TELMA: “Eternal”

ALBUM

Είδος: Groove metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Αυγούστου 2021

Περίεργες οι εποχές που ζούμε. Αλλαγή στις διαθέσεις, στην κοινωνία, στην “κανονική ζωή”. Αυτό που παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο είναι η διάθεση κάθε ανθρώπου να εκφραστεί και όλοι ξέρουμε ότι η πρώτη επιλογή είναι η μουσική, η τέχνη που εποφθαλμιεί όλες τις άλλες. Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος (με τη σύμπραξη της τεχνολογικής πτυχής φυσικά που αύξησε τη δυνατότητα του home computing / creation), το ξεπέταγμα νέων σχημάτων δεν έχει σταματημό.

Μια νεότευκτη μπάντα είναι και οι Λαρισαίοι metallers Telma (ααααχχχχ, τα παλιά τα λημέρια, 8 χρόνια που δεν ξεχνιούνται με τίποτα) οι οποίοι εδώ και λίγο καιρό παρουσίασαν το debut τους “Eternal” και για να δούμε τι έχουμε εδώ.

Η μουσική της μπάντας κινείται σε ένα πετυχημένο υβριδικό style το οποίο γειτνιάζει τις “ορθόδοξες” metal φόρμουλες (κυρίως των 90s) με το νέο κύμα που ξεκίνησε στην αντίπερα του Ατλαντικού όχθη. Ή για να το θέσω αλλιώς, τη μελωδικότητα του πρώτου με τη δύναμη και το “ξύλο” του δευτέρου. Σας μπέρδεψα; Ας το κάνω πιο λιανά λοιπόν.

Εν αρχή ο ήχος. Αφαιρετικός αλλά ολοκάθαρος με αποτέλεσμα να αναδεικνύει την τραχύτητα στην κιθαριστική δουλειά η οποία είναι τεχνικότατη (αλλά και αμεσότατη χωρίς φλύαρους progressive-ισμούς) στο δομικό σκέλος της και εξόχως “ομιλιτική”¨μιλώντας solo-ιστικώς και η αίσθηση που μου άφησαν είναι ότι το δίδυμο εκτιμά πολύ τους Nevermore (και πολύ καλά κάνει). Πολύ καλή φωνή διαθέτει και ο Αντώνης Κυρίτσης, με χροιά που κινείται μεταξύ του Eric A.K. (Flotsam And Jetsam), John Bush (Armored Saint) και Howard Jones (πρώην Killswitch Engage / Light The Torch), ισχυρό αλλά και λυρικό λαρύγγι ταυτόχρονα. Οι ταχύτητες στους ρυθμούς των Φίλιππου Κωτούλα (μπάσο) και Μιχάλη Τζιαστούδη (drums) ποικίλουν, υπάρχουν γρήγορα θέματα και οι μπασογραμμές είναι πριμαριστές, ενδυναμώνοντας το background με ενδιαφέρουσες πινελιές.

Οι συνθέσεις; Πολύ καλές για το είδος, αναμειγνύουν πνεύματα των Machine Head και Pantera (αρκετά μεγάλο μερίδιο ως επιρροές) με τους Black Label Society αλλά και τους Trivium σε κομμάτια όπως τα “Dare”, “Bipolar Distress” (ωραία In Flames riffοσειρά και πολύ όμορφη η desert γέφυρα), “Bleeding Reality”, “Stream Of Thoughts” και “Paradise” και τα “Nevermore-meets-Trivium-ενώ-παίρνουν-μάτι-οι-σύγχρονοι-Anthrax” “Perfect Storm” και “Corporace”. Ενθουσιασμός, δύναμη, υλικό πρωτίστως για headbanging με άποψη “τα-σπάμε”.

Σαν ντεμπούτο κρίνεται πολύ αξιόλογο, συνθετικά βρίσκονται σε καλό δρόμο μιας και το να προσπαθήσεις να αναπαράγεις τέτοιες επιρροές πρέπει να έχεις και τα ανάλογα balls. Από την άλλη ο ήχος (και χωρίς να γνωρίζω τις βλέψεις της μπάντας επί αυτού του τεχνικού θέματος) αν ήταν πιο πομπώδης, ίσως και να ενδυνάμωνε το πολύ καλό υλικό αλλά και πάλι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μειονέκτημα μιας και δίνει την ευκαιρία στον ακροατή να παρακολουθήσει τη ροή χωρίς να ζαλίζεται από χαοτισμούς ή τόνους πληκτροφορίας όπως απαντάται γενικά σε αυτό το στυλ (και σπάει μπούτσες ενίοτε αυτή η καρμποναρισμένη τακτική πλέον).

Θετικό το πρόσημο και πολύ άνω του μετρίου και είμαι σίγουρος ότι στο επόμενο full length δείγμα τους θα δούμε την πλήρη δυναμική των Telma. Το “Eternal” μου άρεσε αρκετά και στα σίγουρα δικαιολογεί και την κυκλοφορία αλλά και την ώρα που απαιτείται για την ακρόασή του. Θα παρακολουθείστε κύριοι. Χαιρετισμούς στο αλογάκι και σφαλιάρες στον κοντό. Αυτά.

Facebook: https://www.facebook.com/TelmaBand

754

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.