DANNY VAUGHN

Ο Danny Vaughn είναι ένας από τους τραγουδιστές που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Hard Rock. Ο Vaughn ήταν ο Frontman των Waysted, Tyketto και From The Inside ενώ τελευταία πορεύει solo. Με τους Tyketto πούλησε πολλούς δίσκους και βοήθησε στο να γίνει το όνομα του συγκροτήματος σπουδαίο. Το 2004 μάλιστα τους επανένωσε για μερικά live shows και έτσι ευχαρίστησε χιλιάδες οπαδούς τους. Τον Ιούλιο του 2009, ο Vaughn κυκλοφόρησε το live album “The Road Less Travelled”. Γυρισμένο στο Newcastle της Αγγλίας τον Δεκέμβριο του 2008, ο Vaughn μαζί με τη μπάντα του έπαιξαν ένα set κομματιών από ολόκληρη τη καριέρα του τραγουδιστή. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε ο Danny Vaughn και μίλησε για τη πρώιμη εποχή του, το παρόν αλλά και για το επερχόμενο album των Tyketto.

Γεια σου Danny, Θα ήθελα να σε καλωσορίσω, είναι πραγματικά τιμή μου να μιλώ με έναν από τους rock ήρωες μου.
Ουάου! Είμαι “ήρωας”; Τότε γιατί ποτέ δεν φοράω καμιά ωραία στολή όπως ο Captain America! Σε ευχαριστώ, είναι χαρά μου.

Για να ξεκινήσουμε, θέλεις να μου πεις τι νέα μας έχεις;
Μόλις τελείωσα τη solo περιοδεία μου στην Αγγλία, κάτι που γίνεται σιγά σιγά Χριστουγεννιάτικη παράδοση. Παίξαμε πολλά κομμάτια από τους δίσκους “Soldiers And Sailors On Riverside” και “Fearless” καθώς και επιτυχίες από τους Tyketto και Waysted. Πρόσφατα κέρδισα τα δικαιώματα των πρώτων δύο solo δίσκων μου και τους επανέκδοσα μαζί, σαν ένα διπλό album με το όνομα “Reprise”. Είναι ωραίο να έχω ξανά αυτούς τους δίσκους που τόσο αγάπησα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας παίξαμε επίσης διάφορες διασκευές. Ήταν άλλωστε η “Inspirations and Aspirations” περιοδεία οπότε διάλεξα κομμάτια και στιγμές από μπάντες που με επηρέασαν και με ενέπνευσαν στην καριέρα μου. Μερικές ασυνήθιστες επιλογές από Mr. Big, Dio, the Beatles, Stevie Wonder, the Who, Led Zeppelin και Grand Funk Railroad. Πιστεύω πως πήγε πολύ καλά και ήταν όμορφη η αλλαγή από τις προηγούμενες περιοδείες. Τελείωσα επίσης την περιοδεία με τους The Ultimate Eagles, ένα πανέμορφό Cover συγκρότημα των Eagles στο οποίο είμαι μέλος και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Σχεδιάζουμε την ανοιξιάτικη περιοδεία μας στην Αγγλία αυτό τον καιρό. Και ναι, εργάζομαι πάνω στο νέο album των Tyketto! Σου φαίνομαι αρκετά πολυάσχολος;

Ναι, αλλά πως τέλος πάντων βγάλατε το όνομα Tyketto; (γέλια) πλάκα κάνω. Στην εποχή τους οι Tyketto είχαν μεγάλη επιτυχία με μόλις δύο δίσκους! Πως λοιπόν και δεν συνεχίσατε για τον τρίτο; Ήταν απόφαση του συγκροτήματος ή ήθελες να κάνεις κάτι διαφορετικό;
Δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε ότι οι Tyketto ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Για να είμαι ειλικρινείς, όλοι μας ήξεραν αλλά ποτέ δεν φτάσαμε τις πωλήσεις των Poison, Danger Danger ή Mr. Big. Είχαμε μια εξαιρετική φήμη για τις live επιδόσεις μας κι αυτό μας κράτησε ζεστούς στα μυαλά των οπαδών μας. Μετά τους δύο δίσκους τα πράγματα γίνονταν όλο και πιο δύσκολα. Χάσαμε την δισκογραφική μας από τη στιγμή που ήρθε το Grunge και τα μουσικά γούστα άλλαξαν εντελώς. Ήμουν στη δυσάρεστη θέση να παρακολουθώ τη μπάντα που τόσο αγαπούσα να παίζει σε όλο και μικρότερο κοινό. Απογοητεύτηκα από τη μουσική βιομηχανία γενικότερα και αποφάσισα να σταματήσουμε να παίζουμε μουσική σαν συγκρότημα. Οι Tyketto συνέχισαν χωρίς εμένα και έβγαλαν ένα πολύ καλό album με τον καλό μου φίλο Steve Augeri στα φωνητικά. Είναι φοβερός.

