REIN XEED: “1912”

Πριν καν ακούσει κανείς το τέταρτο άλμπουμ των Σουηδών, καταλαβαίνει αμέσως από το outwork, ότι έχει να κάνει θεματολογικά τουλάχιστον, με την ιστορία του θρυλικού πλοίου Τιτανικός! Αν και το μυαλό μου πήγε ελάχιστα στο κακό, σκεπτόμενος μήπως οι πιτσιρικάδες Rein Xeed πιάσουν κι εκείνοι πάτο, όπως και το πολλά τότε υποσχόμενο καραβάκι, θα έλεγα ότι εν μέρη με διέψευσαν.

Εν μέρη, μιας και δε το κατάφεραν ολότελα και θα σας δώσω αμέσως εξηγήσεις γιατί!

Αν πριν από 15 χρόνια άκουγα το “1912”, άμεσα θα ενθουσιαζόμουν και θα έλεγα στον εαυτό μου, πως ήμαστε τυχεροί όλοι εμείς οι λάτρεις του συμφωνικού power metal! Θα είχαμε τους Rhapsody, τους Angra, τους Stratovarius και τώρα ακόμη ένα νέο και δυναμικό συγκρότημα, πολλά υποσχόμενο, ονόματι ReinXeed!

Αλλά, όπως είπα… αυτό θα έλεγα 15 χρόνια πριν. Και τώρα θα αναρωτηθείτε, γιατί; Ότι θα έπαιζαν τότε, δε παίζουν και τώρα; Ναι μόνο που τότε, εκτός από τη ραγδαία άνοδο του power και τη νέα δύναμη/ έμπνευση που πρόσφερε στο σκληρό ήχο, δεν είχε έρθει ακόμη ο κορεσμός, η κόπια-αντιγραφή και το εργοστάσιο παραγωγής/ Ι.Ι.Ε.Κ power metal συγκροτημάτων! Είναι οι ReinXeed άλλο ένα συγκρότημα κόπια; Ίσως ναι, ίσως όχι, μα δε μπορώ να πανηγυρίσω τρελά, επειδή κάποιος ξανά ανακάλυψε το τροχό έτσι;

Άρα να ακούσει κανείς το “1912” ή θα χάσει το χρόνο του; Να το ακούσει, γιατί αν και έχουν την εποχή και τόσες μα τόσες μπάντες που άνοιξαν το δρόμο στο είδος αυτό εναντίον τους, οι 4 πιτσιρικάδες από τη βόρεια αυτή χώρα, δεν είναι καθόλου κουλοί! Ίσα ίσα, που ξέρουν πολύ καλά να χειρίζονται τη μουσική τους και η φωνή του TommyReinxeed, κοντράρει άνετα επιτυχημένους τραγουδιστές, με επιτυχία! Επίσης και τα 12 κομμάτια του cd, είναι άνω του μετρίου και θα μπορούσαν να βρίσκονται άνετα σε κάποιο Stratovarius, Angra ή Rhapsody άλμπουμ!

Όμως, εκτός απ’ ότι τους λείπει ένα κομμάτι, αλά NothingtoSay, ώστε να τους κάνει να ξεχωρίσουν και να τους “χώσει” στο μυαλό μας, προσωπικά μου τη σπάει αυτή η μονότονη ταχύτητα στις κιθάρες και η extra πομπώδες φωνή. Κάνει κάποιους να κατηγορούν το power metal ως kindergarden, χωρίς να έχουν εντελώς άδικο..!

Εν τέλει.. το “1912” είναι ένα καλούτσικο άλμπουμ και η μπάντα μια αξιόλογη παρέα παιδιών, που ίσως.. ποιος ξέρει, στο μέλλον δημιουργήσουν ένα νέο δυναμικό ρεύμα, που θα αναστήσει το power metal! Για την ώρα… ας περιμένουμε!

Μιχάλης Κανακουσάκης

731