CHOIR: “Songs for a Tarnished World”

ALBUM

Είδος: Dissonant death/black metal, sludge
Εταιρεία: Total Dissonance Worship
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Μαρτίου 2023

Όταν σημάνει 00:00 το Ρολόι της Αποκάλυψης (Doomsday Clock), διά του οποίου τα μέλη του Bulletin of Atomic Scientists δείχνουν με συμβολικό τρόπο πόσο κοντά έχουμε φτάσει στην ανθρωπογενή παγκόσμια καταστροφή, θα έχουμε επιτέλους οδηγηθεί στον ολοκληρωτικό μας αφανισμό. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, καταφέραμε να ρίξουμε το μακάβριο countdown στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τον όλεθρο. Διόλου άσχημα! Και αναρωτιέμαι: αν έπρεπε να έχουμε ένα soundtrack για αυτό το τελευταίο ενάμισι λεπτό που μας απομένει, τι θα ήταν ιδανικό, άραγε;

Δυνατή υποψηφιότητα έρχεται να θέσει το “Songs for a Tarnished World”, με τον πολύ ταιριαστό τίτλο του (και τον ακόμη πιο ταιριαστό ήχο του, όπως θα μάθεις παρακάτω). Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο album του one-man project ενός ανώνυμου μουσικού από τη Σιγκαπούρη ονόματι Choir. Με δύο singles και ένα EP στο ενεργητικό του, ο Choir μεταφράζει σε νότες ένα συνταρακτικά ζοφερό όραμα για το Τέλος. Εντάσσοντας στη μουσική του γλώσσα πνιγηρούς sludge / drone ήχους και ένα παρανάλωμα κακόφωνου death metal, μέσα στο οποίο καίει μια τοξική black φλόγα, παραδίδει ένα υποδειγματικό ντεμπούτο ακραίου metal όπου κυριαρχούν η ασχήμια, η ασφυξία και ο εφιάλτης.

Στα 45 λεπτά που διαρκούν οι επτά συνθέσεις του “Songs for a Tarnished World” είναι εντυπωσιακό πόσο απούσα είναι η οποιαδήποτε μελωδικότητα, ακόμα και στις πιο ανορθόδοξες εκδοχές της. Δεν υπάρχει καμία στιγμή χαλάρωσης και δεν δίνεται κανένα περιθώριο για ανάπαυση. Είτε βρεθείς να σε καταπίνει ένας βόρβορος από αργά και πηχτά μουσικά θέματα είτε πέσεις θύμα του ασταμάτητου μακελέματος των υπερηχητικών εξάρσεων, αν είσαι fan των αληθινά δύστροπων ακουσμάτων, καταλήγεις να απολαμβάνεις μαζοχιστικά τον τελετουργικό βασανισμό του Choir μέχρι που οδηγείσαι σε εκστατική εκμηδένιση.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να εισαχθείς στον κόσμο του “Songs for a Tarnished World”, αλλά να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Καλή αρχή θα ήταν να αναρωτηθείς κατά πόσο σου μιλά το έργο συγκροτημάτων όπως οι Altarage, οι DSKNT, οι Convulsing, οι Primitive Man, οι Aeviterne ή οι Plebeian Grandstand. Ύστερα, αν εξακολουθείς να θέλεις να κάνεις το βήμα, ετοιμάσου υπό τους ήχους του Choir να περάσουν από το μυαλό σου τα σκοτεινότερα κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας, να φτιάξεις εικόνες βγαλμένες από την αποκρουστική βία της κινηματογραφικής New Extremity, να σου ξυπνήσουν αισθήσεις συγγενικές της «θρησκευτικής» διαστροφής του Bataille. Στο τέλος, θα έχεις αποκομίσει μια μοναδική μουσική εμπειρία, πάνω στην οποία καθρεφτίζεται η πραγματικότητα που μας περιβάλλει σε όλο της το τερατώδες μεγαλείο.

*** Εν είδει υποσημείωσης, ας αναφερθεί πως ο Choir, που έχει μετοικήσει στη Βραζιλία, θα διαθέσει μέρος των κερδών από τις πωλήσεις του album (πέρα του κόστους παραγωγής, προφανώς) σε οργανώσεις που στηρίζουν τους άστεγους και υποστηρίζουν τα γυναικεία δικαιώματα στη νότια Αμερική.

Bandcamp: https://doomchoir.bandcamp.com/album/songs-for-a-tarnished-world 

390

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.