SYSTEM DECAY: “Crown”

ALBUM

Είδος: Metalcore
Δισκογραφική: Aνεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 6 Οκτωβρίου 2020

Τρίτο full length για τους Αθηναίους metallers οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί από το 2013 όταν και είχαν κυκλοφορήσει το “Gun”. Και η αλήθεια είναι ότι η πάροδος του χρόνου μάλλον τους ωφέλησε αλλά και τους άλλαξε κατά πολύ.

Το thrash metal (σε ελεύθερη μετάφραση) έδωσε τη θέση του σε ένα υβριδικό metal με αρκετά core στοιχεία και εντελώς μοντέρνας άποψης, ένα είδος που ακμάζει πλέον σε όλες τις “ακραίες” σκηνές του κόσμου και φυσικά στην μητρόπολη του είδους, τις U.S.A. Στα χνάρια συγκροτημάτων όπως οι Threat Signal, οι Killswitch Engage ή ακόμη και οι Trivium (χωρίς καμία υποψία μιμητισμού ή αντιγραφής) οι System Decay δικαιολογούνται να υπερηφανεύονται ότι το υλικό που δημιούργησαν είναι πολύ καλό.

Αξιοπρεπέστατο metalcore με κύρια ατού τις ορμητικές riffοσειρές των Άγγελου Κομνηνού και Χρήστου Μπριντζίκη, τη μειωμένη core “σπαστικότητα” που θα συναντούσες σε συναφείς μπάντες του ίδιου ρεύματος, το συμπαγέστατο ρυθμικό δίδυμο των Θοδωρή Σταματιάδη (drums) / Γιάννη Γιαννικόπουλου (μπάσο) και την απύθμενη αλλά δομημένη οργή στα φωνητικά του Άρη Λάμπου (το λαρύγγι των Deathcrop Valley επίσης, μου έφερε στο νου τον Howard Jones) που δεν μπορεί, για να ουρλιάζει έτσι, κάτι θα του έκαναν! Πέρα από την πλάκα, όλα τα μέλη της μπάντας δείχνουν ένα άρτιο πρόσωπο, εκτελεστικά είναι αλάνθαστοι και ο ήχος επίσης τους βοηθά μιας και είναι καθαρότατος, μην αφήνοντας τον ακροατή να χάσει τον μπούσουλα.

Γενικά κάθε κομμάτι έχει την ιδιαίτερη αυτονομία του χωρίς όμως να υστερεί σε μελωδικότητα κάποιο από αυτά και μου έκαναν εντύπωση τα πάρα πολύ καλά ρεφρέν τα οποία εκτός από το να υπηρετούν το climax των συνθέσεων, τις αναγάγουν πλήρως αξιομνημόνευτες, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον του album.

Εξαιρετικά τα “Hate Me”, “Freefall” και “Waves” και επίσης πολύ καλά τα core-ίζοντα “Rome has Fallen” και “Broken” ενώ το ομότιτλο track το οποίο και κλείνει το album είναι μάλλον το εστιακό επίκεντρο του “Crown” και θα έλεγα ότι ταυτοποιεί την προσωπικότητα της μπάντας.

Συνοψίζοντας: δύναμη, οργή, επαγγελματικότητα, σύγχρονη αντίληψη, άψογη παραγωγή. Οι System Decay τιμούν τις επιρροές τους, τις συρράπτουν με μεράκι και καταθέτουν μια αξιολογότατη πρόταση. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε δεινοσαυρικούς ακροατές αλλά για την γενιά που συμβιώνει μαζί τους είναι πλήρως συμβατοί. Και καλύτερα να διεκδικήσουν αυτοί τη θέση του “ήρωα” παρά να θλίβεται ο μεσήλιξ και ημίτρελος γράφων από το φαινόμενο ο νέος του σήμερα να έχει ίδιους μουσικούς ήρωες με τους δικούς του. Η διεκδίκηση της αναγνώρισης είναι το κεκτημένο του “Crown”, το αν θα επιτευχθεί είναι άλλο “καπέλο” και φυσικά δεν τίθεται ως κριτήριο ποιότητας. Πολύ καλή δουλειά.

Facebook: https://www.facebook.com/SystemDecayGR
Bandcamp: https://systemdecay1.bandcamp.com/

616

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.