AMON AMARTH: “Jomsviking”

Μια από τις μπάντες που ανέκαθεν έτρεφε σε εκτίμηση το ελληνικό ακροατήριο είναι και οι σουηδοί Amon Amarth οι οποίοι τρία χρόνια μετά το “Deceiver Of The Gods” επανέρχονται με το 10ο studio full length τους με το όνομα “Jomsviking”.

Παρά την αλλαγή πίσω από τα drums (αποχώρησε ο επί 17 έτη drummer Fredrik Andersson) η βασική φόρμουλα της μουσικής των Amon Amarth δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Δηλαδή το σχήμα συνεχίζει να επιδίδεται στο τεχνικό όσο και άμεσο death metal της (οι κιθαρίστες Johan Soderberg και Olavi Mikkonen είναι εξαιρετικοί παίχτες), με κυρίαρχο το πνεύμα των Iron Maiden (πλήρως εμφανές στα “First Kill”, “On A Sea Of Blood”) στις μελωδικές γραμμές των τραγουδιών και στα solos, ισομοιρασμένο ανάμεσα σε αργά, ογκώδη mid tempo μέρη (καθαρά Amon Amarthικής τεχνοτροπίας τα στακάτα “Wanderer”, “One Against All” και “The Way Of Vikings”) και speed θυελλίτσες (πολύ καλό το “At Dawns First Light” και το Acceptικό “Vengeance Is My Name”, έξοχα τραγούδια γρήγορου metal) και με πιο καθαρό, κατά πολύ λιγότερο χαοτικό, ήχο.

Ο Tobias Gustafsson, ο drummer που βοήθησε στην αποπεράτωση του δίσκου, είναι επαρκέστατος και θα έλεγα πιο τεχνικός από τον προκάτοχό του, συνθέτοντας ένα πολύ δεμένο ρυθμικό δίδυμο με τον μπασίστα Ted Lundstrom. Ο δε Johan Hegg, αυτή η τριχωτή Μούσα με το βαρβαρικό λαρύγγι, πνέει τις συνήθεις μένεές του μέσω των πολεμοχαρών, αιματοβαμμένων ιστοριών του, παραμένοντας στα συνήθη επίπεδα δύναμης, ακλόνητος στο χρόνο και εγγύηση στην εκφραστικότητα της μουσικής των Amon Amarth.

Αρκετά καλό album το “Jomsviking”, το υλικό που εμπεριέχεται σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι που θα το χαρακτήριζα αριστουργηματικό, εντούτοις δεν παύει να είναι αξιόλογο, καλοπαιγμένο και σίγουρα αντιπροσωπευτικό του ονόματος και του παρελθόντος τους. Δεν ξέρω πόσο θα επηρεαστεί η δημοτικότητά τους, αλλά δεν θεωρώ ότι η πορεία τους βρίσκεται σε καλλιτεχνική άνοδο, με το νέο τους πόνημα απλά να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προκάτοχός του.

Ως θετικά προσκείμενος προς τη μπάντα, δεν με απογοήτευσε και λογικά οι αφοσιωμένοι φίλοι τους θα το εκτιμήσουν. Γενικότερα έχει ενδιαφέρον και σίγουρα θα μπορούσε να προσελκύσει αυτιά από όλο το φάσμα του metal. Τσεκάρεις και διαμορφώνεις ιδίαν γνώμη.

597

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1168 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.