MOGWAI: “As The Love Continues”

ALBUM

Είδος: Post rock
Δισκογραφική: Rock Action Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 19 Φεβρουαρίου 2021

Μια σπουδαία μπάντα, πιονιέροι του post rock ρεύματος (μαζί με 2-3 ακόμη) επανέρχεται με νέο album έπειτα από μια τετραετία περίπου από το εξαιρετικό “Every Country’s Sun” του 2017. Και η αλήθεια είναι ότι για τον γράφοντα, τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενα. Και εξηγούμαι.

Ένα από τα δεδομένα του “As The Love Continues” είναι ότι σίγουρα δείχνει μια μπάντα σε μεταβατικό στάδιο, τουλάχιστον στα στυλιστικά της πλαίσια. Αν και η τεχνοτροπία συνεχίζει να υποστηρίζεται από το σύνηθες ύφος των Σκωτσέζων με όλα τα χαρακτηριστικά του ιδιώματος παρόντα, εντούτοις είναι ολοφάνερη η στροφή προς κάποιες μοίρες, με τη ρότα να δείχνει πλέον σε πιο indie (ακόμη και pop) ύδατα. Και αυτό θα ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο αν το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο ενδιαφέρον.

Οι εκτελέσεις είναι άρτιες, στα γνωστά αργά και chill-out ηχοτόπια αλλά εμβόλιμα παρουσιάζονται “σφήνες” εναλλακτικού rock που μάλλον αποπροσανατολίζουν μιας και δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο συνθετικά. Κυριαρχούν τα κιθαριστικά licks (αναμενόμενο) και υπάρχουν και κάποιες θαυμάσιες στιγμές όπως στα “Ceiling Granny”, “Ritchie Sacramento” (με εξαιρετικά φωνητικά από τον Stuart Braithwaite) και “Midnight Flit”, κομμάτια που παραπέμπουν στο ένδοξο παρελθόν της μπάντας και τα οποία στα αυτιά του ακροατή ακούγονται οικειέστατα αλλά η υπόλοιπη πλειοψηφία του album υστερεί,παλινδρομώντας ανάμεσα σε (ευκολόπεπτα μεν) αναμασήματα και απόπειρες mainstreamισμού που είναι στα όρια της αδιαφορίας.

Ο ήχος είναι εκπληκτικός φυσικά και σίγουρα δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις το υλικό ανέμπνευστο αλλά αν το συγκρίνεις με δείγματα από το (για παράδειγμα) “Happy Songs for Happy People” ή ακόμη και από το “Hardcore Will Never Die, But You Will”, τότε η ποιοτική ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν πρόκειται για κακό album. To “As The Love Continues” απέχει σίγουρα από τον χαρακτηρισμό ως αριστουργηματικού αλλά η λέξη-κλειδί για την προκειμένη δουλειά είναι μάλλον η “ανισότητα”. Έχει μερικές κορυφαίες καλλιτεχνικες κορυφές αλλά συνολικά δείχνει μια “αμηχανία”, μια θολή ματιά ως προορισμό. Εύχομαι να είμαι εγώ ο κουφός αλλά για πρώτη φορά ένιωσα ημιτέλεια από τους Mogwai. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια τον σεβασμό για την προσφορά τους και τη σπουδαιότητα της υπάρξεώς τους και φυσικά ούτε λόγος για καθαίρεση από την elite του ιδιώματος.

Facebook: https://www.facebook.com/mogwai

Official website: https://www.instagram.com/mogwaiband/

998

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1163 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.