1782: “From the Graveyard”

ALBUM

Είδος: Doom/sludge metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26 Μαρτίου 2021

Όνομα που σου κινεί την περιέργεια (προς τιμήν των απανταχού μαγισσών που θανατώθηκαν ανά τα χρόνια) σε συνδυασμό με ένα ελκυστικό εξώφυλλο, είναι από μόνα τους στοιχεία που εξιτάρουν τα ερεθίσματα μιας νέας μουσικής ανακάλυψης/αποκάλυψης, παρά τις όποιες occult υπόνοιες και δεύτερες σκέψεις κι αν έχουν δημιουργηθεί στην προκειμένη περίπτωση.

Σαν τις εκάστοτε σειρήνες ένα πράγμα που σε καλούν και σε καλοπιάνουν λίγο πριν πέσεις στην παγίδα τους. Γιατί εδώ θα πέσεις στην «παγίδα» τους, όσες παρωπίδες και δικλείδες ασφαλείας και να βάλεις. Επειδή το θέλεις και το αναζητάς για να ικανοποιήσεις την ακόρεστη ανάγκη σου για καινούρια μουσική. Τώρα το αν επωφεληθείς ή όχι από αυτό, είναι δικό σου θέμα.

Οι Ιταλοί μύστες αν και ξεκίνησαν σαν δίδυμο, αποτελούμενοι από τον Marco Nieddu και Gabrielle Fancellu στην ηχογράφηση του πρώτου single τους “She She Was A Witch” μέσω την Electric Valley Records, ντεμπούταραν δισκογραφικά σαν τρίο (έπειτα από την προσθήκη του Francesco Pintore στο μπάσο) στη συλλογή “Doom Sessions Vol.2” μαζί με τους δικούς μας Acid Mammoth, αφού μεταπήδησαν στην Heavy Psych Sounds.

Χωρίς να χάνουν χρόνο, αμέσως μετά την κυκλοφορία του split ηχογράφησαν τον καινούριο τους δίσκο “From The Graveyard”, συνθέτοντας ένα horror doom μουσικό υπόβαθρό, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τις Ιταλικές μουσικές, εικαστικές και κινηματογραφικές παραδόσεις. Για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ηχητική τους «παλέτα» και να εμβαθύνουν στη μουσική τους, ενσωματώνουν synth και hammond ήχους, δημιουργώντας ένα αρκετά “βαρύ” και “ανατριχιαστικό” αποτέλεσμα σαν soundtrack από ταινίες των Lucio Fulci, Dario Argento και Mario Bava .

Το Ιταλικό μυσταγωγικό τρίο είναι ταγμένο στην Σαμπαθική «αίρεση» και ασπάζονται το “Hand of Doom”, κάτι το οποίο είναι πασιφανές καθ’ όλη την διάρκεια της «σεμνής μουσικής τελετής τους». Βασανιστικά αργές και πένθιμες μελωδίες τίγκα στην παραμόρφωση, μαζί με έναν ήχο που ακούγεται λες και πηγάζει από κάποιο τάφο νεκροταφείου, συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου.

Ένσταση και συνάμα προτροπή η ακρόαση να γίνεται με ακουστικά, καθώς τα φωνητικά και η όλη προσέγγιση της παραγωγής είναι αρκετά «θαμμένη». Εξυπηρετεί μεν τον σκοπό της αλλά δυσχεραίνει την απόλαυσή μας. Εκτός και αν μένεις σε κάποιο καθεδρικό ναό, σε καμιά κρύπτη ή κατακόμβη και είσαι ηχητικά απομονωμένος από την ευρύτερη ηχορύπανση.

Η μπάντα ανεβαίνει με αργό και σταθερό ρυθμό τον δικό της «Γολγοθά», πάνω σε ένα κεντρικό doom μονοπάτι, όμως στην πορεία λοξοδρομεί σε διάφορα ψυχεδελικά και sludge «δρομάκια», χωρίς να παρεκκλίνει από τον τελικό της προορισμό, με θεατές τους Electric Wizard, Reverend Bizarre και Zoroaster, και ακροατές όλους όσους γουστάρουν τους προαναφερθέντες και τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση στην χρυσή εποχή των Ιταλικών ταινιών τρόμου και ιδίως των ταινιών giallo της περιόδου 1970-1990.

Facebook: https://web.facebook.com/1782doom
Bandcamp: https://1782doom.bandcamp.com/

998

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 254 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...