Get Thrashed: “The Story Of Thrash Metal”

Αναμφίβολα το thrash metal αποτελεί ένα από τα τιμιότερα ιδιώματα της metal μουσικής το οποίο έδωσε νέο ήχο, attidute και γενικότερα μια ισχυρή ώθηση στον ευρύτερο χώρο του metal.

Έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί από φίλους και επικριτές ως αγενές, βρώμικο, προκλητικό, άτεχνο, φασαριόζικο, βίαιο αλλά το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα παρακλάδι του metal που είναι αληθινό και πηγάζει από την καρδιά. Μπορεί πλέον να μην βρίσκεται στην εποχή της απόλυτης ακμής του (1983-1991) αλλά αντέχει στον χρόνο αποδεικνύοντας την διαχρονικότητα και επιδραστικότητά του.

Το “Get Thrashed” αποτελεί την επιτομή του thrash metal καθώς μέσα σε μιάμιση ώρα αποτυπώνει ανάγλυφα την ιστορία, το πνεύμα και την κληρονομιά του thrash metal όπου μέσα από συνεντεύξεις και σπάνιες live εμφανίσεις παρελαύνουν όλες οι μπάντες-προπάτορες του είδους όπως και τα νεότερα γκρουπ που εξιστορούν τις επιρροές τους. Έτσι, μεταξύ άλλων εμφανίζονται οι Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer, Overkill, Kreator, Sodom, Testament, Exodus, Death Angel, Lamb of God, Shadows Fall, Slipknot κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα, σ’ αυτό το DVD-documentary ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία του thrash από τις απαρχές μέχρι την πτώση του (από το 1991 και μετά με την εμφάνιση του grunge). Παρουσιάζονται οι τρεις βασικές αμερικάνικες σκηνές του είδους: L.A., Bay Area, New York ενώ γίνονται εκτενείς αναφορές στη γερμανική (Sodom, Destruction, Kreator κ.ά.) και καναδική σκηνή (Razor, Voivod, Annihilator), σημαντικές προσωπικότητες-ιδιοκτήτες εταιρειών του χώρου (Brian Slagel, Jon & Marsha Zazula) δίνουν το στίγμα της εποχής, αναλύονται ορολογίες όπως “moshing” & “stage diving” – πραγματικά εξελίσσονται φοβερές σκηνές στα live – εξετάζεται το dress code του thrash οπαδού ενώ τα γκρουπ διηγούνται τη δύσκολη και άσωτη ζωή στο δρόμο καθώς οι live εμφανίσεις αποτελούσαν το μοναδικό εργαλείο για να γίνουν γνωστές στο κοινό.

Εκτός από το κύριο μέρος της εξιστόρησης του είδους υπάρχουν αλλά 100 λεπτά special υλικού που περιέχουν τον παγκόσμιο χάρτη-οδηγό του thrash με έμφαση κυρίως σε αμερικάνικα γκρουπ του δεύτερου κύματος όπως Death Angel, Vio-Lence, Forbidden, Heathen, Flotsam & Jetsam, Nuclear Assault, Sacred Reich, στη γερμανική σκηνή (Sodom, Destruction, Kreator, Tankard), στην ελβετική σκηνή (Coroner, Hellhammer) κ.λπ. ενώ γίνεται ειδική μνεία για τους προπομπούς του είδους: Motorhead, Venom, Raven, Mercyful Fate. Το χορταστικό αυτό πακέτο κλείνει με εκτενή σχολιασμό του σκηνοθέτη και παραγωγού του ντοκιμαντέρ Rick Ernst όπου αναφέρεται σε παρασκήνια και παραλειπόμενα από τα γυρίσματα του “Get Thrashed”.

Κοντολογίς, πρόκειται για ένα άκρως περιεκτικό ντοκιμαντέρ για ένα είδος που βρέθηκε στο αποκορύφωμά του την δεκαετία του ’80. Οι απανταχού thrashers θα το λατρέψουν ενώ όσοι δεν γνωρίζουν επαρκώς τι εστί thrash metal μόλις δουν το ντοκιμαντέρ αυτό σίγουρα θα ανακαλύψουν έναν συναρπαστικό κόσμο που η κληρονομιά του εμφανίζεται στην extreme σκηνή του σήμερα και θα καθορίζει τον ακραίο ήχο του αύριο.

Παναγιώτης Κάπος

418