VARIOUS ARTISTS: “Songs Of Townes Van Zandt Vol. III”

ALBUM

Είδος: Folk Rock
Εταιρία: Neurot Recordings/My Proud Mountain
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Ιουλίου 2022

Ο Townes Van Zandt είναι ένας ιδιαίτερος τραγουδοποιός, του οποίου τα τραγούδια δεν θα ακούσεις εύκολα στα εμπορικά ευρωπαϊκά ραδιόφωνα. Ίσως γιατί είναι πολύ αμερικανός για τα γούστα μας, είτε γιατί είναι λίγο σκοτεινότερος από όσο μπορεί να αντέξει η δήθεν χαρούμενη χυψή τους.

Γεννήθηκε το 1944, έζησε μία ζωή βουτηγμένη στον εθισμό και τελικά πέθανε στα 52 του από καρδιακή αρρυθμία, αφήνοντας πίσω του καλλιτέχνες που ολοένα βουτάνε βαθύτερα στην κληρονομιά του. Ξεκίνησε την καριέρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά ήταν στις αρχές του 1980, όταν άρχισε να γίνεται γνωστότερος εξαιτίας καλλιτεχνών όπως η Emylou Harris, o Willie Nelson και άλλων που ερμήνευσαν τα τραγούδια του και έφτασε μέχρι και στα χείλη του Robert Plant την περασμένη δεκαετία.

To 2012 η παρέα της Neurot recordings, με πρωτοστάτες τους Steve Von Till και Scott Kelly αποφάσισαν να κάνουν πιο γνωστό τον Townes στο δικό τους ακροατήριο. Έτσι κυκλοφόρησαν τη συλλογή “The Songs of Townes Van Zandt” και ερμήνευσαν 9 τραγούδια του με τη βοήθεια του Wino Weinrich (St.Vitus, The Obsessed).

Δυο χρόνια αργότερα, ακολούθησε και μία δεύτερη με τις φωνές των Mike Scheidt (YOB), John Baizley (Baroness) και Nate Hall, για να φτάσουμε τώρα στην τρίτη με τους Cave In, AmenRa και Marissa Nadler, οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά.

Όσοι δεν έχετε ιδέα από το project, να σας ενημερώσω πώς οι εκτελέσεις των τραγουδιών δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον ήχο των συγκροτημάτων των συμμετεχόντων, απεναντίας μιλάμε για κανονικές folk αναδιατυπώσεις των κομματιών με τη προσωπική φυσικά σφραγίδα του εκάστοτε εκτελεστή. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους Cave In που είναι αναμφισβήτητα το highlight του “Songs Of Townes Van Zandt Vol. III”.
Ξεκινούν με μια πολύ εξαιρετική ερμηνεία του “Nothin’” που ομορφαίνει και άλλο το τραγούδι στο μυαλό μου, καταθέτουν την ψυχή τους σε μια όμορφη progressive εκτέλεση του “The Hole” για να τελειώσουν κάνοντας το ίδιο με το “At my Window”. Το επίπεδο τους είναι χωρίς συναγωνισμό και νομίζω πως ο Townes αν ζούσε θα τους κερνούσε σφηνάκι (ή λίγη κόλλα).
Ούτε οι Βέλγοι AmenRa όμως τα πάνε άσχημα, εμηνεύοντας πανέμορφα το αγαπημένο μου “Black Crow Blues”, το “Kathleen” που γίνεται ακόμη πιο στενάζωρο από το πρωτότυπο (διόλου εύκολο εγχείρημα θα έλεγα) και το “Flyin’ Shoes” που έιναι εκείνο που ενδεχομένως θα έλεγε κάποιος πως θυμίζει AmenRa.
H εναπομείνασα Marissa Nadler είναι η μοναδική από τους τρεις που είναι ούτως ή αλλώς πιο κοντά σε στιλ στον Townes Van Zandt, χρησιμοποιεί υπέροχα τη βελούδινη φωνή της για τα “Quicksilver”, “Sad Cinderella” και “None but the rain” αφήνοντας μια πιο γλυκιά αισιόδοξη γεύση, κλείνοντας αυτη την homage σε έναν από τους “καταραμένους” ποιητές του Texas.

Κατά τη γνώμη μου, η πρώτη συλλογή ήταν η καλύτερη, αλλά αυτό που έχουν κάνει οι Cave In είναι τόσο μοναδικό που ίσως στο μέλλον να αλλάξω γνώμη.

Και αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον κύριο Van Zandt, δες το παρακάτω ντοκιμαντέρ:

Bandcamp: https://neurotrecordings.bandcamp.com/album/songs-of-townes-van-zandt-vol-iii

606

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.