TURIA: “Degen Van Licht”

ALBUM

Ολλανδικής μαυρομεταλλικής επέλασης συνέχεια με δράστες αυτή την φορά τους τρελαμένους Turia οι οποίοι, σε αντίθεση με τα γνωστά νούμερα, ονομάζουν το δίσκο τους “Those of the Light” και παράλληλα κάνουν αισθητό μουσικό λέβελ απ σε σχέση με το ήδη εξαιρετικό πρόσφατο παρελθόν τους.

Επιμένοντας μινιμαλιστικά, με ντραμς-κιθάρα-φωνή, υιοθετούν πιο “ανοικτό” και πιο κοντά σε live ήχο και καταφέρνουν να συνδυάσουν φοβερές μελωδίες και καθαρά τρέμολο με μπασάτη παραγωγή (παρά την απουσία μπάσου) και πιάνουν από την ατμόσφαιρα των Ved Buens Ende μέχρι το ωμό μαυρομέταλλο της αδερφής μπάντας Lubert Das (με τους οποίους μοιράζονται μέλη), ενώ σε κάποια σημεία που ξεφεύγουν λίγο πολλ@ θα βιαστούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο post-black εμένα όμως πιο πολύ μου θυμίζουν εκείνο το μικρό παράθυρο μελαγχολικού πανκ των Petrograd και Koyaanisqatsi.

Η ατμόσφαιρα δε που διαχέει τον δίσκο αντικατοπτρίζει τέλεια το (κλασσικά) ασπρόμαυρο εξώφυλλο και σε συνδυασμό με τις απόκοσμές κραυγές της τραγουδίστριας Τ (αγνώστων λοιπών στοιχείων), και βεβαίως πάντα με την επιφύλαξη ότι δεν καταλαβαίνω τίποτα από τους στίχους, κάνουν το σύνολο να φαντάζει σαν ένα βροχερό, μεταφυσικό tulip western, κάπως σαν το El Topo αν ήταν σκηνοθετημένο από τον Ingmar Bergman.

Θέτοντας εαυτόν εκτός τυποποιημένων μαυρομεταλλικών στεγανών και αυτοί λοιπόν, βάζουν με αυτή την κυκλοφορία ακόμα ένα τούβλο στα θεμέλια που στερεώνουν την παρέα της Haeresis Noviomagi σαν μια από τις πιο συναρπαστικές κολεκτίβες στο χώρο και την Ολλανδοβελγική σκηνή γενικότερα μια από τις πιο πρωτότυπες και αλματωδώς εξελισσόμενες. Ακούστε, απολαύστε και αν έχετε την ευχέρεια, στηρίξτε ανενδοίαστα, το αξίζουν.

https://montturia.bandcamp.com/

548

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.