MIND ERASURE: “Connive”

ALBUM

Είδος: Death / Black Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Φεβρουαρίου 2022

Ένα αρκετά καλό debut έπεσε τελευταία στα χέρια μου από τους πρωτοεμφανιζόμενους Mind Erasure, μια μπάντα με έδρα την Κέρκυρα (από την οποία ομολογώ δεν είχα ξανακούσει κάποιο δείγμα συγκροτήματος με δισκογραφική παρουσία από το νησί).

Οι Mind Erasure λοιπόν με το “Connive” κινούνται σε death / black ύδατα. Μιλάμε για μελωδικό (στα όρια του Maidenικού) death metal αλλά με αρκετά primitive black στοιχεία μέσα του. Μαλακός ο ήχος στις κιθάρες (o οποίος ήχος είναι απολύτως τέλειος και σε επαγγελματικότατα επίπεδα, δεν χάνεις τον μπούσουλα σε κανένα σημείο) αλλά πολύ καλά riffs που διακόπτουν τον γενικότερο σιδηροδρομισμό τους με στακάτα headbaging metal riffs, εξαιρετικό ρυθμικό σκέλος με drumming που όταν επιταχύνει με μια λέξη σπέρνει. Διακριτικά αλλά καθοριστικά synths που υποβοηθούν τις ατμόσφαιρες των κομματιών χωρίς να καπελώνουν τον metal χαρακτήρα του δίσκου, πολλά κινηματογραφικά σημεία σαν εμβόλιμες σφήνες μέσα στη ροή και μια ερμηνεία από τον μπασίστα / τραγουδιστή Λάμπρο Στάθη η οποία κυμαίνεται από επαρκής στα growl μέρη εώς καθηλωτική στα θεατρικότροπα ανθεμικά αλα Arcturus υμνικά σημεία. Εξαιρετική performance. Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω επίσης και για τα γυναικεία ensembles που κλέβουν την παράσταση στα σημεία που εμφανίζονται, ένα choir φοβερών λαρυγγιών.

Σαν ατού του “Connive” θα χαρακτήριζα τη δόμηση των κομματιών που παρουσιάζει μια διττή φύση. Ξεκινούν για παράδειγμα σε ένα συγκεκριμένο ύφος (είτε death, είτε black, είτε μερικές φορές doom) και ξαφνικά, αστραπιαία, το μουσικό γίγνεσθαι τηλεμεταφέρεται σε ένα άλλο συναφές μεν ηχοτόπιο αλλά εντελώς διαφορετικού συναισθηματικού προϊόντος που όχι μόνο δεν σε αποπροσανατολίζει αλλά ενδυναμώνει το ενδιαφέρον.

Στα κομμάτια θα αναγνωρίσεις πολλές “νοητές” παρουσίες ως επιρροές. Αρκετό σκανδιναβικό death όπως αυτό των Dark Tranquillity, αρκετές στιγμές από Amon Amarth, δόσεις από SepticFlesh, Cradle Of Filth και Amorphis, γενικά πολλές από τις “σταθερές” του ιδιώματος φωλιάζουν εδώ. Με ένα αδιόρατο αλλά παρών Maidenικό feeling όπως προείπα και παραπάνω. “Mind Erasure”, “Sour Eyes”, “Pray For Salvation”, “Proem” και όλα τα κομμάτια που είναι στο ίδιο επίπεδο ποιότητας, ένα σύνολο που αξίζει να πάρει τον χαρακτηρισμό του “αξιοπρεπέστατου”.

Σαν debut προσπάθεια το “Connive” είναι άριστη δουλειά και οι Mind Erasure δικαιούνται να φιλοδοξούν. Αν μπορούσα να τους προσάψω κάτι είναι ότι σαν ακροατής θα ήθελα περισσότερη συνθετική σαφήνεια αλλά και πάλι το υλικό έτσι ακούγεται αρκετά προοδευτικό (με τον προοδευτισμό ας πούμε των Be’lakor, μη φανταστείς πίρλι-πίρλι φλυαρίες) οπότε είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας του κάθε ακροατή.
Για τον γράφοντα, θετικότατο πρόσημο.

Facebook: https://www.facebook.com/MindErasure

943

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.