Έζησες στα τέλη των 80s, την εποχή του θριάμβου του hard rock. Ποια είναι τα πράγματα που σου λείπουν από εκείνες τις μέρες; Ποιες διαφορές βλέπεις από τότε σε σύγκριση με το σήμερα;
Μου λείπει η νεότητα! Νομίζω τότε ήμουν περισσότερο ιδεαλιστής απ’ ότι τώρα. Μαθαίνεις τη ζωή με δύσκολο τρόπο.

DANNY_VAUGHN01

Αν είχες την ευκαιρία να επιστρέψεις σε εκείνη την εποχή, υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;
Μερικά από τα ρούχα μου! Πράσινο εφαρμοστό; Τι σκεφτόμουν; Νομίζω αν μπορούσα να γυρίσω πίσω θα κυκλοφορούσα το ντεμπούτο των Tyketto το 1988 αντί για το 1991. Μάλλον η μπάντα θα ήταν τεράστια επιτυχία αν ξεκινούσαμε λίγο νωρίτερα.

Στην εποχή μας όλο και περισσότερες “παλιές” μπάντες επανέρχονται στο προσκήνιο με νέα albums. Νομίζω οι Tyketto επίσης σχεδιάζουν ένα νέο album. Πως σου φαίνεται αυτή η κατάσταση με τα albums επιστροφής;
Το σημαντικότερο είναι το να κατανοείς πως το κοινό είναι ακόμα εκεί. Αν ζεις στην Αμερική, η μουσική βιομηχανία θα σε έκανε να πιστέψεις πως οποιοσδήποτε αγόρασε ποτέ του Def Leppard η Whitesnake δίσκους έφυγε από τον πλανήτη γύρω στο 1988. Δεν είναι έτσι στην Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες. Οι οπαδοί είναι ακόμα εκεί, αγαπούν τη μελωδική μουσική και μισούν τα σκουπίδια που τους τρέφουν διάφορα reality τύπου X Factor. Οι Tyketto είχαν πολλές προτάσεις για την επιστροφή τους, ήμασταν όμως πεισματάρηδες και χωρίς ενδιαφέρον στην επιστροφή για τα χρήματα (Αν υπήρχαν καθόλου). Πρώτα απ’ όλα θα έπρεπε να είναι μια συναρπαστική ιδέα για μας. Πρόσφατα, ο Brooke, ο Michael κι εγώ βρεθήκαμε και προσπαθήσαμε να γράψουμε κάτι και πραγματικά μας άρεσε το αποτέλεσμα. Οπότε τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια νέα αρχή. Επιτυχία ή αποτυχία, το κάνουμε με την δική μας δύναμη. Κι αυτό πάντα είναι ωραίο.

Τι σκέφτεσαι όταν γράφεις ένα τραγούδι; “Να γράψω κάτι για τους οπαδούς μου” ή “Να γράψω κάτι από τη ψυχή μου”;
Ποτέ δεν είναι το ίδιο κάθε φορά. Γράφω ένα κομμάτι και μετά αποφασίζω αν θα είναι solo ή για τους Tyketto. Μάλιστα έχω πολλά τραγούδια που κανείς ποτέ δεν έχει ακούσει μόνο και μόνο γιατί δεν ταιριάζει σε κανένα από τα δύο. Κάποια μέρα θα φτιάξω ένα album και για αυτά τα τραγούδια. Συνηθίζω να γράφω για πράγματα που είναι δίπλα μου. Πράγματα που με επηρέασαν αμέσως ή ιστορίες που άκουσα από κοντινούς μου ανθρώπους. Ο τρόπος που ζούμε αρκεί για ατελείωτες τέτοιες ιστορίες. Μου αρέσει να “μαζεύω” ιστορίες.

