Blues Pills, the Big Nose Attack, SoundtrucK (24/01/2015) Gagarin 205

Και ποιον δεν έπεισαν οι Blues Pills μετά την κυκλοφορία του ομότιτλου ντεμπούτου τους.

Οι Σουηδοί έδειξαν εξ’ αρχής ότι δεν παίζουν κάτι που έχουμε ξανακούσει, ότι η soul και τα blues μπορούν να ενωθούν και να αποτελέσουν μια μουσική μαγεία, αντί να βγάλουν ένα κλισέ για τους κουλτουριάρηδες της rock και πως μια μόνο γυναικεία χροιά μπορεί να ηχήσει σαν δέκα ή σαν εκατό και να εκφράσει τόσο πόνο όσο και δύναμη.

Η Λιοσίων έγινε ένας πολυσύχναστος δρόμος το βράδυ του προτελευταίου Σαββάτου του Γενάρη, κι αυτό γιατί το Gagarin 205 κατέγραψε -όχι άδικα, αλλά μάλλον αναμενόμενα- ένα ακόμα sold out show.

Σε αυτό λοιπόν το show, πρώτοι έπαιξαν την μουσική τους οι SoundtrucK. Οι πέντε Έλληνες είχαν την ευκαιρία να παίξουν μπροστά από ένα πεινασμένο κοινό, το οποίο εντέλει χόρτασαν με τους southern ήχους τους, τον ατμοσφαιρικό τους τόνο και την αγνή τους λατρεία στο rock. Η βραδιά πήρε από την εκκίνηση της κι όλας ένα όμορφο χρώμα, η παρείστικη διάθεση κυριάρχησε στον χώρο και τα θεμέλια τέθηκαν για μια πολύ καλή συνέχεια.

Τα σκήπτρα ανέλαβαν, κάνοντας μια στροφή προς το alternative, οι Big Nose Attack. Το όνομα τους παίζει εδώ και καιρό χάρη στις συχνές τους εμφανίσεις. Όντως, η μπάντα από το Μπραχάμι ξέρει να διαχειρίζεται τον χώρο και τον χρόνο της πάνω στην σκηνή, και επίσης ξέρει να χειρίζεται τα instrumental μέρη της μουσικής της με τρόπο που αντί να κουράζει, ανανεώνει το ενδιαφέρον του κοινού που την παρακολουθεί. Τα δε φωνητικά αποδείχτηκαν άξια και σε στιγμές πανέμορφα, μην αφήνοντας αμφιβολίες για το πώς αυτή η μπάντα κατάφερε σε τρία χρόνια να δημιουργήσει δύο καλούς δίσκους και να κάνει Πανευρωπαϊκές εμφανίσεις. Το χειροκρότημα στην κατάληξη του set τους ήταν δυνατό και κερδισμένο επάξια.

Οι Blues Pills πάτησαν πόδι στην σκηνή μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Δίχως κάποια μουσική υπόκρουση να τους ακολουθεί, δίχως intro ή γενικότερα εντυπωσιακά τεχνάσματα εισόδου και φανφάρες. Το κατάμεστο venue τραντάχθηκε, όχι από την μουσική του πρώτου κομματιού της μπάντας -το οποίο επέλεξαν να είναι το single “High Class Woman”- αλλά πρώτα από τις ιαχές του κοινού που περίμενε την συγκεκριμένη στιγμή πως και πως.

Η Elin Larsson αποδείχτηκε καλύτερη απ’ ότι προσδοκούσε κανείς. Η frontwoman του συγκροτήματος έδειξε πόσο πιο απελευθερωμένη είναι από τους όποιους περιορισμούς φέρει ακούσια ένα studio και το πόσο λατρεύει το να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κοινό της. Η σκηνή έγινε δική της και η ίδια έγινε το επίκεντρο της προσοχής του κόσμου που την παρακολουθούσε εντυπωσιασμένος. Η φωνή της βρισκόταν σε εξαιρετική φόρμα, σε επίπεδο που έκανε τα κομμάτια περισσότερο απολαυστικά από την studio εκδοχή τους, και η σκηνική της παρουσία ήταν ένα μοναδικό θέαμα, αποτέλεσμα της ίδιας της, της ευχαρίστησης.

Η υπόλοιπη μπάντα στάθηκε εξίσου εξαιρετική. Αν και περισσότερο διακριτική, καθώς τα τρία surrounding μέλη φέρνουν σχεδόν δεύτερο ρόλο, η παρουσία τους στην σκηνή κέρδισε τον θαυμασμό του κοινού χάρη στον τεράστιο επαγγελματισμό τους, την σοβαροφάνεια τους σε συνδυασμό με την προσιτότητα που απέπνεαν προς το κοινό και την πανέμορφη μουσική τους.

Το καλύτερο σημείο του show των Blues Pills ήταν ξεκάθαρα το “Devil Man”, ίσως το καλύτερο single της μπάντας μέχρι στιγμής. Η εκτέλεση ακολουθήθηκε από ένα ατελείωτο sing-along και την ολοφάνερη απόδειξη ότι η πλειοψηφία του κοινού έμαθε την μπάντα χάρη στο συγκεκριμένο τραγούδι. Ωστόσο, το γεγονός ότι μόνο αυτό “πανηγυρίστηκε” σε τόσο μεγάλο βαθμό κάνει ξεκάθαρη την ανάγκη της μπάντας να ηχογραφήσει σύντομα τον διάδοχο του “Blues Pills”, ιδιαίτερα τώρα που δείχνουν ασταμάτητοι.

Με την δυσάρεστη απώλεια του “The River”, το οποίο θα μπορούσε άψογα να κολλήσει πριν ή μετά το πανέμορφα εκτελεσμένο “No Hope Left for me”, το set ολοκληρώθηκε μετά μια ώρα και κάτι, με το “Black Smoke” για encore. Μεταξύ του κοινού υπήρξε δυσανασχέτηση για την εν λόγω μικρή διάρκεια, αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι αναφερόμαστε σε μπάντα νεαρή ακόμα και με μόλις έναν δίσκο, τα πράγματα είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Η πρώτη επίσκεψη των Blues Pills στην χώρα μας ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και χάρισε στους τυχερούς που τους τίμησαν μια μοναδική εμπειρία. Αδιαμφισβήτητη φυσικά η επιστροφή τους, μέχρι τότε όμως θα περιμένουμε τον διάδοχο του εξαίρετου “Blues Pills”.

Blues Pills setlist
High Class Woman
Ain’t No Change
Dig In
No Hope Left For Me
The Time Is Now / Astralplane
Bliss
Elements And Things – Tony Joe White cover
Devil Man
Little Sun
Black Smoke

photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

446