TOMBS

INTERVIEW

Οι Τάφοι επέστρεψαν με νέο full length και ο Δημήτρης Μαρσέλος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πολυάσχολο Mike Hill, ιθύνοντα νου των Tombs, για να μάθει για το “Under Sullen Skies”, αλλά και για τις υπόλοιπες ασχολίες του.

Καλησπέρα, Mike και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Δυστυχώς, το όνομα σας έχει γίνει πολύ σχετικό με τις μέρες μας λόγω του Covid. Πως προέκυψε το Tombs;
Ακούγεται βαρύ και ο τελικός τόπος ξεκούρασης των ανθρωπίνων υπολειμμάτων έμοιαζε κατάλληλό όνομα για την μπάντα.

Το πέμπτο σας album “Under Sullen Skies” κυκλοφόρησε. Ο τίτλος σχετίζεται με όσα τραβάμε φέτος;
Όχι ακριβώς, αλλά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας η Νέα Υόρκη φαινόταν να καλύπτεται από σκοτεινά, κρύα και σκιώδη σύννεφα. Ο τίτλος ήταν αντικατοπτρισμός αυτής της ατμόσφαιρας.

Σε αντίθεση με το “The Great Annihilation”, το νέο album είναι πιο σκοτεινό και θλιμμένο και έχει ένα Tom G. Warrior άγγιγμα. Μου θυμίζει και Celtic Frost και Triptykon. Ποιοι είναι οι “γονείς” του ήχου σας; Συμφωνείς με το να σας αποκαλούν “post-black”;
Αλήθεια, δεν καταλαβαίνω την ανάγκη τοποθέτησης της λέξης “post” σε κάποιο όνομα. Δεν νομίζω πως χρησιμοποιείτε ο όρος, παρά μόνο από δημοσιογράφους, αρθρογράφους και εταιρείες. Αυτοί θα κάνουν ό,τι κάνουν και δεν με αφορά. Και βέβαια, οι Celtic Frost, Hellhammer, Triptykon είναι μεγάλη επιρροή για εμάς. Επίσης πράγματα σαν τους Bauhaus και τους Fields of the Nephilim παίζουν μεγάλο ρόλο στον ήχο μας.

Η προσέγγιση της παραγωγής ήταν διαφορετική σε σχέση με το “The Great Annihilation”;
Στο προηγούμενο LP συνεργαστήκαμε με τον Erik Rutan, ενώ σε αυτό, αλλά και στο “Monarchy of Shadows”, με τον Bobby Torres. Έχουν ο καθένας του μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στη διαδικασία της ηχογράφησης, οπότε υποθέτω πως η απάντηση είναι ναι. Και οι δυο καταπληκτικοί, απλά ο Rutan είναι πιο γνωστός.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το εξώφυλλο;
Αφήνω όλα τα οπτικά θέματα στον Valnoir, έναν εκπληκτικό Γάλλο καλλιτέχνη, με τον οποίον έχουμε συνεργαστεί στις τελευταίες δυο δουλειές μας. Το εξώφυλλο είναι το δικό του δημιουργικό όραμα.

Το τραγούδι “The Hunger” είναι σίγουρα εκείνο που ξεχωρίζει και μου φέρνει στον νου τους Entombed. Έχει να κάνει με βρικόλακες; Σου αρέσουν οι ταινίες τρόμου;
Λατρεύω τις ταινίες, αλλά και τη λογοτεχνία τρόμου, ειδικά εκείνα που έχουν να κάνουν με βρικόλακες. Μπορώ να καταλάβω γιατί σου θύμισε Entombed, την “death ‘n’ roll” εποχή τους, αλλά η αλήθεια είναι πως το τραγούδι γράφτηκε σαν φόρος τιμής στους Samhain και τα δυο πρώτα Danzig. Ψιλοέπαιζα κιθάρα μια νύχτα και τα riffs σχεδόν γράφτηκαν μόνα τους, μάλλον επειδή εκείνη την περίοδο άκουγα πάρα πολύ το “Lucifuge”.

Υπάρχει μια hardcore punk αίσθηση στον δίσκο. Σε επηρέασε αυτός ο ήχος;
Δεν θα έλεγα πως είμαι οπαδός της hardcore μουσικής. Είναι σύντομη η λίστα των συγκροτημάτων που γουστάρω, αλλά οι περισσότερες μου φαίνονται βαρετές. Το hardcore που μου αρέσει είναι πιο metal από ότι hardcore, για παράδειγμα Integrity, Merauder, Cromags.

Τι να περιμένουμε από τον Mike Hill στο σύντομο μέλλον;
Περισσότερο Tombs υλικό είναι πάντα ένα ασφαλές στοίχημα. Πάντοτε έχουμε νέα τραγούδια στα σκαριά. Επίσης, δουλεύω πάνω σε ένα νέο project ονόματι Scorpion Throne, που θα δει το φως της μέρας το 2021.

Παράλληλα με τη μουσική σου, ανακάλυψα και το podcast σου. Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τα podcasts;
Αυτή τη στιγμή, τρέχω τρία podcasts. Το Everything Went Black είναι η αφετηρία όλων. Πάντοτε μου άρεσε το ραδιόφωνο και οι μεγάλης διάρκειας συνεντεύξεις. Πίσω στα πρώτα βήματα του podcasting, είχα μαγευτεί από τις άμεσες συνομιλίες και ήταν μια έμπνευση για μένα. Εκείνη την περίοδο έκανα και πολύ freelance γράψιμο και αισθανόμουν πως ένα 60 λεπτο ακουστικό είναι ιδανικότερο από μια συνέντευξη 500 λέξεων. Η μουσική πλατφόρμα Gimme Metal με προσέλαβε να αναλάβω το podcast Metal Matters. Μόλις κυκλοφόρησε το εκατοστό επεισόδιο. Είμαι επίσης, συνοικοδεσπότης, μαζί με του φίλους μου Mike Scondotto (Inhuman, The Last Stand) και Jeff Caxide (Isis, Palms) που ονομάζεται Necromaniacs. Όλα μπορείτε να τα βρείτε στα apple podcast, spotify, youtube κτλ.

Μεταξύ της μουσικής και των podcasts σου μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος. Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;
Προπονούμαι πολύ σε πολεμικές τέχνες. Muay Thai, grappling, ΜΜΑ και λίγα βάρη.

Το COVID σταμάτησε κάποιους τομείς της ζωής μας. Πως την παλεύεις εσύ;
Δεν είμαι σίγουρος πως την παλεύω. Απλά προσπαθώ να προχωράω μέρα με τη μέρα.

Ακούγοντας τις εκπομπές σου μου φάνηκες να είσαι anti-Trump τύπος. Πιστεύεις πως ο κόσμος είναι ασφαλέστερος με τον Joe Biden?
Θα περιμένω έναν ακόμη χρόνο για να σου το απαντήσω αυτό.

681

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.