WARDRUNA: “Yggdrasil”

Ο Einar Selvik (ή Kvitrafn όπως ίσως θα τον θυμούνται οι φίλοι των Gorgoroth και Sahg, μια που συμμετείχε ως drummer στις δυο αυτές black metal μπάντες μεταξύ άλλων), επανέρχεται με το προσωπικό του σχήμα, τους Wardruna και το “Yggdrasil” που αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας “Runaljod” που ξεκίνησε με το album “Runaljod- Gap Var Ginnunga” του 2009 και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί με το “Ragnarok”.

Οι Wardruna δεν θα επρεπε να λογίζονται ως ενα metal σχήμα. Στυλιστικά, θυμίζουν μια ζεύξη folk παγανιστικής μουσικής με τις πιο σκοτεινές στιγμές των Dead Can Dance. Φυσικοί ήχοι, ρυθμικά κρουστά πλαισιωμένα με ένα πλήθος απο παραδοσιακά όργανα της πατρίδας τους όπως αυλούς και goat horns. Οι συνθέσεις είναι ποικίλων διαθέσεων, άλλοτε κινουμενες σε ατμοσφαιρικά ambient ύδατα και άλλοτε σε ολοκληρωμένα, αυθυπόστατα τραγούδια που εξυμνούν αρχαίες παραδόσεις και ρουνικούς συμβολισμούς. Ο Kvitrafn και οι συνεργάτες του Kristian Espedal (Gaahl) και Lindy-Fay Hella στα φωνητικά, αποδίδουν εξαιρετικά τους ύμνους τους, ερμηνεύοντας με πάθος τους στίχους τους οι οποίοι βέβαια είναι στην μητρική τους γλώσσα και στις αρχαϊζουσες μορφές αυτής.

Τα τραγούδια είναι απλά και εύληπτα. Απο το εισαγωγικό θέμα του “Rotlaust Tre Fell” με τους φυσικούς ήχους κυμάτων και πουλιών, εως τις επικές στιγμές των “FehU”, “NaudiR”, “EhwaR”, οι Wardruna ξεδιπλώνουν ένα πακέτο αργόσυρτης, κατανυκτικής μουσικής, πλημμυρισμένης με χορωδιακές κλασσικότροπες εμπνεύσεις.

Μια απο τις καλύτερες στιγμές του “Υggdrasil”, αποτελεί το “AnsuR”, που εν μέσω κραυγών και μιας καταιγίδας κρουστών, εξελίσσεται σε εναν θυελλώδη πολεμικό παιάνα που παρασύρει τον ακροατή. Όπως και το “IngwaR” με τα σχεδόν υστερικά, τεχνοτροπίας Diamanda Gallas φωνητικά της Lindy-Fay Hella ή ακόμη και το “GibU” με την σχεδόν “υπνωτιστική” αύρα του που στο τέλος σε αφήνει με την αίσθηση οτι θα άκουγες με ευχαρίστηση άλλα δέκα λεπτά απο αυτό.

Μου είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο track. Κι αυτό γιατί το καθένα έχει τη δική του δυναμική και το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον. Συνολικά το “Yggdrasil” είναι ένα όμορφο, πλήρες album folk μουσικής, με κινηματογραφική ροή και ποικίλες ατμόσφαιρες. Για τις μικρές ώρες της νύχτας, είναι μια πολύ καλή παρέα στο μισοάδειο ποτήρι σου. Και μάλλον, θα είναι ήσυχος ο ύπνος σου. Χρρρρρ,ζζζζζζζ,χρρρρρρ…

633

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.