ULTHAR: “Anthronomicon” / “Helionomicon”

ALBUM

Είδος: Black/Death Metal
Εταιρεία: 20 Buck Spin
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Φεβρουαρίου 2023

Οι Αμερικανοί Ulthar έχουν καταφέρει με σχετική άνεση κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Συνδυάζουν πολύ αρμονικά και επιτυχημένα το τεχνικό à la Nocturnus death metal με το ψυχρό, δηκτικό και δριμύ black metal. Έχουν εξάλλου ήδη δείξει την αξία τους με τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες τους, το ντεμπούτο “Cosmovore” και ειδικά το δεύτερο και ανώτερο “Providence”.

Εύκολα θα σκεφτεί κανείς ότι είναι κάπως περίεργο να κυκλοφορήσουν δύο δίσκοι από την ίδια μπάντα την ίδια ημερομηνία. Γιατί όχι όλα σε μία κυκλοφορία; Και όμως, τελικά είναι πολύ εύστοχο. Οι δύο δίσκοι είναι αδέρφια. Διδυμάκια, που τους φοράνε τα ίδια σχεδόν ρούχα (στα εξώφυλλα αναφέρομαι), που μοιάζουν σαν αν είναι ο ίδιος άνθρωπος, αλλά δεν είναι έτσι. Όντως έχουν πολλά κοινά, όμως ταυτόχρονα και κάποιες σημαντικές διαφορές.

Ξεκινώντας με το “Anthronomicon”, με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για τη φυσική συνέχεια των προηγούμενων δύο δίσκων της μπάντας. Ήχος βαρύς και οργανικός, παίξιμο καταιγιστικό και πολύ τεχνικά θέματα, που όμως δεν χάνουν σε δύναμη και πώρωση. Στα οχτώ του κομμάτια ξεδιπλώνεται ένας σουρεαλιστικός λαβύρινθος στριμμένης death metal ριφολογίας και αινιγματικής, αλλόκοσμης στιχουργικής προσέγγισης. Ένα ψυχοεγκεφαλικό ταξίδι σε

Παράλληλα, έρχεται το “Helionomicon” για να μας κάνει να δούμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Κρατώντας τα βασικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν, οι Ulthar εδώ μας παρουσιάζουν δύο εικοσάλεπτους μονόλιθους υπέρλαμπρης avantgarde απεραντοσύνης. Παρόλο που, ομολογουμένως, τα δύο αυτά κομμάτια είναι μεγάλα σε διάρκεια, δεν κουράζουν στιγμή, και είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε χαρίζουν μια φυσικότητα στο μέγεθός τους. Δύο saga αρρωστημένης φαντασίας και ανίερης πολυπλοκότητας, που δημιουργούν περίεργα και δύσβατα ηχητικά τοπία και που, όμως, με το πέρας τους επιβραβεύουν τον ακροατή με ένα απόλυτο συναίσθημα ολοκλήρωσης.

Τα εξώφυλλα των δίσκων, που είναι μέρη ενός μεγαλύτερου έργου, αντιπροσωπεύουν στο έπακρο τον ήχο των Ulthar και αποτελούν οπτικοποίηση αυτού που λαμβάνουμε ηχητικά. Ο μεγάλος Ian Miller απλά έχει δώσει ρέστα.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάει κανείς με τους δίσκους, τόσο περισσότερο εκτιμά την εκλεπτυσμένη τεχνικότητα και τη σοφιστικέ τραγουδοποιία των Ulthar, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι απλά άλλη μια μπάντα εκεί έξω και στέκονται επάξια δίπλα σε σημαντικά ονόματα του σύγχρονου death metal, όπως Blood Incantation, Void Ceremony, Tomb Mold και Suffering Hour.

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063748920083
Bandcamp: https://listen.20buckspin.com/album/anthronomicon

495
Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 51 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.