WITHERSCAPE: “The Northern Sanctuary”

Dan Swano… Τι να πρωτογράψω γι’ αυτόν τον εγκέφαλο;

Μια από τις μεγαλύτερες μουσικές διάνοιες που έδρασαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο από καταβολής του metal ήχου (και όχι μόνο σε death ηχοτόπια, ο άνθρωπος με τα χίλια project του έχει παίξει τα πάντα και όταν λέω τα πάντα, εννοώ τα πάντα), υπεύθυνος για κάποιες από τις λαμπρότερες σελίδες που γράφτηκαν γι’ αυτό το μουσικό ρεύμα, μια προσωπικότητα αναγνωρισμένη και καθολικά αποδεκτή από το σύνολο της κοινότητας.

Ακόρεστος, εργασιομανής, δυο χρόνια μετά το Nightingale album “Retribution”, επαναφέρει στην επικαιρότητα τους Witherscape, το σχήμα στο οποίο ο ίδιος αφήνει κατά μέρος την έγχορδη οντότητά του, αναλαμβάνοντας τα keyboards, τα drums και τα φωνητικά, παρέα με τον Ragnar Widerberg, drummer των Witchcraft, ο οποίος παίζει τις κιθάρες και το μπάσο! Αλλαξοκωλιά εντελώς “αλλού”!

Για άλλη μια φορά ο Dan εκπλήσσει με την ικανότητά του να δημιουργεί υψηλότατων προδιαγραφών μελαγχολικό metal, όλων των απολήξεων που μπορείς να φανταστείς. Προοδευτική μουσική με πλήρη την έννοια του όρου, αρτιστικά φτιαγμένη, χειρουργικά εκτελεσμένη και με το επίπεδο ενδιαφέροντος στα ύστατα όρια. Ως απόδοση και οι δυο συντελεστές του project λάμπουν. Φοβερή riffολογική άποψη από τον Widerberg ο οποίος λάμπει και στα solo του, μελωδικότατη ανάπτυξη στις ατμόσφαιρες, αψεγάδιαστη χρήση των keyboards και απολαυστική ροή όμοιας θεατρικής παράστασης.

Κομματάρα το “Rapture Ballet” που μου έφερε στο νου τη φυσιογνωμία του Ihsahn, πολύ καλά τα “One Shot to Kill” και “God of Ruin”, βαθύτατα μελαγχολικά και τα δυο, κατευθείαν από το “είναι” των δυο “Crimson” (ναι, και των δυο, χωρίς να παραβλεφθεί ότι ως οντότητες αυτά τα δυο έπη φιλοσοφημένου death metal απέχουν πολλά σύμπαντα στην πνευματική μεταξύ τους ουσία, γενικά το “The Northern Sanctuary” φανερώνει χωρίς δισταγμό τις όποιες νοητικές γέφυρες με το συγκεκριμένο παρελθόν του συνθέτη του, δημιουργώντας ίσως τη λογική ένωση των δυο αυτών κόσμων), εξαιρετικό το θεοσκότεινο αλλά λυρικότατο “Marionette”, το αγριεμένο “Divinity”, ενώ το τεράστιο ομότιτλο track είναι ένα αυτόνομο concept που λειτουργεί ως αντιπροσωπευτικότατη σύνοψη μιας μουσικής προσωπικότητας που συνεχίζει να μαγεύει τον ακροατή.

Ο ήχος είναι τέλειος, κάτι αναμενόμενο φυσικά, και το “The Northern Sanctuary” δεν αποτελεί κάτι λιγότερο από άλλη μια highlight στιγμή σε αυτήν την εντυπωσιακή καριέρα ενός ανθρώπου που έχει εξασφαλίσει τη θέση του στην ιστορία εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Δικαίως; Ασφαλώς, δεν υπάρχει σχετικότητα σε αυτό το συμπέρασμα. Αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με την Τέχνη του μέγιστου αυτού καλλιτέχνη το ξέρουν ήδη και δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξω τα βυζιά μου για να σε πείσω. Οι δουλειές του είναι ατράνταχτα επιχειρήματα και το “The Northern Sanctuary” αποτελεί ένα ακόμη δομικό λιθαράκι αυτού του θρύλου. Σεβασμός μόνο.

476

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.