DEAD ELEPHANT: “Unholy Blackened Sludge”

Είδος: Blackened Sludge/ Doom Metal
Δισκογραφική: Self Released
Ημ. Κυκλοφορίας: 15 Ιανουαρίου 2023

Η ανίερη ένωση του Baphomet με τον Ganesha που απεικονίζεται στο cult αισθητικής ασπρόμαυρο εξώφυλλο του καινούριου δίσκου των Dead Elephant (φιλοτεχνημένο από τον Ασκληπιό Μπαρμπάκο), δεν θα μπορούσε παρά να μας προϊδεάσει το λιγότερο για “βλάσφημη” μουσική. Διαβάζοντας και τον λιτό και απέριττο τίτλο “Unholy Blackened Sludge” επιβεβαιώνονται τα προαναφερθέντα καθώς οι Αθηναίοι επιδίδονται σε μαυρομεταλλικό Sludge Metal όνομα και πράγμα.

Το κείμενο που υπάρχει στη σελίδα του συγκροτήματος στο bandcamp και επεξηγεί με απλά λόγια τη δημιουργία του άλμπουμ θα έπρεπε αφενός να διαβαστεί και αφετέρου να “υιοθετηθεί” από επίδοξους (όχι απαραίτητα) μελλοντικούς μουσικούς, γιατί προάγει το ήθος, τη συλλογικότητα αλλά και τη συνεργατικότητα που αναπτύχθηκε από όσους συμμετείχαν για τη δημιουργία, κάτι που καθιστά σίγουρα χαρούμενη την μπάντα αλλά κατ’ επέκταση και εμάς τους ίδιους για το τελικό αποτέλεσμα.
Η τετράδα έπραξε υπό μία τελείως DIY συνθετική και δημιουργική προσέγγιση, και σε καμία περίπτωση δεν έγινε υποτελής σε κανέναν ούτε και θυσιάστηκε στο βωμό του συμφέροντος ή της διαφήμισης για κανέναν σκοπό.

Έγιναν οι κλειδοκράτορες του ήχου τους και εξαπέλυσαν το ηχητικό τους μανιφέστο προς πάσα κατεύθυνση και ό,τι ήθελε προκύψει. Αυτός είναι ακόμα ένας επιπλέον λόγος για να γνωρίσεις την μπάντα σε περίπτωση που δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή σου ήδη. Επειδή όμως ως γνωστόν haters gonna hate, θα βρεθούν πολλοί καλοθελητές να πουν πως “με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν σε εμπορικότητα και δεν θα ακουστούν σε ευρύ ακροατήριο” και άλλες σχετικές μ@λ@κίες.

Για όλους αυτούς λοιπόν, μη σώσουν και τους ακούσουν ποτέ και το μεσαία υψωμένο δάχτυλο του συγκροτήματος τους ανήκει εις τον αιώνα τον άπαντα. Βέβαια μην ξεχνάμε πως κάπου κάποτε, μπάντες όπως οι Neurosis, Isis (the band), Godspeed!You Black Emperor κάπως έτσι ξεκίνησαν και η ιστορία τους δικαίωσε πανηγυρικά.

Στο “Unholy Blackened Sludge” έχουμε να κάνουμε με ένα ψυχεδελικό “μπαστάρδεμα” Doom, Crust/Punk, Sludge Metal ήχων και απόψεων με το μουσικό αποτέλεσμα να είναι σαθρό και σάπιο σαν το σύστημα που μας κυβερνά, καυστικό επί τούτου, μισαλλόδοξο και έντονα συναισθηματικά φορτισμένο. Μία ευχάριστη παραφωνία για όσους γουστάρουν αυτήν την φάση και δείγμα προς αποφυγήν για τυχόν καθώς πρέπει βολεμένους κοινωνικά “ευαισθητούληδες”.

Στη μισάωρη περίπου μουσική συνεύρεση της μπάντας μαζί μας, η αλητοπαρέα εμφανίζεται τσαντισμένη και οργισμένη συνάμα, με τα βορβορώδη σκισμένα φωνητικά να στάζουν βιτριολικούς στίχους, τα riffs αν και “σκουριασμένα” να κόβουν σαν λεπίδες από χειρουργικό ατσάλι και το rhythm section να μας κερνάει απανωτά μπουκέτα ώστε να μην πέσουμε σε κανέναν λήθαργο ποτέ ξανά.
Πάντως αν κάτι δεν θα ήθελα με την καμία να είμαι, αυτό είναι το crash και η κάσα της μπότας από το drum set και αυτό για ευνόητους λόγους.

Αν θέλαμε να δημιουργήσουμε μία απτή εικόνα για το δίσκο, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως αφού τον βουτήξαμε σε κάποιο μουχλιασμένο έλος της Νέας Ορλεάνης μέχρι να ποτίσει, τότε με κάποιο ανεξήγητο τρόπο αυτό ξεβράστηκε σε κάποιο Νορβηγικό Φιόρδ όπου τοποθετήθηκε μπροστά σε κάποια φλεγόμενη εκκλησία μέχρι να στεγνώσει και να ξεραθεί.

Εν κατακλείδι οι Dead Elephant σε μία κατάσταση διαταραχής μας προσκαλούν να ξεβολευτούμε υπό μία ευρύτερη έννοια, να σύρουμε τον χορό της σιωπής, να προβληματιστούμε και εν τέλη μας καλούν να αναφωνήσουμε:
“IN RAGE WE TRUST
SMASHING TEMPLES,

SMASHING GRAVES
DERANGED ELEPHANT WRATH,

GET SICK AND DESTROY”.

Facebook: https://www.facebook.com/heavyhugeandrotten/
Bandcamp: https://deadelephant.bandcamp.com/album/unholy-blackened-sludge

538

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...