Το solo album σου “Fearless” είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Πιστεύω πως άνετα τα τραγούδια του θα μπορούσαν άνετα να εμφανιστούν σε ένα δίσκο των Tyketto. Ήταν μήπως σχεδιασμένα για το τρίτο Tyketto album;
Όχι. Γράφτηκαν όμως πολύ κοντά στην κυκλοφορία του “Soldiers And Sailors On Riverside”. Αυτό το album τα πήγε πολύ καλά και η εταιρεία μου ήθελε νέα δουλειά πολύ σύντομα οπότε πολλά από τα κομμάτια γράφτηκαν σε μια μέρα. Όμως είναι ένα από τα αγαπημένα albums πολλών ανθρώπων και αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο συναίσθημα. Νομίζω δουλεύουμε πολύ καλά υπό πίεση.
Γιατί τόσα χρόνια δεν σκεφτήκατε ένα νέο δίσκο για τους Tyketto;
Όπως προείπα, δεν το νιώθαμε. Είναι κάτι που πρέπει να το θες για τον εαυτό σου και να μην σκέφτεσαι την ανταμοιβή. Αυτές τις μέρες δεν το κάνεις για τα χρήματα. Θα μπορούσες να βγάλεις μερικά, και θα ήταν ωραίο αυτό, αλλά κανείς δεν στο εγγυάται. Αυτό σε σκληραίνει και σε κάνει πιο αποφασιστικό. Θα φτιάξουμε αυτό το album επειδή το να γράφουμε μουσική μαζί μας κάνει χαρούμενους ξανά. Πρέπει να είναι ενθουσιώδες για μας πρώτα. Μόνο τότε θα είναι ενθουσιώδες και για τον ακροατή.

DANNY_VAUGHN

Για να κλείσουμε το κεφάλαιο Tyketto πρέπει να πω πως το live σας εδώ στην Ελλάδα (στη Θεσσαλονίκη το 2004) ήταν από τα καλύτερα της χρονιάς! Πως είναι γενικά οι αντιδράσεις του κοινού σας; Νομίζω θέλουν να παίζετε Tyketto κομμάτια όλη την ώρα!
Η Θεσσαλονίκη ήταν μια μοναδική εμπειρία και ευχόμαστε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με την επόμενη περιοδεία μας. Ήταν υπέροχο να συνειδητοποιείς πως η μουσική που φτιάχνεις ταξιδεύει τόσο μακριά όσο είναι η Ελλάδα. Αυτή η χώρα ήταν πάντα μυθική για μένα. Μεγάλωσα μαθαίνοντας για τον Δία και τον Ηρακλή οπότε το να βρεθώ εκεί ήταν φανταστικό. Ναι, οι οπαδοί θέλουν να παίζουμε κομμάτια των Tyketto όλη την ώρα και αυτό μου αρέσει. Είναι μέρος του εαυτού μου. Ευτυχώς, έχω πραγματικά καλούς και με κατανόηση οπαδούς στους οποίους αρέσει να ακούνε και τα solo κομμάτια μου οπότε τα συνδυάζω λίγο.

Με το “Front the Inside” έβγαλες δύο φανταστικά μελωδικά albums. Σκέφτεσαι καμία τέτοια κυκλοφορία για το μέλλον;
Σε ευχαριστώ! Αυτά τα δύο CD ήταν πολύ διασκεδαστικό να τα φτιάχνεις. Αλλά δεν σχεδιάζω κάτι προς το παρόν.

Από όλα τα project και τις μπάντες που συμμετείχες κατά την διάρκεια της καριέρας σου ποια συνεργασία ήταν αυτή στην οποία έχεις την μεγαλύτερη εκτίμηση;
Με τον δικό τους τρόπο, όλες ήταν ιδιαίτερες. Βάζεις τα δυνατά σου σε κάτι όσο μπορείς. Ο δίσκος “Traveller” ήταν πολύ σημαντικός για μένα γιατί έκανα τα πάντα σ’ αυτόν. Σχεδίασα τον προϋπολογισμό, έκλεισα μουσικούς και studio, και πάνω απ’ όλα ήμουν συμπαραγωγός. Γι’ αυτό και είχα καρδιά και ψυχή αφοσιωμένα σε αυτόν από την αρχή ως το τέλος.

