FLOTSAM AND JETSAM: “Blood in the Water”

ALBUM

Είδος: Power/thrash metal
Δισκογραφική: AFM
Ημ. Κυκλοφορίας: 4 Ιουνίου 2021

Επιστροφή και για τους Αμερικανούς metallers Flotsam And Jetsam, μια από τις πιο σταθερές αξίες τόσο ποιοτικώς όσο και δισκογραφικώς, δυο χρόνια μετά το εξαιρετικό “The End of Chaos” και με μόνη αλλαγή στη σύνθεσή τους την προσθήκη του μπασίστα Bill Bodily.

Αλλαγές στο ύφος τους δεν θα συναντήσεις. Ίσως μια διαφορά είναι ότι το νέο album είναι περισσότερο προσανατολισμένο στη δύναμη παρά στις μελωδίες οι οποίες ναι μεν υπάρχουν και εδώ και εστιάζονται κυρίως στα εξαιρετικά solos και στα πολύ καλά ανθεμικά ρεφρέν αλλά γενικά η αισθητική του “Blood in the Water” φανερώνει μια πολύ δυναμική μπάντα, υποστηριζόμενη από μια τέλεια ηχητική επένδυση. Ο ήχος με λίγα λόγια τσακίζει κόκκαλα και ταυτόχρονα είναι διαυγέστατος και αναδεικνύει τα πάντα σε κάθε λεπτομέρεια.

Εκτελεστικά δεν νομίζω να περιμένει κανείς κάτι άλλο εκτός από αρτιότητα μιας και τα μέλη της μπάντας είναι χρόνια στο κουρμπέτι και πρόκειται για φοβερά καταρτισμένους μουσικούς. Τεχνικότατα δομικά riffs, συμπαγέστατη ρυθμικότητα, πολύ καλές και ενδιαφέρουσες μπασογραμμές σε κάθε κομμάτι και με αιχμή των αεικίνητο Eric Andrew Knutson ο οποίος δίνει ερμηνευτικά ρέστα, με ωριμότητα, σύνεση αλλά και παρομοιώδες πάθος.

Οι συνθέσεις είναι άκρως ενδιαφέρουσες και κινούνται στο ύφος του U.S. power με αρκετή thrashύτητα μέσα του (βέβαια μην περιμένει κάποιος το γιουρούσικο thrash των πρώτων τους δουλειών, θα ήταν και άτοπο αλλά και ανώφελο κάτι τέτοιο). Το ποιοτικό επίπεδο των κομματιών είναι σχετικά όμοιο στο σύνολο του album με κορωνίδες θα έλεγα τα “A Place To Die” (με ανάλογη των Agent Steel τεχνοτροπία και πολύ καλό ρεφρέν), τα “The Walls”, “Too Many Lives” και “Seven Seconds ‘Til The End Of The World” που πατούν με το ένα πόδι στους Iron Maiden, το speed-άκι “Grey Dragon”, το “Reaggression” (φοβερή απόδοση ο Eric εδώ) και το “Undone” ενώ αν θέλεις να διακρίνεις σύνδεση με το απώτερο παρελθόν τους τότε η πλησιέστερη είναι μάλλον η mid ’90s περίοδό τους μιας και τα στακάτα “Burn the Sky”, “Brace for Impact”, “Blood in the Water” και “The Wicked Hour” φέρουν πολλά στοιχεία από εκείνη την εποχή.

Γενικώς το “Blood in the Water” είναι ένα αξιοπρεπέστατο album από μια από τις πιο τίμιες και αυθεντικές μπάντες του αμερικανικού metal. Επαγγελματισμός, εμπειρία και χαρακτήρας από μια ομάδα μουσικών που έχει εδώ και καιρό παύσει να προσπαθεί να αποδείξει την αξία της. Οι φίλοι του είδους δεν πρόκειται να απογοητευθούν σε καμία περίπτωση και θεωρητικά θα κερδίσει την αποδοχή όλου του metal ακροατηρίου ανεξαρτήτως “χρώματος”. Σεβασμός και μόνο.

Facebook: https://www.facebook.com/flotsamandjetsam.official/
Official Page: https://www.flotstildeath.com/

1147

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.