SMOULDER: “Violent Creed of Vengeance”

ALBUM

Είδος: Epic heavy metal
Εταιρεία: Cruz del Sur Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2023

Οι Smoulder, απ’ ό,τι έχω καταλάβει, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το epic heavy metal συγκρότημα που γεννήθηκε στην καναδική γη, παρότι μετρά περίπου πέντε έτη ζωής και έχει στο ενεργητικό του μόλις ένα album και ένα EP (συν ένα demo), αντιλαμβάνομαι ότι έχει μια δυσανάλογη διάχυση στο φανατικό κοινό του trad metal και χαίρει μιας αναγνώρισης που δεν είναι συνήθης για underground μπάντες. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, αλλά θεωρώ πως καίριο ρόλο έχει παίξει η δημοφιλία της frontwoman Sarah Ann Vincent, χάρη στη μιντιακή παρουσία της (βλ. Banger TV).

Φέτος, οι Smoulder έχουν ετοιμάσει και κυκλοφορούν το δεύτερο full-length τους, το “Violent Creed of Vengeance”, και κάπως έτσι λαμβάνει τέλος η αναμονή για αρκετό κόσμο που αδημονούσε για το επόμενο βήμα του νεαρού σχήματος. Σε ό,τι με αφορά, πρέπει να παραδεχτώ πως δεν παρακολουθώ στενά την πορεία της μπάντας, αλλά μπορώ να καταλάβω ότι αυτός ο δίσκος βρίσκει τους Smoulder να έχουν αλλάξει, αν και δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω για εξέλιξη.

Ευδιάκριτη μεταβολή συνιστά η υποχώρηση του έντονου epic doom στίγματος των προηγούμενων δουλειών τους. Ήδη από την έναρξη, με την ομότιτλη σύνθεση και το “The Talisman and the Blade” (το πρώτο single του νέου album), παρατηρείται σαφές ανέβασμα στις ταχύτητες και το φλερτάρισμα με τον US power ήχο. Επίσης, αυτήν τη φορά, τα τραγούδια συμπεριλαμβάνουν πιο πολλές ιδέες και γίνεται απόπειρα για πιο πλούσιες δομές. Η παραγωγή είναι η καλύτερη που είχαν ποτέ οι Smoulder και χαρίζει μεγάλη ζωντάνια στα όργανα (αν και, συνολικά, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο mixing και στο mastering). Σαφώς, το epic αίσθημα παραμένει κραταιό, και αυτό εκφράζεται μέσω της συμβατικής μουσικής «γλώσσας». Βέβαια, και η sword & sorcery θεματολογία συντείνει προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη διαφορά ότι η στιχουργός Sarah Ann επιχειρεί να ανασκευάσει την παραδοσιακή epic στιχουργία έτσι ώστε να χωρά μέσα της μια πολεμική προς τον μισογυνισμό και την κουλτούρα του βιασμού· και μπράβο της.

Πιστεύω πως οι Smoulder θα ικανοποιήσουν το κοινό τους σε μεγάλο βαθμό και δεν νομίζω να είναι πολλά τα άτομα που θα στραβώσουν ιδιαιτέρως με το «κούρεμα» των πιο doomy στιγμών. Εξάλλου, στο “Violent Creed of Vengeance”, το heavy έχει γίνει πιο heavy, το epic είναι ακόμα πιο epic και το metal παραμένει πεισματικά και πειστικά metal. Επιπλέον, υπάρχει και ένα λαχταριστό δωράκι για τα πιο nerdy παιδιά της όλης φάσης, καθώς ακούμε τη φωνή του πολύ Michael Moorcock στο intro του “Victims of Fate”, ενώ βλέπουμε και ένα cover που φιλοτέχνησε ο Michael Whelan.

Από την άλλη, δεν πήγαν όλα κατ’ ευχήν στην προσπάθεια για πιο πλούσιο songwriting: συχνά, οι πολλές ιδέες δεν φάνηκαν καλά δεμένες, δεν διατήρησαν το ενδιαφέρον μου και ανέδειξαν συνθετικό έλλειμμα και ροπή προς τον αχταρμά. Ταυτόχρονα, σκέφτηκα ότι το περιορισμένο musicianship δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση (συγγνώμη, αλλά λάθος νότα είναι αυτό που ακούω στο πρώτο guitar solo του “Dragonslayer’s Doom”;). Κυρίως, όμως, δεν κατάφερα να συμφιλιωθώ με τα φωνητικά, που είναι παραπάνω flat απ’ όσο αντέχω, και με τις τραγουδιστικές γραμμές, που είναι λιγότερο ευφάνταστες απ’ όσο θα έπρεπε. Δυστυχώς, μια απαίδευτη φωνή δεν είναι κάτι που προσπερνιέται, αφού εύκολα ακούς μέχρι και την κούραση (δεν μου άρεσε, φέρ’ ειπείν, που άθελά μου αγχωνόμουν αν η φωνή θα «χτυπήσει» τις ψηλές στο “Spellforger”).

Το “Violent Creed of Vengeance” έχει ό,τι χρειάζεται για να μπουκάρει καλπάζοντας στις δισκοθήκες των die-hard οπαδών του genre. Μακάρι αυτό να είναι αρκετό για το συγκρότημα. Αν, όμως, οι Smoulder φιλοδοξούν να σπάσουν αυτό το στεγανό και να μη φαντάζουν στο όχι και τόσο ταγμένο κοινό σαν μπάντα προβάδικου ή μικρού local live για συγγενείς και φίλους, έχουν να διανύσουν μπόλικο δρόμο, αλλά έχουν και τον χρόνο με το μέρος τους.

Facebook: https://www.facebook.com/SmoulderDoom/ 
Bandcamp: https://smoulder.bandcamp.com/album/violent-creed-of-vengeance 

822

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.