SOILWORK: “Övergivenheten”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Melodic Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Αυγούστου 2022

Εδώ που τα λέμε, παρά το εκκωφαντικό ξεκίνημά που τους καθιέρωσε ως πρωτοκλασάτους εκπρόσωπους της σουηδικής melodic death σκηνής, από το 2005 και το πολύ καλό “Stabbing The Drama” η πορεία τους είναι ένα διαρκές σκαμπανέβασμα.

Χωρίς να μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει βέβαια ότι η δισκογραφία τους έκτοτε είναι στυγνές “αρπαχτές”, εντούτοις οι καλλιτεχνικές κορυφές τους είναι πολύ λίγες, κάτι παράδοξο σε σχέση με το impact που είχαν στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού όπου και απετέλεσαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) βασικότατη επιρροή των εκατοντάδων σχημάτων εκμοντερνισμένου metal που παρουσιάστηκαν τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Στην προηγούμενη δεκαετία, τα “he Ride Majestic” και “The Living Infinite” έδειχναν μια ανοδική τάση και δικαιολόγηση του υψηλού θεωρητικού status τους κάτι όμως που δείχνει για άλλη μια φορά να ανακόπτεται στο νέο album “Övergivenheten” στο οποίο οι Soilwork δείχνουν ότι βρίσκονται σε μάλλον μεταβατικό στάδιο ψάχνοντας (ολοφάνερα σε στιγμές) τον συνθετικό τους μπούσουλα.

Στο “Övergivenheten” δείχνουν μια – ίσως με το ζόρι – έντονη κατάθεση ποικιλομορφίας μέσα στα τραγούδια τους και αυτό δεν λειτουργεί πάντα καλά. Απουσιάζουν οι αμιγώς death metal οντότητες και όπου αυτές εμφανίζονται, η ροή διακόπτεται από περιττούς progressiveισμούς. Για να εστιάσω, το κυριότερο μειονέκτημα του “Övergivenheten” είναι ότι δεν είναι κακό album. Είναι μέτριο. Και δεν εννοώ προχειροφτιαγμένο, τα πάντα ακούγονται επαγγελματικά και εκτελεστικά όλα κυλούν ομαλά αλλά το υλικό υποφέρει από συνθετική συνοχή.

Υπάρχουν στιγμές όπως το αρκετά καλό “Electric Again” με την speedy entrance και το folk part του, το βαρύ “Vultures”, το συμπαθητικό (μα μέχρι εκεί) “Death, I Hear You Calling” και το prog metal νοοτροπίας “Golgata” που δείχνουν ότι οι Soilwork έχουν τα φόντα καλής τραγουδοποιΐας αλλά από εκεί και πέρα το υλικό κυλάει μάλλον αδιάφορα, χωρίς προσανατολισμό κάτι που φαίνεται στο “Is It in Your Darkness” που ενώ ξεκινάει εξαιρετικά, ξάφνου η μπάντα η ίδια το “πυροβολεί” με τη νεοχίπικη γέφυρά του, πραγματική μουσική αυτοκτονία χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Το σύνολο συμπληρώνουν δυο αδιάφορα (εντελώς) instrumentals που ούτε ρόλο intro / outro εξυπηρετούν, λες και μπήκαν τυχαία στη ροή του δίσκου.

Για τον γράφοντα το “Övergivenheten” ηχεί απογοητευτικό. Θα μπορούσαν αντί για ποσότητα οι ίδιοι οι Soilwork να αφαιρέσουν τα αδύναμα / αδιάφορα σημεία και τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα ήταν πιο αξιόλογο. Και χωρίς σαφή πορεία, η διαφοροποίηση προς χάριν μόνον αυτής δεν λέει κάτι αν τα στοιχεία που θέτουν τα πλαίσια είναι ασαφή και θολά. Πάντως ένα είναι σίγουρο, το album δεν απευθύνεται επ’ουδενί προς τους μελωδικούς death metallers, κάστα στην οποία υποτίθεται ότι στοχεύει το όνομα Soilwork. Ίσως συγκινήσει κάποιους φίλους με πιο ανοικτούς εγκεφάλους που συγγενεύουν με τους απελευθερωμένους (αλλά απείρως πιο ποιοτικούς) Amorphis αλλά και πάλι το “Övergivenheten” θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να το καταφέρει.

Facebook: www.facebook.com/soilwork
Official website: www.soilwork.org

344

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.