LORD VIGO: “We Shall Overcome”

ALBUM

Είδος: Epic heavy metal
Εταιρεία: High Roller Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Ιουλίου 2022

Το “We Shall Overcome” είναι το πέμπτο album από τους Γερμανούς epic doom metallers Lord Vigo και, παράλληλα, ανήκει στην τριλογία που ξεκίνησε με το αμέσως προηγούμενο “Danse de Noir” (2020), όντας το prequel της. Αυτήν τη φορά, ο doom ήχος έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον πληκτράτο ήχο και στις ατμόσφαιρες και ανιχνεύεται κι ένα λοξοκοίταγμα προς “ξένες” επιρροές. Τι μένει; Ένα επικό heavy metal που, λόγω concept, θέλει να επιχειρήσει το πλασάρισμα sci-fi epic χαρακτήρα. Ποιο είναι το concept; Οι Lord Vigo αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την αφήγηση του “2112” των Rush. Συγκεκριμένα, πιάνουν το νήμα 25 χρόνια αργότερα από εκεί που είχε αφήσει την ιστορία η πένα του Neil Peart (να με συγχωρείτε, δεν θα ήθελα καν να το σχολιάσω περαιτέρω αυτό).

Στα ίσως πάρα πολλά 52 λεπτά του “We Shall Overcome”, το συγκρότημα έχει χωρέσει έντεκα μέρη, εκ των οποίων τα τρία είναι μια εισαγωγή και δύο ιντερλούδια. Ο δίσκος μπαίνει με το σύντομο intro “Blessed are the Meek”, που είναι γεμάτο κινηματογραφικά synths και computerised voice over, προτού μεταβεί στο πρώτο τραγούδι “The Heart of Eternal Night”, το οποίο ξεκινά με πλήκτρα που παραπέμπουν ευθέως στον ήχο του Geddy Lee στο “2112” και με μια παράθεση στίχων από το πιο διάσημο ποίημα του Dylan Thomas.

Εν συνεχεία, όλος ο δίσκος τσουλάει με συνθετικές ιδέες που αποπνέουν epic feeling, και πρωταγωνιστούν οι κιθάρες (που δεν βασίζονται ιδιαίτερα στο riffing, αλλά κυρίως φτιάχνουν μελωδικά lead θέματα), ο ήχος του μπάσου (που είναι πολύ μπροστά στη μίξη της μουντής παραγωγής), τα πολλά, σχεδόν πανταχού παρόντα synths (που θα μπορούσαν να είναι πιο διακριτικά εφόσον δεν κατάφεραν να είναι πιο εμπνευσμένα) και τα φωνητικά του drummer Vinz Clortho (που είναι αρκετά μονότονα, ενώ η love-it-or-hate-it χροιά του παλαντζάρει ανάμεσα σε επικό-μεταλλάδικους τόνους, με μια εσάνς Längqvist, και σε σημεία που θυμίζουν κάτι σαν άτεχνο Mat McNervey.

Οι Lord Vigo δεν μπορούν να σπάσουν τα στεγανά του cult με αυτό το album, παρότι οι ίδιοι ίσως θεωρούν πως τολμούν κάτι ξεχωριστό και πρωτοφανές. Μπορώ να καταλάβω πώς μια παρέα επικάδων σκέφτηκε ότι, εκεί που παίζει κάτι σαν Candlemass, Manowar, Cirith Ungol, Warlord και Maiden, θα ήταν σούπερ γαμάτο να το αναμείξει με υλικό από τα “αντισυμβατικά” ακούσματά της και να γράψει new wave μέρη ή να τιμήσει τους Beastmilk και τους Idle Hands, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνει και το μεγαλεπήβολο έργο να αναβιώσει έργα μνημειώδους σημασίας για την ιστορία της μουσικής. Μερικές φορές, ωστόσο, κάποια πράγματα που μέσα στο κεφάλι μας μπορεί να φαίνονται καλές ιδέες, τελικά είτε δεν ξέρουμε πώς να τα υλοποιήσουμε, είτε στην πράξη αποδεικνύονται λιγότερο καλά, είτε δεν τα έχουμε επεξεργαστεί όσο έπρεπε.

Facebook: https://www.facebook.com/LordVigo666 
Bandcamp: https://lordvigo.bandcamp.com/ 

740

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.