REGARDE LES HOMMES TOMBER: “Ascension”

ALBUM

Είδος: Black metal
Δισκογραφική: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Φεβρουαρίου 2020


Το 2013, οι Regarde les Hommes Tomber ξεκίνησαν με τον πρώτο τους ομότιτλο δίσκο, μία τριλογία που μετά και το “Exile” του 2015, φτάνει στο τέλος της το 2020 με την τελευταία τους δουλειά “Ascension” (“Η Πτώση”).

Τί αφορά όμως αυτή η τριλογία; Μα, φυσικά, τους πρωταγωνιστές των αρχαίων γραφών, τον έκπτωτο άγγελο και τη σχέση του με το Θεό, τη Λίλιθ και, τελικά, την πτώση του Διαβόλου. Όμως, οι Regarde les Hommes Tomber καταφέρνουν όλα αυτά να τα συγκεράσουν, με μία μίξη ατμοσφαιρικού black metal, sludge και death metal, διασκορπίζοντας έτσι το σκοτεινό τους σύμπαν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα μυστικισμού, λοιπόν, τόσο στη θεματική όσο και στη στιχουργία κινείται το “Ascension”. Με κοινά σημεία στην εμβληματικότητα των κομματιών, όσο και στο ύφος, με το τελευταίο άλμπουμ των The Great Old Ones, “Cosmicism”.

Ξεκινώντας την ακρόαση συναντά κανείς πρώτο το instumental κομμάτι “A New Order”, με riffs που σε παρασύρουν στο ρυθμό και μία επιβλητική μπασσογραμμή. Η καθαρόαιμη black metal αισθητική γίνεται εμφανής και η ατμοσφαιρικότητα του κομματιού επιτείνεται από τη ρυθμική κιθαριστική “γέφυρα”. Στην επιβλητική έναρξη του “The Renegade Son”, έρχονται να προστεθούν κιθαριστικά σημεία που επιτείνουν την ένταση και την ατμοσφαιρικότητα. Τα δε φωνητικά συνοδεύουν, σε συνδυασμό με τα ελεγειακού ύφους φωνητικά, τον ακροατή σε μία συναισθηματική έκρηξη.

Αν και παρατήρησα μία επαναληπτικότητα στα riffs των δύο αυτών κομματιών, γεγονός που οδηγεί σ’ ένα πιο μονότονο αποτέλεσμα, εντούτοις δε στερούνται του συναισθήματος δέους που σου προκαλούν. Δέος απέναντι σε δυνάμεις που δε μπορείς να ελέγξεις.

Στη συνέχεια έρχεται το κομμάτι “The Crowning”, όπου και το κιθαριστικό ύφος αλλάζει. Γρηγορότερα και πιο τραχιά riffs, σε καλωσορίζουν στο σύμπαν του συγκροτήματος. Με μία “γέφυρα” εξαιρετικά μελετημένη και καλοδουλεμένη, συναντά ο ακροατής τη δυναμικότητα με την οποία είναι ενορχηστρωμένο το κομμάτι.

Ακολουθεί το “Stellar Cross”, του οποίου η μελωδική έναρξη σε προκαλεί ν’ “ανοιχτείς” συναισθηματικά στο κομμάτι. Ενώ από την άλλη, ο συνδυασμός έντονων blasts με τη μελωδικότητα του κομματιού απογειώνουν το συναίσθημα δέους.

Τέλος, έρχεται και το κομμάτι “Au Bord Du Gouffre”, εξ’ ολοκλήρου στη Γαλλική γλώσσα, που με τη δυναμική του ενορχήστρωση “στρώνει το δρόμο” προς το κλείσιμο του άλμπουμ. Ενός άλμπουμ καθ’ όλα ατμοσφαιρικού, που δίνει ρίγη συγκίνησης και δέους σ’ όποιον το ακούσει.

“Fuis la colere colossale, face a l’ abyss infernal, ecoute les diables sombrer, regarde les hommes tomber”.

Facebook: https://www.facebook.com/rlhtband/
Instagram: https://www.instagram.com/regardeleshommestomber/
Bandcamp: https://rlht.bandcamp.com/

485

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.