CELL

Το 2004 ο Stephen King τελείωσε τον τελευταίο τόμο της σειράς Dark Tower”, μια σειρά που ξεκίνησε στα 22 του χρόνια (και με την οποία θα ασχοληθούμε κάποια στιγμή) και επέστρεψε δριμύτερος στη συγγραφή των πιο “κλασσικών” τύπων μυθιστορημάτων που τον χαρακτηρίζουν, τα μυθιστορήματα τρόμου.

Αυτό που έχουμε εδώ είναι τον Stephen King να έχει δει το “28 Ημέρες Μετά”, να του αρέσει πολύ και να αποφασίζει να γράψει κι αυτός μια ιστορία όπου όλος ο κόσμος τρελαίνεται και γίνεται ένας όχλος από ανθρωποφάγα ζωντανά ζόμπι. Το πώς και γιατί δεν θα το πω, αλλά θα αναφέρω ένα πολύ καλό στοιχείο της αφήγησης. Ο King πρωτοτυπεί –σχετικά- στο ότι περιγράφει την ίδια την στιγμή που ξεκινά η “επιδημία”. Μπροστά στα μάτια του πρωταγωνιστή μια ήρεμη μέρα στην πόλη μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι άνθρωποι τριγύρω του “αλλάζουν” με ότι φρικιαστικό αυτό συνεπάγεται. Η κοινωνία καταρρέει, ο πολιτισμός διαλύεται και ο αναγνώστης παρακολουθεί αυτήν την αλλαγή. Εδώ δεν έχουμε fade out και μετά μια λεζάντα του τύπου “3 μήνες μετά” να μας περνά στην post apocalyptic Γη. Η Αποκάλυψη γίνεται ζωντανά, πράγμα σπάνιο και –με την αρρωστημένη ευγλωττία του Stephen King– άκρως απολαυστικό. Στην πορεία το βιβλίο μετατρέπεται σε ένα post apocalyptic road trip, με την κλασσική ομάδα επιζώντων να περπατούν παρατηρώντας τον διαλυμένο τους κόσμο και τις γκροτέσκες μορφές και συμπεριφορές των πρώην συμπολιτών τους. Υπάρχει πάντα μια ζοφερή ικανοποίηση που ασκεί στον κάθε λάτρη του post apocalyptic είδους η κατάρρευση του πολιτισμού που μας περιβάλλει (θα πάω στον ψυχολόγο αργότερα), κάτι που ο King το γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται. Για το τέλος του βιβλίου (καθώς και για την επεξήγηση του αιτίου της “επιδημίας”) δεν έχω να πω και πολλά, η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε αφήνει ανικανοποίητο. Να αναφέρω πάντως ότι το βιβλίο θα γυριστεί σε ταινία και ο King στο σενάριο λέει ότι άλλαξε το τέλος, επειδή ούτε αυτός ήταν ικανοποιημένος (άρα κάτι ξέρω, ΧΑ!). Σε γενικές γραμμές πάντως πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο που σίγουρα θα σε κάνει να κολλήσεις (το τέλειωσα σε δύο μέρες), αν και οπωσδήποτε δεν είναι και το καλύτερο του συγγραφέα. Θα το πρότεινα όμως ανεπιφύλακτα για το πρώτο μισό του βιβλίου, το οποίο είναι μια απόλαυση σαδισμού και αρρωστημένου gore. Ότι πρέπει για το ανιψάκι σας…

Stephen King
2006
(Το βιβλίο κυκλοφορεί από ένα κάρο εκδοτικούς οίκους, όπως γίνεται συνήθως με τόσο δημοφιλείς συγγραφείς. Προτείνεται η αγγλική έκδοση…)


657