Πως βλέπεις το μελωδικό hard rock σήμερα;
Μου είναι δύσκολο να εκφραστώ. Νιώθω σαν έναν άσχετο με το θέμα. Νιώθω πως υπάρχει ένα νέο κοινό για αυτή τη μουσική. Επίσης φοβάμαι πως πολλά συγκροτήματα δεν το κάνουν από καρδιάς. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να αποδεχτώ μπάντες όπως οι Steel Panther που κάνουν “αρπαχτές”. Παίζουν όλα τα στοιχεία του μελωδικού hard rock για τα οποία όλοι κάποτε γελούσαν. Δεν υπάρχει πάθος σε αυτό. Άκου το “Still Of the Night” των Whitesnake ή το “Slang” των Def Leppard. Αυτό είναι πάθος. Υπάρχουν νέα συγκροτήματα όπως οι “The Treatment” οι οποίοι είναι πολύ σοβαροί σε αυτό που κάνουν και αυτό φαίνεται. Πολύ Rock and Roll. Κάποιοι άλλοι όμως είναι ένα απλό αστείο.

Ποιες είναι οι επιρροές σου;
Είναι τόσο πολλές! Η λίστα θα συνεχιζόταν για μια ολόκληρη μέρα. Πιστεύω πως ένας μουσικός πρέπει πάντα να ακούει όλα τα είδη μουσικής και να παίρνει τα στοιχεία που έχουν νόημα γι’ αυτόν. Θα επηρεαστώ από οτιδήποτε έχει πάθος. Πολύ συχνά θα είναι μουσική blues. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και νεώτερους καλλιτέχνες όπως ο John Mayer, που είναι υπέροχος. Μου αρέσουν οι Cheap Trick, The Beatles, Springsteen, Stevie Wonder, Led Zeppelin, King’s X, The Stones… Ξεχωρίζω μερικούς όταν ψάχνω να αναφέρω καλούς μουσικούς.

Μπορείς να μου πεις τα τρία αγαπημένα τραγούδια της καριέρας σου;
Δύσκολο να διαλέξω. Έχω διαφορετικές προτιμήσεις κάθε μέρα. Συνήθως όμως είμαι υπερήφανος για τη στιχουργική δουλειά που έχω κάνει σε κάποια κομμάτια οπότε θα πω το “Lifted” από το “Traveller”, το “Handful of Rain” από το “Soldiers and Sailors on Riverside” και το “Fearless”.

DANNY_VAUGHN

Θα δούμε τον Danny Vaughn με τους Tyketto Live στην Ελλάδα;
Ω ναι, έτσι πιστεύω!

Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον;
Μετά τα Χριστούγεννα θα είμαι απασχολημένος γράφοντας και ηχογραφώντας το album των Tyketto. Αυτή είναι η προ­τε­ραι­ό­τη­τά μου. Κατά την ά­νοι­ξη θα ακο­λου­θή­σει η περιοδεία μου με τους The Ultimate Eagles. Μετά κι από αυτό η περιοδεία των Tyketto τον Οκτώβρη του 2011. Κι αν προκύψει κάτι νεότερο.. γιατί όχι;

Κάποιο μήνυμα για τους οπαδούς σου;
Είμαι ευγνώμων που μπορώ και ακολουθώ ακόμα το πάθος μου γιατί οι οπαδοί μου, μου το επιτρέπουν. Εσείς είστε αυτοί που πάτε στις συναυλίες και αγοράζετε cds, που σημαίνει ότι μπορούμε να φτιάχνουμε μουσική μαζί. Είμαστε καλή ομάδα!

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σε ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη και να σου ευχηθώ ότι καλύτερο για το μέλλον!
Σε ευχαριστώ! Χρόνια πολλά σε όλους εκεί πέρα, στη χώρα του Ηρακλή! Τα λέμε σύντομα…


 

226