CHRYSILIA: “Et In Arcadia Ego”

Αν μου έλεγε κάποιος πριν δέκα χρόνια πως θα είχαμε τόσο ανεπτυγμένη female fronted σκηνή, ειλικρινά, δε θα τον πίστευα.

Τα βήματα που έχουν γίνει εγχώρια στο εν λόγω ιδίωμα είναι εντυπωσιακά και παρότι η Ελλάδα δείχνει για πολλοστή φορά τα ετεροχρονισμένα αντανακλαστικά της, δεν μπορώ να προσπεράσω το ότι στις περισσότερες παρεμφερείς δουλειές που έχω ακούσει επικρατεί καλαισθησία και μεράκι, με το αποτέλεσμα, κυρίως στο συνθετικό τομέα, να είναι εντυπωσιακό, δεδομένης της συνολικής έλλειψης καλλιτεχνικής κουλτούρας της χώρας.

Κι όλη την παραπάνω άποψη, την επιβεβαιώνει το ντεμπούτο των αθηναίων Chrysilia, που από την πρώτη κιόλας ακρόαση, αντιλαμβάνεσαι πως στο “Et In Arcadia Ego” έχει γίνει δουλειά κι έχει χυθεί ιδρώτας. Δεν μπήκε απλά το σχήμα στο studio και στοίβαξε σε ένα album ό,τι τους είχε βγει από τις πρόβες. Έχει δοθεί προσοχή κι έχουν διαλεχτεί πραγματικά καλά τραγούδια, συν μια απολαυστικότατη διασκευή στο “King of a Stellar War” των Rotting Christ.

Συμφωνικό female fronted με λογής folk στοιχεία, στα χνάρια και τις διδαχές που προστάζει η εν λόγω σχολή, αλλά (ευτυχώς) όχι μονότονο και αδιάφορο. Δυνατό στοιχείο, όπως προανέφερα, οι συνθέσεις, οι οποίες δένουν εξαιρετικά με τις αιθέριες ερμηνείες της Chryso και σε βάζουν συνοδοιπόρο στο λυρικό στιχουργικό τους ταξίδι, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία.

Το album δεν προτείνει κάτι νέο, ούτε προσπαθεί να αποποιηθεί τον ευρύτερο ήχο στον οποίο ανήκει. Κι εκεί είναι που εν τέλει κερδίζει τις εντυπώσεις. Διότι είναι αληθινό εκ φύσεως κι όχι επιτηδευμένα στιλιζαρισμένο ή γεμάτο εφέ, προκειμένου να μπουκώσει τον ακροατή με ένα μάτσο τραγούδια, που βασίζονται κυρίως στη larger-than-life παραγωγή, τα οποία δεν έχουν κάτι να πουν στον καλλιτεχνικό πυρήνα τους. Κι αυτή η λογική συνθετικού πασαλείμματος είναι που έκανε το είδος να ξεφουσκώσει και να κορεστεί. Ευτυχώς που σκάνε μια στο τόσο δουλειές σαν κι αυτή των Chrysilia, που δίνουν ελπίδα.

Μια δουλειά η οποία έχει ξεκάθαρα παγκόσμιες βλέψεις (άλλωστε θα κυκλοφορήσει μέσω της Lion Music) και βάζει βάσεις για μια σωστή καριέρα, σε ένα ιδίωμα που (στο εξωτερικό τουλάχιστον) δεν περνάει και την αποδοτικότερη περίοδό του. Κόντρα στο ρεύμα όμως, οι Chrysilia, βάζουν πλώρη για μεγάλα λιμάνια και με σημαία τους το “Et In Arcadia Ego”, δεν έχουν να φοβηθούν κύματα και καταιγίδες. Καλοτάξιδοι!

733

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.