BATUSHKA: “Царю Небесный/Heavenly King”

ALBUM

Είδος: Atmospheric black metal
Δισκογραφική: Witching Hour
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Μαρτίου 2021

Πέρασαν κιόλας σχεδόν δύο χρόνια από την εποχή της μαυρομεταλλικής σαπουνόπερας των Μπατούσκων, δηλαδή των Krzysztof Drabikowski και Bartłomiej Krysiuk και την απόφασή τους να διώξει ο ένας τον άλλον από τους Batushka, ένα τρομερά ιδιαίτερο σχήμα ηχητικά και ως concept, που είχε καταφέρει να με στείλει αδιάβαστο στην εκπνοή του 2015 με το ντεμπούτο album “Литоургиiа”, ένα διαμάντι στην ιστορία του “ακραίου” metal.

Αν και είχα καταλάβει ήδη από το 2017 πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τους μυστήριους “μοναχούς” της ανατολικής ορθοδοξίας από την Πολωνία και πως μάλλον δεν θα είχα ξανά την τύχη να απολαύσω album σαν εκείνο το ντεμπούτο από τα χεράκια τους αφού για τρία χρόνια προωθούσαν ζωντανά ένα album και τίποτα καινούργιο δεν συνέβαινε δισκογραφικά, δίνοντάς μου την εντύπωση πως ήρθαν ως κομήτης να μας αδειάσουν μια δισκάρα και να εξαφανιστούν. Η συνέχεια βέβαια ήταν λίγο πιο ντροπιαστική από το να σταματούσαν έτσι απλά, αφού προτίμησαν να παίξουν μπουνιές αντί για μουσική, να σαμποτάρουν τα κοινωνικά τους δίκτυα και να κινηθούν δικαστικά, με αποτέλεσμα…δύο Batushka στην θέση της μίας.

Δεν θα ασχοληθώ με τον διχασμό που προκάλεσαν στους fans με τις πράξεις τους, αλλά ούτε και το ότι κυκλοφόρησαν την ίδια εβδομάδα του 2019 από ένα Batushka album ο καθένας. Μόνο η μουσική έχει σημασία και το αποτέλεσμα ήταν δύο Batushka albums που το κάθε ένα από αυτά, δεν έπιανε την αίγλη και την μαγεία του “Литоургиiа”, χωρίς βέβαια να είναι κακά albums-αντιθέτως, είναι δύο πολύ καλοί δίσκοι που θα έπρεπε να έχουν κυκλοφορήσει κάτω από διαφορετικά ονόματα.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο Krysiuk φαίνεται πιο παραγωγικός από τον Drabikowski, αφού μετά το “Господи” του 2019, κυκλοφόρησε ένα ΕΡ, ένα live album και τώρα επιστρέφει με ένα ακόμα concept ΕΡ. Το “Царю Небесный” κρατάει ακόμα μυστικό το στιχουργικό του concept (άλλωστε οι Batushka ήταν μετρ σε αυτό, από την πρώτη τους εποχή όπου κρατούσαν μυστικές τις ταυτότητές τους κάτω από τις κουκούλες και τα ράσα τους), ηχητικά όμως προσφέρει την πιο συγκλονιστική μουσική που έχει γράψει και ενορχηστρώσει ο Bart και η παρέα του από τότε που διαλύθηκε το αρχικό σχήμα.

Με την βοήθεια τοπικών παραδοσιακών σχημάτων, γυναικείων φωνών αλλά και ορχήστρας, ο Krysiuk μοιάζει να βρίσκει την ισορροπία που έλειπε στις προηγούμενες δύο κυκλοφορίες του και παραδίδει μαθήματα ατμοσφαιρικότατου, κινηματογραφικού μαυρομέταλλου με τα έξι μέρη του “Pismo”, που αποτελούν τα σχεδόν τριάντα λεπτά του EP. Κανένα από τα έξι μέρη δεν υστερεί και η απόλαυση είναι η ίδια είτε ακούσεις το κάθε ένα ξεχωριστά, είτε βάζεις το μισάωρο στο repeat για να χαθείς ξανά και ξανά σε τοπία παγωμένης κατάνυξης.

Μέχρι να (και αν) γίνει ένα θαύμα (τόσες Παναγίες στα εξώφυλλά τους πια) και το δίδυμο τα ξαναβρεί και επαναφέρει τους Batushka στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, το “Царю Небесный” είναι η πρώτη δουλειά από το 2015 που μου αρέσει τόσο πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η μπάντα που λάτρεψα με την “Литоургиiа”, αλλά το ένα εκ των δύο συστατικών της είναι εδώ, μέσα στην καρδιά αυτού του mini-album που αξίζει την προσοχή μας 666%.

Αμήν.

Official Page: https://batushkaofficial.com
Facebook: https://www.facebook.com/batushkaband/

582

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.