NERO KANE: “Of Knowledge and Revelation”

ALBUM

Είδος: Dark Folk
Εταιρεία: Subsound Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2022

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα τον Ιταλό Nero Kane και τη δουλειά του πριν μου ζητηθεί να κάνω αυτό το review. Ψάχνοντας λίγο για το ποιόν του, βλέπω πως τον κατατάσσουν στο ψυχεδελικό dark folk και πως ο καλλιτέχνης αντλεί μεγάλο μέρος της έμπνευσής του από λογοτεχνικά έργα και πίνακες του ύστερου μεσαίωνα, της Αναγέννησης και της μετέπειτα ρομαντικής περιόδου. Αυτά λοιπόν που διαβάζω για αυτόν μου αρέσουν, οπότε, με όρεξη και περιέργεια, βάζω να ακούσω τον νέο του δίσκο “Of Knowledge and Revelation”. Επέλεξα νύχτα για να το κάνω αυτό, και ορθά έπραξα τελικά.

Ο δίσκος ανοίγει με το “Lady Of Sorrow” – είναι και το πρώτο single/video που κυκλοφόρησε – ένα κομμάτι μακρόσυρτο και μεγάλο σε διάρκεια, στο οποίο ουσιαστικά απαγγέλει η Samantha Stella (visual artist και performer με την οποία συνεργάζονται χρόνια), μετατρέποντας το σε έναν ambient πένθιμο μονόλογο με ολότελα απόκοσμη ατμόσφαιρα. Και έπειτα ακολουθεί το “Burn The Faith”, το οποίο έρχεται απλά να εντείνει όλα τα προηγούμενα, με ένα παρόμοιο μοτίβο αλλά ακόμα πιο “γυμνό”, μιας και εδώ έχουμε μόνο πλήκτρα με ένα σκοτεινό επαναλαμβανόμενο θέμα και τη φωνή της Samantha. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα πλήκτρα χρησιμοποιούνται πολύ σε όλο το φάσμα του δίσκου, όχι ως δευτερεύον αλλά ως βασικό συστατικό. Ταυτόχρονα, τα κιθαριστικά θέματα δεν είναι πολύ έντονα και δεν ακολουθούν τη χαρακτηριστική αμερικάνικη folk φόρμα παιξίματος, αλλά αποτελούνται κυρίως από αρπισμούς, παιγμένους με μια μελαγχολική ηρεμία, προσδίδοντας έτσι στον δίσκο ένα αίσθημα υπνωτιστικού μινιμαλισμού. Υπάρχουν φυσικά και πιο δυναμικά σημεία, χωρίς όμως να γίνεται σε καμία περίπτωση upbeat ή έστω λίγο ανεβαστικός. Τολμώ να πω ότι θα μπορούσα άνετα να τον κατατάξω στο goth/doom ιδίωμα, λόγω ατμόσφαιρας και χαρακτήρα και όχι φυσικά λόγω ήχου. Ο δίσκος συνεχίζει μέχρι το τέλος του με αυτόν το στυλ: αιθέριος, μελαγχολικός, ατμοσφαιρικός. Μπορεί, σε στιγμές καθώς ακούμε, να μας θυμίσει King Dude (τα πιο ατμοσφαιρικά του), να μας φέρει στο μυαλό τους Swans της μεσαίας περιόδου ή τους Dead Can Dance και τους Popol Vuh. Οι στίχοι αντανακλούν πλήρως την ατμόσφαιρα της μουσικής, δίνοντάς μας μια εικόνα από το ταξίδι του Nero μέσα από το σκότος και το φως, τη μοναχικότητα και τον μυστικισμό, την αγάπη και τον θάνατο.

Το “Of Knowledge & Revelation” είναι μια εμπειρία, και όπως κάθε εμπειρία, αυτό που μένει κατά βάση στο τέλος είναι η αίσθηση, το βίωμα, και όχι το περιεχόμενο καθαυτό. Όπως ανέφερα στην αρχή, πρωτο-άκουσα τον δίσκο νύχτα. Και όσες φορές τον ξανά άκουσα μετά, ήταν πάλι νύχτα. Και τελικά δεν έχω βάλει να τον ακούσω ποτέ μες στη μέρα. Πάντα νύχτα και πάντα σε σιγή και ηρεμία, μόνος, δίχως να κάνω κάτι άλλο (πέρα μόνο από το να πίνω ένα ποτό). Τέτοιος δίσκος είναι.

Facebook: www.facebook.com/nerokanemusic
Instagram: www.instagram.com/nerokane
Official: www.nerokane.com
Label: www.subsoundrecords.it

487

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.