5M: “Unraveling Pathways”

ALBUM

Είδος : Progressive Rock
Ημερομηνία κυκλοφορίας : 17 Ιουνίου 2022
Δισκογραφική εταιρεία : Ανεξάρτητη κυκλοφορία

Οι 5M (Πέντε Μι) είναι μια ανερχόμενη progressive rock μπάντα από τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν από το 2015, και έχουν κυκλοφορήσει μερικές δουλειές, παρόλα αυτά το επίσημο ντεμπούτο τους κυκλοφορεί φέτος. Το πρώτο τους album, “Unraveling pathways”, είναι ένα αρκετά accessible prog rock album, με immersive ατμόσφαιρα και πεντακάθαρη παραγωγή.

Οι συνθέσεις είναι άλλοτε προσωποκεντρικές, με τον τραγουδιστή να πρωταγωνιστεί, και άλλοτε περισσότερο μεστές, με τα φωνητικά να αποτελούν ένα ακόμη όργανο ανάμεσα στο πλήθος. Αυτό που όμως δίνει ιδιαίτερη ταυτότητα στους 5M είναι η απρόσμενες αλλαγές στην ατμόσφαιρα, κάτι που συμβαίνει συχνά στο “Unraveling Pathways”, και ενώ κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται ότι χάνεται κάπως η κατεύθυνση, συνήθως το πρόσημο είναι θετικό.

Υπάρχουν αρκετά μέρη ιδιαίτερα ήρεμης ατμόσφαιρας, με το background συνήθως να είναι αρκετά πλούσιο και γεμάτο. Οι επιρροές του άλμπουμ φαίνεται ότι κυμαίνονται από το post rock μέχρι το κλασικό heavy metal. Ο δίσκος στο σύνολο του δεν έχει αδύναμα σημεία, όμως το prog έπος “5M”, είναι η κορυφαία στιγμή. Το “Heirs Of The Hateful” , είναι επίσης ένα πολύ δυνατό κομμάτι, που μέσα σε πέντε λεπτά έχει συμπυκνωμένη πολλή ουσία, και αρκετά άρτια riffs.

Το καλοκαιρινό ντεμπούτο των 5M μας σύστησε μια μπάντα με φρέσκες ιδέες, χαρακτηριστικό ήχο και υψηλό ταβάνι. Είναι αρκετά ενδιαφέρον να μάθουμε το αν θα μπορούν να εξελιχθούν στους επόμενους δίσκους, και να ξεπεράσουν τον πήχη που έχουν θέσει με τον πρώτο τους δίσκο.

Facebook : https://m.facebook.com/5mband
Bandcamp : https://5mband.bandcamp.com/

960

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.