miserere”. Πρέπει να γίνει σαφές κάποια στιγμή ότι η χρήση αυτού του πνευστού από μόνη της δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί κάτι “jazz”. Όπως δεν είναι rock ό,τι έχει ηλεκτρικές κιθάρες και δεν είναι τσάμικο ό,τι έχει κλαρίνο.

Πάνω κάτω, το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση τσέλου ή των οπερατικών φωνητικών της Lilian Tong, κάποιες ερμηνείες της οποίας πιο πολύ θυμίζουν Lisa Gerrard παρά καλλιτέχνιδες της Σκάλας του Μιλάνου. Κάπως πιο λειτουργικός καθίσταται ο ρόλος των tremolo riffs συνοδεία των ουρλια-χτών του Δημήτρη Γκαλτσίδη, που κάπου κάπου προσδίδουν ένα black metal υπόστρωμα.

Για το “Miserere”, ο Köhnen αντλεί έμπνευση από τον “Ψαλμό 51” του Gregorio Allegri (17ος αιώ-νας) και αποπειράται, όπως υποστηρίζει, να συστήσει την πρώτη “doomjazz blackmass”, μια μουσι-κή τελετουργία μετάνοιας, ταπεινότητας και ψυχικής συντριβής.

Αναζητήστε το album αν συλλέγετε μανιωδώς έργα του Köhnen, αν ψάχνετε ένα μουσικό χαλί για να διαβάζετε horror λογοτεχνία, για ένα κάπως πιο ταιριαστό φόντο αν επιδίδεστε σε «αμαρτωλό», kinky sex play, αν χρειάζεστε ιδέες για τη διηγητική ή τη μη διηγητική μουσική του σατανιάρικου μικρού μήκους που φτιάχνετε (π.χ. καλόγριες κυριευμένες από σκοτεινά πνεύματα).

Bandcamp: https://thelovecraftsextet.bandcamp.com/album/miserere
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5PWkHsfVcDlJYKcemWvmVs?si=DNm_9IzlR3KLE0McAOgCjA

559

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.